Dačić: Priština nema pravo da formira vojsku Kosova
Foto: Dragana Udovičić

Rezolucija 1244 jasna

Dačić: Priština nema pravo da formira vojsku Kosova

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da su izjave o formiranju tzv. vojske Kosova novi faktor nestabilnosti i dodao da kosovske vlasti ne mogu da donesu takvu odluku u kosovskoj skupštini bez glasova poslanika Srpske liste.

"Mi ćemo se svim svojim političkim sredstvima boriti protiv toga", najavio je Dačić. On je rekao da ne veruje da će formiranje vojske biti tema dijaloga u Briselu, jer se tamo, kako je dodao, pokreću "samo teme koje Prištini odgovaraju".

Dačić je rekao da prema Rezoluciji 1244 na Kosovu i Metohiji ne smeju da budu druge oružane snage osim snaga Ujedinjenih nacija, odnosno Kfora, i ocenio da poslanici Srpske liste neće podržati predlog o osnivanju kosovske vojske."Ukoliko poslanici Srpske liste glasaju u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, a siguran sam da će to tako i biti, onda srpski poslanici neće podržati formiranje vojske".

Hašim Tači izjavio je da kosovska skupštinaKosova hitno treba da odluči o formiranju Oružanih snaga Kosova, naglasivši da više nema vremena za gubljenje da se to i uradi.Govoreći o odlaganju odlučivanja o izručenju nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradnaja Srbiji, Dačić je ocenio da je u tom slučaju reč o pokušaju da se politički oslobde ratni zločinci.

Prema njegovim rečima EU želi da pokaže da su zločini nad Srbima nekažnjivi, ali kako je rekao, Haradinaj je ratni zločinac i niko ga ne može osloboditi krivice.

BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track