EKSKLUZIVNO Tomislav Nikolić: SNS je za mene 100 POSTO! Ja sam ih i napravio
Foto: Dragana Udovičić

Šef države samouveren pred klimavu kandidaturu

EKSKLUZIVNO Tomislav Nikolić: SNS je za mene 100 POSTO! Ja sam ih i napravio

Politika -

Nema razloga da me ne podržavaju, nisam se nikad zamerao politici stranke, ja sam je osnovao, ja i sada smatram da je to najjača stranka, rekao predsednik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvoreno poručuje da ima sto odsto podrške unutar SNS, a ne samo 82 odsto, na koliko ga je „procenila“ njegova savetnica Stanislava Pak.

Na pitanje Kurira otkud savetnici Pak ovaj podatak, Nikolić kaže da ga iskustvo uverava da su naprednjaci uz njega.Tumačite kako hoćete- Ja to nisam istraživao, ali ne znam zašto ne bih imao i 100 posto. Što ne bih imao? Kao što bi imao i neki drugi kandidat. Valjda stranka, kad nekog predlaže, ona ga podržava 100 posto. Ne postoji razlog da me stranka ne podržava. Nisam se nikad zamerao politici stranke, ja sam je osnovao, ja i sad smatram da je to najjača stranka, podržao sam ih na parlamentarnim izborima. Ne znam više na osnovu čega da radim analize nego na osnovu tih empirijskih podataka. A oni govore da imam ogromnu većinu - samouveren je predsednik.Na konstataciju da u slučaju SNS još nije čista stvar, to jest da se ne zna da li će kandidat biti on ili aktuelni premijer Vučić, te da se zato drugačije tumače reči savetnice da njega podržava 82 odsto, Nikolić kaže:- Pa vi možete da to tumačite kako hoćete. A lepo sam vam rekao - ako stranka nekog kandiduje, taj će imati ogromnu podršku te stranke, to je valjda normalno - zaključuje Nikolić.Nek je Stanislava zdravaDokaz da Nikolić ipak nema sto odsto podrške članstva jeste članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović, koja za naš list kaže da nije promenila stav.- Pa ja ga neću podržati, a još sam član SNS! Ne zato što imam nešto protiv njega, već zato što se ovde radi o Srbiji - poručila je Mihajlovićeva, koja je i potpredsednica Vlade i ministar saobraćaja.Ni ona ne zna odakle savetnici Pak procenat podrške Nikoliću u stranci.- Ne bih da se bavim tim. Nek je ona nama živa i zdrava, ali treba znati da jedini ko u ovim vremenima koja nas čekaju može da pobedi jeste Vučić - naglašava ona.

Analiza zbog čega se sve više političara kandiduje za predsednikaŠIBICARENJE „MALIH KANDIDATA“U iščekivanju da li će se Saši Jankoviću, Vuku Jeremiću i Vojislavu Šešelju pridružiti Vučić ili Nikolić, u taboru takozvanih malih kandidata već je poprilična gužva jer su Boško Obradović, Bratislav Jugović, Miroslav Parović i Milan Stamatović već odavno čekirali startne pozicije, uprkos očajnom rejtingu. Najnoviji član ove mini-garniture je i lider LSV Nenad Čanak.Mada bi njihova pobeda bila čista naučna fantastika, ovi autsajderi imaju različite motive za ulazak u trku.Programski direktor Cesida Đorđe Vuković kaže da je njihov najočigledniji poriv da očuvaju ili podignu stranku ili da, ukoliko je nemaju, steknu „materijal“ da u budućnosti budu krupni politički igrači sa strankom ili bez nje: - A zatim postoji i šibicarska logika po kojoj se „mali kandidati“ ubacuju kako bi otkinuli glasove tamo gde treba. Time se i kontroliše ko će ući u drugi krug, pa se sad može pretpostaviti da će SNS gurati Šešelja u drugi krug, jer se procenjuje da on nema kapacitet da prelije glasove iz prvog kruga.

Izbori 9. aprilaTOMA NEĆE DA SKRATI MANDAT

Predsednički izbori najverovatnije će biti zakazani za 9. april i, prema našim saznanjima, predsednik Nikolić neće skraćivati svoj mandat, kao što je to uradio njegov prethodnik Boris Tadić 2012, kada je i izgubio izbore.Zakonski rokovi su takvi da se očekuje da predsednica Skupštine Maja Gojković raspiše izbore do kraja februara, što je 90 dana pre isteka Nikolićevog mandata, što ostavlja prostor da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

I. Kljajić - S. Đurić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track