ŠOKANTNO PRIZNANJE ŠEŠELJA: Rekao sam Vlajku da se ubije ispred skupštine!
Foto: Beta, Profimedia

Progovorio posle deceniju i po

ŠOKANTNO PRIZNANJE ŠEŠELJA: Rekao sam Vlajku da se ubije ispred skupštine!

Politika -

Lider radikala kaže da je ministra policije koji je izvršio samoubistvo 2002. on posavetovao da to uradi ispred parlamenta.

Vojislav Šešelj, lider SRS, kaže da je on rekao bivšem ministru policije i poslaniku SPS Vlajku Stojiljkoviću da se 2002. godine ubije ispred Savezne skupštine! Stojiljković je zaista samo mesec dana kasnije pucao sebi u glavu ispred parlamenta!U razgovoru za Kurir, Šešelj kaže da je Stojiljkoviću u šali sugerisao da treba da izvrši samoubistvo na nekom bombastičnom mestu, te da je Skupština odličan izbor jer bi svi pisali o tome. Kada je Stojiljković, samo mesec dana nakon tog razgovora, pucao u sebe, Šešelju nije bilo prijatno. Tako, baš tim rečima, lider radikala opisuje nemili događaj od pre 15 godina.- Jeste, ja sam rekao Stojiljkoviću da se ubije ispred Skupštine. On je pričao da hoće da se ubije i ja sam mu predložio da to uradi pred Skupštinom. Ja ne negiram ništa što je istina. Ali problem je što ja apsolutno nisam verovao da je on u stanju tako nešto da uradi - kaže Šešelj na početku razgovora za naš list i nastavlja:- Mislio sam da mu namere nisu ozbiljne, da on to samo tako govori. To je bilo u sedištu socijalista, poslaničke grupe, bila je puna sala. Govorio je da će otići na groblje Oslobodilaca Beograda ako se izglasa onaj zakon o saradnji s Hagom i da će se tamo ubiti. I ja onda, šeretski, kao i uvek... Nisam ja njega tretirao ozbiljno, a sad ga veoma cenim i poštujem posle tog čina. Nisam zaista to očekivao ozbiljno. Rekao sam mu pred svima: „Gde ćeš tamo, tamo te niko neće videti, proći ćeš nezapaženo. Bolje ovde u Saveznoj skupštini, to bi bila senzacija.“ Kad prođe mesec dana, i on zaista to i uradi.Kad je čuo da se Stojiljković ubio, nije mu bilo prijatno.- Nije mi baš bilo prijatno, moram da priznam. Računam, on je to bio ozbiljno odlučio, uradio bi to na bilo kom drugom mestu, a meni baš nije bilo prijatno - ponavlja šef radikala.Iako nisu stajali najbolje, Stojiljković je upravo Šešelju ostavio oproštajna pisma.- Imao je poverenja samo u mene, tog dana je mom čoveku ostavio oproštajna pisma da mi ih da. To je bio Filip Stojanović, pred čijim se očima i ubio. Filip me je odmah pozvao telefonom, sećam se da sam krenuo negde na put, i rekao mu da se javi hitno Aleksandru Vučiću. Vučić je otišao hitno pred Skupštinu, održao konferenciju za medije i pročitao pisma. Mi smo ta pisma onda objavili u specijalnom broju Velike Srbije. Odali smo počast Vlajku Stojiljkoviću iako smo ranije stalno bili u sukobima. Šta ja znam, odnosi među nama su bili jako loši - kazao je Šešelj.

Optužnica zbog KosovaPUCAO SEBI U GLAVU ZBOG HAGAVlajko Stojiljković je bio ministar unutrašnjih poslova od 1997. do 2000. u vladi Mirka Marjanovića. Ostavku na tu funkciju podneo je nakon 5. oktobra, ali je zadržao mandat poslanika SPS u Skupštini. Tužilac tribunala u Hagu je 1999. podigao optužnicu protiv Stojiljkovića i drugih visokih srpskih državnika za navodne zločine na Kosovu. Na dan kada je usvojen zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, 11. aprila 2002, nešto posle 19 sati, Stojiljković je na stepenicama Skupštine pokušao da izvrši samoubistvo. Preminuo je dva dana kasnije u Urgentnom centru u Beogradu.

Oproštajno pismo Koje su bile poslednje reči Vlajka Stojiljkovića ZA SVOJU SMRT KRIVIM ĐINĐIĆA, KOŠTUNICU, MIHAJLOVIĆA...Prenosimo deo oproštajnog pisma:„Izražavam protest protiv pripadnika marionetske aktuelne vlasti DOS i crnogorske koalicije ‚Za Jugoslaviju‘ zbog razbijanja Jugoslavije uz učešće najvećeg neprijatelja našeg naroda Havijera Solane, bezobzirno gaženje Ustava i zakona ove zemlje, vođenja politike izdaje i kapitulacije, gubljenja nacionalnog dostojanstva, uništavanje ekonomije i dovođenja miliona građana u socijalnu bedu. Za svoju smrt smatram odgovornim i direktno optužujem Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu, Dušana Mihajlovića, Vladana Batića, Miroljuba Labusa, Dragoljuba Mićunovića, Predraga Bulatovića, Srđu Božovića i Dragišu Pešića. Građani, rodoljubi ove zemlje, znaće kako da me osvete.“

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track