NOVI DOKAZI PROTIV BIVŠEG VOĐE OVK: Haradinajevi zlikovci obezglavili bebu, svatovima sekli uši
Foto: Fonet/ap

Dokazi prikupljani godinama

NOVI DOKAZI PROTIV BIVŠEG VOĐE OVK: Haradinajevi zlikovci obezglavili bebu, svatovima sekli uši

Politika -

BEOGRAD - Srbija je protiv bivšeg vođe zločinačke OVK Ramuša Haradinaja sudu u Francuskoj dostavila nove dokaze među kojima su svedočanstva o policajcima koji su živi zakopani, klanju žena, silovanju neveste na svadbi.

Apelacioni sud u Francuskoj odložio je za 6. april donošenje odluke o izručenju Haradinaja, a srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, pored ranijih dokaza, na inicijativu Ministarstva pravde dostavilo je i pojedine konkretne dokaze - iskaze svedoka i zapisnike sa uviđaja.

Na prikupljanju dokaza protiv Haradinaja već godinama rade zamenik tužioca Dragoljub Stanković, sadašnji vršilac dužnosti tužioca Milan Petrović i nekadašnji tužilac Vladimir Vukčević.

(VIDEO) SUD U KOLMARU: Haradinaja izveli iz sudnice! Odluka 6. aprila!

Tako dostavljeni dokazi o zverstvima pripadnika OVK pod komandom Haradinaja kada su kidnapovali dva policajca kojima su prvo noževima odsecali delove tela, a zatim su ih žive zakopali u pesak tako da im se vide samo glave, po kojima su pripadnici OVK urinirali.

Dostavljeni su i dokazi za kidnapovanje dve starije žene, koje su odvedene u nedovršenu kuću u jednom selu gde su ih pripadnici OVK maltretirali i silovali.

Foto: Fejsbuk Printskrin
Foto: Fejsbuk Printskrin

U toj kući je bilo još dosta žena koje su bile silovane i maltretirane, a jedna od njih je ubijena pucnjem u glavu dok su druge odvedene van te lokacije gde su, prema nalazima patologa, zaklane.

Postoje i dokazi kako su zaustavili albanske svatove, i počeli da ih zverski muče jer su ih optuživali da sarađuju sa srpskom policijom i vojskom.

Prema izjavama svedoka, svi svatovi su bili odvedeni u podrum jednog hotela gde su mučeni i maltretirani, a žene, među kojima i nevesta, silovane su. Jednom svatu su odsekli uvo koje su, potom, stavili u usta njegovom rođaku.

Francuskoj su ranije dostavljeni i konkretni dokazi o svirepim zločinima OVK, a među najgorima bilo je odsecanje glave dvonedeljnoj bebi 1999. godine u Đakovici, kao i silovanje maloletne albanske devojčice.

Ministarstvo pravde Srbije pre par dana je uputilo francuskom sudu u Kolmaru dodatne dokaze protiv Ramuša Haradinaja na više od 100 strana, kao i hašku presudu, kako bi se pokazalo da se Haradinaj u Srbiji ne tereti za ista dela za koja je ranije oslobođen u Haškom tribnalu.

Ministarska pravde Nela Kuburović u izjavi za Tanjug je precizirala da se dodatnoj dokumetaciji nalaze iskazi svedoka i izveštaji Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne pošte i zapisnici sa izvršenog uviđaja.

Imajući u vidu jučerašnje ročište na kojem je sud odluku o izručenju Haradinaja ponovo odložio za 6. april, ministarka očekuje da će francuski organi da traže dodatnu dokumentaciju.

Ona je istakla da će Ministarstvo pravde svakako odgovoriti svim zahtevima i dostaviti sve što je neophodno da bi francuski sud mogao da odluči u skladu s molbom Srbije.

"Moram da istaknem da ono što je Srbija do sada dostavila u postunosti ispunjava sve zahteve koje propisuje Evropska konvencija o ekstradiciji da bi se odlučilo o molbi za izručenje", napomenula je ona.

Nakon hapšenja Haradinaja, Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za izručenje s pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu, zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Haradinaj

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja