ŠEŠELJ ZABRANIO OPTUŽENIM RADIKALIMA: Ne smete iz Srbije! Čak ni u Rusiju!
Foto: Beta

Nemoguć u inostranstvo

ŠEŠELJ ZABRANIO OPTUŽENIM RADIKALIMA: Ne smete iz Srbije! Čak ni u Rusiju!

Politika -

Lider SRS zbog poternice haškog suda naredio Petru Jojiću, Vjerici Radeti i Jovi Ostojiću da ne putuju čak ni u Rusiju

Odmah nakon što je Haški tribunal izdao međunarodni nalog za hapšenje troje članova SRS, koje je ranije optužio za nepoštovanje suda, lider radikala Vojislav Šešelj im je zabranio da napuštaju Srbiju.

- Petru Jojiću, Vjerici Radeti i Jovi Ostojiću lično sam zabranio da putuju čak i u najprijateljskije zemlje! Od Kine, preko Rusije, Alžira, nekoliko zemalja Centralne i Južne Afrike, do Kube.

Siguran sam da ih oni ne bi uhapsili, ali šta ako dođe do defekta na avionu i on mora da sleti u neku od zemalja koje za nas radikale nisu prijateljske. Ma 12 godina sam bio u inostranstvu i znam koliko je to skupo. Bolje da štede pare za stare dane - komentariše Šešelj za Kurir.Radeta poručuje da joj neće nedostajati inostranstvo.- Pravnog osnova za izručenje nema. To je potvrdio i Viši sud. A ako bi se neko usudio da postupi po nalogu Tribunala, brutalno bi pogazio Ustav - dodaje ona.Nalog za njihovo hapšenje, Hag je Beogradu uputio u januaru 2015. S njega je u utorak skinuta oznaka poverljivosti, a Tribunal je naložio državama članicama UN „da smesta deluju...“, odnosno da ih uhapse i izruče u Hag.Viši sud u Beogradu odlučio je ranije da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje zato što zakon Srbije o saradnji s Tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda. U Ministarstvu pravde juče nam je rečeno da oni poštuju odluku Višeg suda.

Rasim LjajićBEZ PROMENE ODLUKE SUDANikakva politička odluka ne može da anulira odluku suda, ocenio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.- Mi se nalazimo u pravnom vakuumu s obzirom na to da je naš sud doneo odluku, odnosno rešenje da nema uslova za izručenje tri naša građanina koje je Hag optužio - rekao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track