UŽIVO KANDIDATURA NIKOLIĆA ZA PREDSEDNIKA Mihajlovićeva: Tomo, da te čujemo!
Foto: Kurir/ Zorana Jevtić I Dragana Udovičić

Aktuelni šef države prelomio

UŽIVO KANDIDATURA NIKOLIĆA ZA PREDSEDNIKA Mihajlovićeva: Tomo, da te čujemo!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić kandidovaće se na predstojećim predsedničkim izborima, a odluku je doneo u sredu uveče na proslavi svoga 65. rođendana. Ova vest izazvala je burne reakcije domaćih političara, a nije izostalo ni izveštavanje stranih i regionalnih medija.

Nikolić je izjavio da nije iznenađen „ishodom glasanja“ na predsedništvu Srpske napredne stranke, čime je data podrška kandidaturi lidera stranke Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

NIKOLIĆ ODLUČIO DA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA Poručio: Nema povlačenja!

On je ipak ostao nedorečen na pitanje da li će se i zvanično kandidovati za predsednika Srbije.

21.40 - Dejan Vuk Stanković: Nikolić mora da poštuje volju stranke

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je večeras da, ako je volja stranke da jedan čovek bude njen kandidat nepotrebno da predsednik Srbije Tomislav Nikolić izleće sa kandidaturom i time čini medveđu uslugu sopstvenoj partiji i time pomaže indirektno, ali nedvosmisleno sopstvenim poltičkim protivnicima.

Foto: Beta
Foto: Beta

21.10 - SNS: Svih 185 odbora podržalo kandidaturu Vučića

Svih 185 odbora Srpske napredne stranke na svojim sednicama dalo je jednoglasnu podršku kandidaturi Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, saopštila je večeras SNS.

SNS navodi da su danas širom Srbije održane sednice svih opštinskih i gradskih odbora.Nakon sednice Predsedništva, na kojoj je u utorak usvojen zaključak da Aleksandar Vučić bude predložen Glavnom odboru za predsedničkog kandidata SNS, danas su se 185 od ukupno 185 odbora, u cilju pripreme sutrašnje sednice Glavnog odbora, sastali i jednoglasno dali apsolutnu podršku kandidaturi Aleksandra Vučića za predsednika Republike Srbije.

19.07 - Stefanović: Vučić dao Nikoliću korektnu ponudu i preko toga neće ići

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je danas da je predsednik SNS-a Aleksandar Vučić, povodom izbora kandidata te stranke za predsednika Srbije, dao korektnu ponudu aktuelnom predsedniku države Tomislavu Nikoliću i da "preko toga neće ići". "Aleksandar Vučić neće da trguje, uvek je ljudima davao više nego što imaju potrebe i zaslužuju, tako je i sada. On hoće da razgovara i to je politika koju vodi i koja je dobra za Srbiju", kazao je Stefanović za televiziju Prva.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

18.50 - Vučić sutra kreće u kampanju: Boriće se protiv koga god bude trebalo, pa i protiv Nikolića

Šef SNS će sutra prisustvovati sednici Glavnog odbora stranke i objaviće početak izborne borbe, bez obzira na to protiv koga naprednjaci na predstojećim izborima budu morali da se bore.

Pretpostavlja se da je ovo jasna poruka Tomislavu Nikoliću koji je, prema nezvaničnim informacijama, odlučio da se mimo Vučića kandiduje za još jedan mandat na mestu predsednika Srbije i time je izazvao zemljotres na srpskoj političkoj sceni, navode iz izvora bliskih vrhu SNS-a.

18.41 - Nikolićeva kandidatura prilika za opoziciju da se ujedini i promeni vlastPredsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da vest o odluci Tomislava Nikolića da se kandiduje za predsednika Srbije pokazuju da je sve politička trgovina i da je sada prilika za opoziciju da se ujedini, promeni vlast i vrate demokratske institucije.

15.38 - Jeremić: Ne sme se više dozvoliti ponižavanje institucije predsednika Srbije

Kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je institucija predsednika Srbije pet godina ponižavana i da se to ne sme više dozvoliti.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

"Ovo što se danas dešava je direktna posledica pet godina ponižavanja institucije predsednika Republike. To se više nikada ne sme dozvoliti", napisao je Jeremić

15.14 - Prekid komunikacije između Nikolića i Vučića

Komunikacija između premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića pukla je od sinoć, kada je nezvanično objavljeno da će se Nikolić kandidovati za predsednika Srbije protiv Vučića. Prema signalima koji stižu iz dva kabineta, čini se da nema nazad.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

15.08 - EKSLUZIVNO Nikolić za Kurir: I dalje čekam dogovor sa Vučićem

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić oglasio se prvi put posle navoda o njegovoj kandidaturi, rekavši da on i dalje čeka dogovor sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Opširnije OVDE.

