AMBASADOR AJGNER: Srbija na dobrom putu, Austrija pomogla gde god je mogla
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

prioritet spoljne politike Austrije

AMBASADOR AJGNER: Srbija na dobrom putu, Austrija pomogla gde god je mogla

Politika -

FRANKFURT - Ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner ističe da je Srbija na dobrom putu u procesu evropskih integracija, ali da izazova ima ne samo u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, već i sa poglavljima 23 i 24, koji su veoma bitni i vrlo zahtevni.

"Zapadni Balkan, naročito Srbija, jeste prioritet spoljne politike Austrije. Mi smatramo da evropski projekat, projekat proširenja, ne može da bude završen bez pune integracije čitavog regiona. Srbija vrlo dobro i uspešno napreduje na tom putu", objasnio je on.

Prema njegovim rečima Austrija je pokušala da pomogne Srbiji gde je god mogla, podsećajući da je sazvala skup prijatelja Srbije u Briselu, pre formalnog otvaranja četiri pregovaračka poglavlja."Nadam se da ćemo do Nove godine otvoriti još tri poglavlja. Srbija je na dobrom putu, mada postoje poznati izazovi. Ne samo u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, već i sa poglavljima 23 i 24, koja su veoma bitna, ali i vrlo zahtevna", naglasio je Ajgner.

On je negirao da je Srbija zaglavljena u tom procesu, dodajući da je zbog različitih okolnosti Beograd kasno krenuo u taj proces, i nalazi se tek na početku."To ne znači da ste zaglavljeni. Vi napredujete. A koliko će to još trajati ne bih se odvažio da prognoziram. Ali, ako uzmemo primer, recimo Hrvatske, proces od otvaranja poglavlja do pristupa je trajao osam godina", kazao je Ajgner.

Upitan šta je konačni cilj briselskih pregovora Beograda i Prištine, ambasador Austrije je podvukao da niko nije tražio formalno priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije."Ono što jeste uslov, a nalazi se u pregovaračkom okviru, jeste sveobuhvatna normalizacija u formi pravno obezbeđujućeg sporazuma. Šta će to na kraju značiti, to danas niko ne bi bio u stanju da vam kaže. I to još nije formalno prizanje", zaključio je Ajgner.

(Tanjug/Vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track