AMERIČKI MEDIJI O ZLOČINIMA OVK: Sve se zataškava, UBIJANJE SVEDOKA traje godinama!
Foto: Profimedia

AMERIČKI MEDIJI O ZLOČINIMA OVK: Sve se zataškava, UBIJANJE SVEDOKA traje godinama!

Politika -

Berijana Mustafa se te novembaske večeri 2000. godine vraćala iz škole, kada je zatekla veliki broj ljudi, vozila sa rotacionim svetlima i policiju ispred svoje kuće u prištinskom naselju Dardanija. To je bila noć kada je njen otac Džemail Mustafa, istaknuti albanski novinar i politički savetnik ubijen.

- Njegova smrt progoni me svakog dana. Probudim se ujutru sa tim pitanjem: Ko je to uradio i zbog čega. To neznanje me polako ubija, na dnevnoj bazi - kaže Berijana u ispovesti za američki "USA Today".

Džemail Mustafa navodno je bio jedan od onih koji se nisu pravili slepi, gluvi i nemi na zverske zločine koje je činila teroristička organizacija OVK na Kosovu i Metohiji.

- Najava formiranja suda za ratne zločine OVK, koji bi trebalo da počne sa radom u Hagu, Berijani daje nadu da će se ubistvo njenog oca, ali i zločini nad Srbima i ostalim nealbanskim stanovništvom konačno rasvetliti - piše "USA today".

Ubistva svedoka na Kosovu i Metohiji, čak i onih u programu zaštite Haškog tribunala, počela su još 1999. godine.Sud u Hagu ispitivaće zločine OVK i njenih komandanata, među kojima je bio i sadašnji predsednik samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači. Sud je prvobitno trebalo da bude u Prištini, ali je EU zahtevala da se on prebaci u Hag, kako se svedoci ne bi zastrašivali i uklanjali. Sud će biti finansiran sredstvima Evropske unije, a u njemu će raditi međunarodne sudije i i tužioci.

Džemail Mustafa bio je član Demokratske lige Kosova i savetnik prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove. On je bio samo jedan od nekoliko Rugovinih savetnika koji su ubijeni.

Likvidacija ostalih potencijalnih svedoka iz redova bivše OVK intenzivno je počela u jesen 2000. godine kada je u centru Prištine ubijen Dževat Makoli, šef obezbeđenja Ibrahima Rugove.

Iste godine bačene su četiri eksplozivne naprave na Rugovinu porodičnu kuću, a u jednom od bombaških napada smrtno je stradala Rugovina svastika i dvoje maloletne dece.

Oktobra 2000. godine u Srbici ubijeni su predsednik Rugovinog DSK u tom mestu Bekim Kastrati i novinar prištinskog lista "Bota Sot" Besim Dujaku ( tada zamenik šefa Rugovinog obezbeđenja). Tom prilikom ranjen je Gani Geci.

Borac za ljudska prava Nora Ahmetaj iz Centra za istraživanje, dokumentaciju i publikaciju u Prištini za "USA Today" kaže da "konflikt nije bio završen 1999. kada je NATO kročio na Kosovo".

Izveštaj Saveta Evrope iz 2011. godine otkrio je da je Hašim Tači, uz podršku ostalih lidera i komandanata OVK učestvovao u trgovini organima ubijenih Srba, Roma i "neposlušnih" Albanaca, otmicama, mučenjima i zveskim ubistvima.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Tome Gaši, nekadašnji Tačijev savetnik, kaže da ne veruje da će se bivši komandanti OVK tako lako predati, ali i da su veoma uplašeni.

- Oni neće provesti ostatak života u nekoj tri sa dva metra ćeliji u stranoj državi, 3.000 kilometara odavde. Vladaju Kosovom 17 godina, tretiraju ga kao sopstvenu monarhiju. Žive jako dobrim životom, poput kraljeva. Baš zbog toga su jako, jako uplašeni - rekao je Gaši.

Srbi sa Kosova se nadaju da će pravda, ili makar njen delić, konačno bii zadovoljena.

- Važno je, ne samo za Srbe, već za sva ljudska bića, da odgovorni za takve nezapamćene zločine odgovaraju pred licem pravde - rekao je za američki medij Nenad Maksimović, izvršni direktor Centra za mir i toleranciju.

UBILI ĆERKU I OCA, SVEDOKE ZLOČINA: Uklonjen još jedan svedok ZVERSTAVA OVK!

NOVI DOKAZI PROTIV BIVŠEG VOĐE OVK: Haradinajevi zlikovci obezglavili bebu, svatovima sekli uši

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK

(USA Today)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja