RADIKALI NE TREBA DA BRINU: Zbog odluke Višeg suda neće biti privedeni
Foto: Zorana Jevtić

Ljajić kaže da su Srbiji vezane ruke

RADIKALI NE TREBA DA BRINU: Zbog odluke Višeg suda neće biti privedeni

Politika -

BEOGRAD - Odluka Haškog tribunala da izda međunarodni nalog za hapšenje troje radikala optuženih za nepoštovanje suda, po svemu sudeći, neće promeniti odnos Srbije u vezi sa njihovim izručenjem.

Predsednik nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić kaže da su Srbiji vezane ruke u ovom slučaju s obzirom na presudu Višeg suda da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje.

Vjerica Radeta, Jovo Ostojić i Petar Jojić nemaju razloga da brinu. Iako je Haški tribunal 5. oktobra izdao međunarodni nalog za njihovo hapšenje sa kojeg je u utorak skinuo oznaku tajnosti, u Srbiji neće biti privedeni.

Foto. Nebojša Mandić
Foto. Nebojša Mandić

"Srbiji su u konkretnom slučaju vezane ruke zato što je domaći sud doneo odluku odnosno rešenje da nema uslova za izručenje. I dokle god je ta odluka suda na snazi mi ne možemo preduzimati nikakve druge praktične korake u smislu izručenja optuženih jer bi time ugrozili pravni poredak zemlje", kaže Rasim Ljajić za N1.

Takvu odluku doneo je Viši sud u Beogradu sredinom maja sa obrazloženjem da se obaveza izručenja odnosi na optužene za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda. Sličnu argumentaciju prethodno je upotrebila i Francuska koja je odbila da izruči Florans Artman osuđenu na sedam dana zatvora zbog objavljivanja poverljivih odluka iz procesa Slobodanu Miloševiću. Artmanova je uhapšena tek kada je na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću otišla u Hag.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Vučić: Nemojte da brinete

Nalog za hapšenje troje radikala, optuženih da su uticali na svedoke u procesu protiv Vojislava Šešelja, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine. Iako do danas nije postupila po tom nalogu, predsednik vlade smatra da to neće uticati na međunarodni položaj zemlje.

"Nemojte da brinete, Srbija će se pre svega poštovati naravno svoje zakone i međunarodne norme i Srbija neće ugroziti ni svoje građane, ali neće ugroziti ni svoje poštovanje i svoj ugled u svetu", kaže premijer Aleksandar Vučić.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Na ugled međutim, verovatno utiče i ocena predstavnika Tribunala koji su u junu pred Savetom bezbednosti naveli da Srbija ne ispunjava svoje obaveze. Ista rečenica našla se i u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

"Mislim da ni oni sami više ne znaju šta će da izmisle. Pa sad pričamo o procesu protiv Šešelja koji je oslobođen. Oni drže Šešelja više od 10 godina, pa ga onda puste ne obaveštavajući uopšte o tome Srbiju, pa traže da ga mi vratima, pa da uhapsimo sad radikale da bi ga na kraju oslobodili. I sad još na kraju smo mi krivi za nesaradnju. Pa neka pogledaju druge zemlje kako su se one ponašale", kaže Ivica Dačić.

Optuženi radikali ponavljaju da je za njih ovaj slučaj završen i da ne nameravaju doborovoljno da odu u Tribunal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track