15.05 Šutanovac: Početak brakorazvodne parnice

Predsednik DS Dragan Šutanovac izjavio je da se posle navoda da će se Tomislav Nikolić ipak kandidovati za predsednika Srbije ne zna ko danas ima većinu u Skupštini Srbije i da su neophodni parlamentarni izbori.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Nikolić i Vučić su podjednako odgovorni za stanje u zemlji, a danas smo svedoci početka njihove brakorazvodne parnice u kojoj će svako od njih pokušati da izvuče maksimum za sebe", rekao je Šutanovac.

15.00 DJB: Raspisati i parlamentarne izbore

Pokret Dosta je bilo ponovo je danas zatražio istovremeno raspisivanje parlamentarnih i predsedničih izbora i pozvao lidera SNS i premijera Aleksandar Vučića da ne manipuliše građanima Srbije i "ne namešta datume". DJB je u saopštenju naveo da zbog pada rejtinga i raskola u stranci kandidat SNS za predsedničke izbore Aleksandar Vučić razmatra scenarije koji bi mogli da smanje rizik od ulaska u neizvestan drugi izborni krug.

14.45 Živković: Palanačka svađa oko plena

Lider Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je "logična posledica" dešavanja u (SNS) to što je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio da će se kandidovati za još jedan mandat. On je u izjavi agenciji Beta ocenio i da se tu radi i o "palanačkoj svađi oko plena".

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Ono što se dešava s Nikolićem je logična posledica dešavanja kada na jednom mestu imate primitivizam, autoritarne pojedince i podeljene interese oko korupcije i kriminala i onda dodje do tuče oko onoga šta je na stolu", rekao je Živković.

13.40 - Kurir ekskluzivno otkriva, Nikolić poslao pismo Vučiću u kojem od njega traži da mu da mesto lidera SNS i predsednika Vlade, kako bi ga zauzvrat podržao u trci za šefa države.

35 odbora SNS već podržalo Vučića

12.30 - Od 185 gradskih i opštinskih odbora Srpske napredne stranke, do 11 časova danas svoju sednicu je održalo 35, na kojima je jednoglasno doneta odluka da podržavaju kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

PRIPREMA ZA SUTRAŠNJI ODBOR: Deo odbora SNS održao sednice, svi podržali Vučića

11.45 Janković: Podela na dve družine

Bivši zaštitnik građana i kandidat za predsednika Saša Janković reagovao je na svom zvaničnom Tviter nalogu povodom vesti o kandidaturi i Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, ističući da je to još jedna u nizu svađa.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Kada se družina posvađa, ostaju samo 2 manje družine od kojih ni jedna ne može da bude država. Znaju samo da svađaju i dele ljude i plen", naveo je Janković.

Vukomanović: Sigurno će biti drugog kruga

11.42 - "Ishitren potez u vezi sa kandidaturom na predsedničkim izborima učinio je Aleksandar Vučić, a ne Tomislav Nikolić", izjavila je poslanica poslaničkog kluba “Za spas Srbije – Nova Srbija” Dijana Vukomanović koja je ocenila da će Vučić, ukoliko izgubi na predsedničkim izborima, izgubiti sve.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Vukomanović veruje da će, ukoliko se najava predsedničke kandidature Tomislava Nikolića ispostavi kao tačna, sigurno biti drugog kruga izbora i da se sa "tri rodonačelnika Srpske radikalne stranke u trci – Nikolićem, Vučićem i Šešeljom – njihovo biračko telo lomi na tri dela i time jačaju šanse opozicionih kandidata".

Đukić Dejanović: Ubeđena sam da su se Vučić i Nikolić dogovorili

11.35 - Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović ocenila je kao iznenađujuću odluku Tomislava Nikolića da se ponovo kandiduje za predsednika Srbije i to posle dogovora koji je imao sa Aleksandrom Vučićem.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Ja sam ubeđena da je bilo dogovora. To je stvar unutrašnjih odnosa u SNS, ali SPS ostaje pri stavu da Vučić treba da bude naš zajednički kandidat, jer je garant nastavka politike koju vodimo ", kazala je ona.

Gašić: Jedino Vučić može da pobedi!

11.20 - Povodom kandidature Tomislava Nikolića oglasio se i potpredsednik SNS Bratislav Gašić.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

"Jedini kandidat SNS koji može da pobedi na predsedničkim izborima je Aleksandar Vučić. Kada Tomislav Nikolić javno objavi da će da se kandiduje, onda ću javno i nedvosmisleno reći šta mislim o tome", rekao je Gašić.

Mediji u regionu: Nikolić neće s vlasti!

10.58 - Zagrebački "Jutarnji list" piše, povodom vesti da će se i Tomislav Nikolić kandidovati za predsednika Srbije, da je na pomolu veliki politički obrt u Srbiji. I makedonska agencija MIA piše da Nikolić planira da se nadmeće za predsedničku funkciju, čak i nakon što je Vučić najavio da će ući u trku.

