UROŠ JANKOVIĆ: Nevin sam, nikog nisam prevario
Foto: Fonet

NE zna zašto su mu nuđene pare

UROŠ JANKOVIĆ: Nevin sam, nikog nisam prevario

Politika -

BEOGRAD - Vladimir Stojković me je pozvao na ručak da se vidimo. Sedeli smo u "Kasini". Izvadio je kovertu s novcem i pokušao da mi je preda, uz reči: "Urke, za tebe!" Nisam to hteo da uzmem, što se i vidi na snimku. Ne znam zašto mi je nudio pare, možda je mislio da imam neke veze s prodajom tog zemljišta na Makišu.

Ovo priča Uroš Janković, šef beogradskog odbora DSS-a, povodom prošlonedeljnog privođenja. Podsetimo, Janković se sumnjičio da je sa još šest osoba trgovao zemljištem u Makiškom polju falsifikovanim dokumentima i notarskim pečatom, a tom prilikom je za 245.000 evra oštećen fudbalski reprezentativac Vladimir Stojković.

- Nisam uzeo nikakve pare, nisam prevario golmana Stojkovića, nisam trgovao tuđim placevima. Doživeo sam savršen medijski linč, "pakovanje", ali istraga, u koju verujem, pokazaće da sam apsolutno nevin - priča Janković.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kao glavni dokaz, on navodi audio i video snimak tog susreta u restoranu. Funkcioner DSS-a potvrđuje da je znao da Vladimir Stojković kupuje neku zemlju u Makiškom polju, ali nije znao od koga.

- Gradski parlament je pre godinu dana izglasao da se makiško vodoizvorište iz zelene zone preimenuje u gradsko građevinsko i industrijsko zemljište. Građanima je savetovano da srede ostavinu i "papire". Da se udruže, jer će tako lakše i bolje da prodaju svoju zemlju investitorima. Znam da je Stojković želeo da ulaže u te nekretnine - objašnjava visoki funkcioner DSS-a.

Janković potvrđuje da je Stojković izigran pri kupovini nekog zemljišta. A onaj ko je zloupotrebio dokumentaciju i prevario golmana, kako kaže, priznao je sve policiji i sklonio sumnju s njega.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Operativac DSS-a tvrdi da su "pakovanje" optužnice i medijska hajka bili urađeni veoma koordinisano.

- Kada sam priveden, rekli su mi da idem u "specijalu" i da sam "gotov". Na saslušanju mi je pročitana optužnica koju je pisao MUP, a ne Vladimir Stojković, koji je u ovom slučaju prevarena strana. To govori da iza slučaja stoji neko ozbiljniji. A onda medijski linč. Tri dana se o meni pričalo da sam okoreli kriminalac. Malo je naivno mene optužiti da sam prodavao tuđe placeve u vreme kada svako može za dva minuta preko e-uprave da proveri katastar - tvrdi Janković.

Kao i njegove partijske kolege, i on je siguran da je ovo bio direktan udar na Demokratsku stranku Srbije. Dovođenje funkcionera u vezu s kriminalom bio bi završni udarac na partiju koja ima svoj jasni nacionalni stav, kojeg se DSS nikada nije odrekao.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Sa Stojkovićem sam imao korektan odnos. Nismo se čuli otkako sam izašao iz pritvora, jer nam je zabranjena komunikacija. Nije mi se javio. Ali očekujem objašnjenje. Sačekaću da se istraga završi, pa da se pogledamo u oči. Ja smem svakoga da pogledam u oči. Verujem u naš pravosudni sistem, kaže Janković.

Advokat Momčilo Minić priča, za "Novosti", da je advokat Vladimir Đurković u istrazi priznao da je prevario Stojkovića i da s tim slučajem Uroš Janković nema nikakve veze.

- Đurković je kod dežurnog tužioca priznao da niko drugi od ostalih optuženih nemaju nikakve veze s prevarom Stojkovića, već da je on isključivo sam to uradio - kaže Minić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track