(KURIR TV) SAŠA JANKOVIĆ: Srbiji nije mesto u NATO! Ne bih potpisao nezavisnost Kosova!
Foto: Marina Lopičić

Intervju, predsednički kandidat u emisiji „Da se ne lažemo“ na Kurir TV

(KURIR TV) SAŠA JANKOVIĆ: Srbiji nije mesto u NATO! Ne bih potpisao nezavisnost Kosova!

Politika -

Bivši zaštitnik građana smatra da članstvo Srbije u Severnoatlantskoj alijansi nije potrebno i da bi odluka o tome morala da bude državna, a ne lična i partijska

Da li vas finansiraju tajkuni?
Premijer Vučić je pomenuo vas i Jeremića u intervjuu Kuriru i rekao da DOS kandidate finansiraju tajkuni. Kako vi finansirate vašu kampanju? Hoćete da kažete da njega finansiraju tajkuni? Video sam vaš predizborni spot. Koliko je koštao? Koliko ste platili za taj studio? Pa zašto onda niste iznajmili avion? Čuli smo da je taj neki stari avion 200-400 evra. Dobro, ali nešto od tih obećanja je i ispunjeno. Čedomir Jovanović je rekao da vam daje glas, ali da vam zamera zbog nedostatka politike. Možete li da nam kažete kakav je vaš stav prema NATO, Kosovu, Rusiji? Samo zbog toga? Što se tiče Kosova, Nenad Čanak je rekao: „Kada bih bio predsednik Srbije, potpisao bih nezavisnost Kosova.“ Ne, ali se govori da će to da nas sačeka.

Politički protivnici su vas optuživali da ste zloupotrebljavali funkciju zaštitnika građana u političke svrhe. Prognozirali su prošle godine da ćete se kandidovati.

Šta je najgore što je ova vlast uradila? Da li je to Savamala?

AmbicijaIZ INATA SAM KANDIDATJeste li rešili da budete predsednički kandidat kada ste videli da vam popularnost raste?- Ja i sada ne mogu da verujem da sam kandidat za predsednika, moja profesionalna ambicija nije išla u ovom pravcu. Da je bilo po mom, ne bih bio ni zaštitnik građana, radije bih radio drugi posao. Ali, ako kažu „ne smeš da budeš kandidat“, ljudi iz vlasti su ponavljali, to bi bila zloupotreba - bivši ombudsman u Estoniji se kandidovao za predsednika, u Atini je gradonačelnik bivši ombudsman - upravo je suprotno, nema dve srodnije funkcije od zaštitnika i predsednika svih građana.

O Aleksandru VučićuPOSLUŠAO ME, PA PREVARIOOd kada poznajete Aleksandra Vučića i da li ste nekada s njim govorili o nekim problemima a da to nije bilo u prostorijama državnih institucija?- Govorio sam s njim u periodu nakon najbezočnijeg napada na mene, kada su nas prilike naterale da sednemo za isti sto i pokušamo da u interesu države bar neka pitanja razrešimo. Postojao je period u kom sam čak poverovao da je to moguće. Poslušao je nekoliko saveta, pre svega kritiku i savet za migrantsku krizu. Srbija je osvetlala svoj obraz u prvom periodu korektnim odnosom prema izbeglicama. Neke dobre stvari su na jugu urađene, prihvatio je moje sugestije da se otvori porodilište i da se izmesti spomenik koji je bio tačka destabilizacije. Ali što sam spuštao svoj kritički ton, to su bili manji efekti. U jednom momentu i sastanci su prestali i video sam da sam kao mnogi drugi prevaren.

O Tomislavu NikolićuNEĆU DA BUDEM KAO ONKakav je predsednik bio Tomislav Nikolić?- Onakav kakav ja neću da budem. Zameram mu što je dužnost predsednika podredio ličnom interesu.Šta to znači?- Prvi put se pobunio kad su došli po njega, kad je rekao „nećete da me prevarite, hoću i ja svoj deo, opet da se kandidujem“. Onda mu je Vučić rekao da ne može i sramno je šta su sve ministri govorili o njemu, evo, sad ga branim, ponašam se kao zaštitnik građana.... I ta pobuna je trajala jedan dan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track