Foto: AP
Foto: AP

I hrvatska agencija Hina prenela je vest srpskih medija da će se Nikolić kandidovati. Navodi se Nikolićeva izjava da nije iznenađen ishodom glasanja na sastanku Predsedništva Srpske napredne stranke.

UDARNA VEST I VAN SRBIJE: Ovako su mediji u regionu preneli kandidaturu Nikolića

I agencija Fena je prenela tu vest, podsetivši da je Nikolić tokom obeležavanja Dana državnosti, izjavio da Srbija "nema prava odreći se davno nasleđenih vrednosti" i istakao da "nema uzmicanja ni povlačenja čak i kada vetrovi hoće da vas slome".

Palma: Samo Vučić zaslužuje poverenje građana!

10.40 - Svako u Srbiji ima pravo da se kandiduje, ali samo jedan jedini kandidat, Aleksandar Vučić, zaslužuje poverenje građana Srbije, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma povodom medijskih saznanja da je Tomislav Nikolić odlučio da se kandiduje za predsednika.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"On nas je pomirio sa posvađanim državama u svetu, veliki broj investitora dolazi u poslednje četiri godine u Srbiju i mi taj kontinuitet ne smemo da zaustavimo", rekao je Marković.

Vulin: Vučića izdaju političari, ali ne i Srbija!

10.10 - Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas da ako se Tomislav Nikolić zaista kandiduje za predsednika Srbije onda će biti jasno da Aleksandra Vučića izdaju političari, ali da uz njega ostaje Srbija.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

"Kompromisi koje je pravio, pažnja sa kojom je nastupao prema Nikoliću nažalost pokazaće se kao jos jedna Vučićeva dobra namera koja se okrenula protiv njega. Aleksandar Vučić je izbor Srbije, njena odluka da bude stabilna i čvrsta, i Aleksandar Vučić zato neće ostati sam", rekao je Vulin.

Mihajlović: Predsedniče Nikoliću, da vas čujemo!

10.07 - Mihajlović je poručila da, ukoliko je vest o Nikolićevoj kandidaturi tačna, ona bi to želela da čuje lično od aktuelnog predsednika.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Ne želim da verujem da će se Tomislav Nikolić okrenuti protiv Srbije, SNS i Aleksandra Vučića. Ali, ako je tačno, onda je ovo početak tužnog kraja jedne političke karijere osnivača SNS Tomislava Nikolića. Ako je ovo tačno, onda je ovo pokušaj Nikolića da podeli SNS i pomogne opoziciji da pobedi, ali taj pokušaj neće uspeti. Zato predsedniče Nikoliću, izađite i javno kažite", poručila je ona u saopštenju.

Moskovski Komersant: Vučić ometa Nikolićeve planove!

09.00 - Kandidatura premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji ozbiljno ometa planove predsednika Tomislava Nikolića koji je, imajući podršku Rusije, računao na ponovni izbor, ocenjuje današnji moskovski dnevnik Komersant.

List piše da je odluka Srpske narodne stranke da podrži kandidaturu Vučića bila očekivana, jer je najuticaniji političar u Srbiji. Odluka da promeni premijersko mesto za predsedničko, koje ima manje ovlašćenja, izuzimajući možda samo u spoljnoj politici, može da znači da Vučić namerava da upravo tu sferu učini prioritetnijom za sebe.

Dačić: Ako je tačno - sramotno je!

00.57 - Lider SPS Ivica Dačić ocenio je da je, ako je vest o kandidovanju Nikolića tačna, sramotno da se on time pridružuje "plejadi kandidata koji su protiv Aleksandra Vučića".

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Više puta sam isticao da je za Srbiju najbolje da se sačuva politička stabilnost putem kandidature čoveka koji uživa najveću podršku naroda, a to je nesumnjivo Vučić. Ako se Nikolić zaista kandiduje protiv Vučića, ja lično i ceo SPS, kao i Dragan Marković Palma i JS, još snažnije ćemo podržati Aleksandra Vučića", rekao je Dačić.

Vučić bez komentara

00.36 - Kasno u noći sa srede na četvrtak Tanjug je uspeo da stupi u kontakt sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je, kako agencija navodi, prvo izvesno vreme ćutao, a potom ipak ostao bez ikakvog komentara.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Podsetimo, Nikolić je na svom Tviter profilu sinoć objavio fotografije sa proslave Dana državnosti ispod kojih je napisao: "Nema uzmicanja ni povlačenja".

BONUS VIDEO:

NIKOLIĆ POSLE DODELE ODLIKOVANJA: Nisam iznenađen ishodom glasanja, moj sin izneo je svoj stav...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track