DRECUN O NAJAVI ZAHTEVA ZA REVIZIJU PRESUDE: Izetbegović preti nepostojećim genocidom
Foto: Dado Đilas

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM

DRECUN O NAJAVI ZAHTEVA ZA REVIZIJU PRESUDE: Izetbegović preti nepostojećim genocidom

Politika -

BEOGRAD - Najava zahteva bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije za genocid je veliki korak unazad za ceo region, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun

"Ovo je veliki korak unazad za ceo region i uopšte za evropsku perspektivu i napredak regiona. Jer, svi hoće da žive u miru i bolje", rekao je Drecun.

On ističe da takve poruke koje šalje Izetbegović "truju mlade generacije" i da se "tenzija namerno prenosi na ceo region".

Drecun je upozorio da bi mogla da nastane situacija u kojoj bi "mladi ponovo mogli da uzmu puške i zasednu u rovove" i da je pravo pitanje da li Izetbegović ima podrušku spolja, jer bi onda "ispalo da nekome spolja odgovara da se dugoročno ovde stalno drži tenzija i predratno stanje i da se priprema novi rat u BiH".

On je naglasio da Izetbegović sledi kontinuitet politike koju je vodio njegov otac, po Islamskoj deklaraciji, u kojoj nije bilo mesta za Srbe.

DRECUN: Samo kandidat SNS može da pobedi na izborima

Dačić: Privatna tužba Bakira Izetbegovića nema šanse za uspeh

"Izetbegović godinama nastoji da urušava Republiku Srpsku i da joj oduzima nadležnosti", rekao je Drecun.

Prema oceni Drecuna, ponašanje Izetbegovića ne vodi reigonalnoj staiblizaciji i dobrosusedskoj politici.

"Naprotiv, izgleda da njemu treba incidentna situacija kao što je ova, pokušava da uruši RS, a onda da realizuje svoje zemisli.

DODIK: Izetbegoviću, ućuti više, Srbi nisu činili genocid!

Nije se oslobodio veliko - bošnjačkih ideja", kazao je Drecun.

Prema rečima Drecuna, to postaje jedan od ključnih činilanca destabilizacije celog regiona.

On je rekao da nema novih činjenica po pitanju tužbe BiH za genocid i da ni prethodne ne mogu da potvrde ono što Izetbegović pokušava da nametne.

"Zašto niko ne potegne priču o planiranom genocidu nad Srbima u Sarajevu, gde je neselektivno ubijeno mnogo više ljudi nego u Srebrenici, ubijani su i žene i deca, bilo je stotinak i više logora. Zaboravili smo tu priču", naglasio je Drecun.

Dokumentovano je poimenice između 6.000 i 7.000 na najbrutalniji način ubijenih Srba u Sarajevu, rekao je Drecun, navodeći da je to "najveće etiničko čišćenje i pravi genocidni plan".

"Izetbegović preti nepostojećim genocidom želeći da destabilizuje Srbiju i region i odnose Srba i Bošnjaka", naveo je Drecun.

(Tanjug/RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Srušen srpski Zid plača!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja