SAŠA JANKOVIĆ: U Srbiji ne sme da bude jednoumlja
Foto: Nebojša Mandić

Tribina o vladavini prava na FPN

SAŠA JANKOVIĆ: U Srbiji ne sme da bude jednoumlja

Politika -

BEOGRAD - U Srbiji ne sme da bude jednoumlja i moraju da postoje različiti pogledi kako neka pitanja rešiti, da bi se došlo do najboljeg predloga, izjavio je večeras Zaštitnik građana Saša Janković na tribini o vladavini prava, održanoj na Fakultetu političkih nauka.

Kada nosilac vlasti dozvoli sebi da zaključi da ima pravo da nekoga proglasi izdajnikom zato što se sa njim ne slaže, tog momenta se ne radi samo o tim pojedincima koji su optuženi da su protivnici naroda, ukazao je Janković.Niko nema pravo da prisvoji patriotizam, istakao je Janković odgovarajući na pitanje o optužbama predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

- Predsednik Vlade je dozvolio sebi da napravi izlet u nedopustivo i ja sam imao dužnost da ga vratim, rekao je Janković i napomenuo da je Vučiću uputio otvoreno pismo nakon njegovih izjava o neprijateljima naroda, jer ne bi bilo dobro da je ćutao.

Prema rečima Jankovića, slučajevi Savamala i nelegalna gradnja u Novom Pazaru su veoma ilustrativni primeri koji građane čine nesigurnim u pogledu poštovanja prava.

- Srbija nije osuđena da bude neuspešna država i sasvim sam siguran da će iz ovog malo zbunjenog perioda izaći, ocenio je Janković, koji je ukazao da je politika u Srbiji okupirala i oblasti života u kojima nema mesta za nju.

Na pitanje kako to da Evropska unija u svom izveštaju nije iznela veće kritike na račun Srbije, Janković je ocenio da su pojedine stvari rečene diplomatskim jezikom.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

- Ako organima Srbije nije bitno da se slučaj Savamala nikada ne ponovi, zašto bi to bilo bitno Briselu, upitao je Janković i ocenio da Evropska unija ima sopstvene probleme zbog izbegličke krize, terorizma, Bregzita i ekonomske krize.

- Čujemo iz Brisela da Srbija ide fantastičnim koracima napred, ali ja to ne vidim tako, mada ostavljam mogućnost da grešim. Oni su procenili da neke stvari treba da kažu diplomatski, smatra Janković.

- Zašto naša država umesto da sprovodi zakone plasira neistine u tabloidima i zbog čega ne postupa po zakonima, nego se bavi uređivanjem tabloida. Srbija to ne zaslužuje, istakao je Janković i poručio da će on izdržati sve medijske napade.

Janković je objasnio da se stalno vraća na slučaj Savamala jer je tada urušena pravna država, kao i poverenje građana u policiju, "koju je neko isključio na tri sata“.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Upitan kakav ishod očekuje na suđenju koje se vodi protiv nedeljnika NIN po tužbi Nebojše Stefanovića, Janković je rekao da je „NIN to napisao kritikujući Stefanovića“ zbog neodgovornosti i neefikasnosti ministarstva koje vodi.Janković je napomenuo da je sudstvo nezavisno, ali je izrazio zabrinutost zbog načina na koji je jedan državni funkcioner podneo tu tužbu.

Prema Jankoviću, slikovito je da se u slučaju Stefanovića protiv NIN presuda najavljuje za mesec dana, a da je sa druge strane zastareo postupak zbog smrti jedne devojčice u jednoj privatnoj klinici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track