SKANDALOZNA CENZURA: Incko zabranio film o Radovanu Karadžiću
Foto: Profimedia

Nejednaki aršini visokog predstavnika u Bosni

SKANDALOZNA CENZURA: Incko zabranio film o Radovanu Karadžiću

Politika -

Dok autori ne mogu da reklamiraju film o Karadžiću u Srpskoj, ministarka u BiH Marina Pendeš podržava snimanje projekta o Gotovini

Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, zabranio je državnoj TV Republike Srpske emitovanje reklame za film „Radovan - povik iza zidina tamnice“ reditelja Dragana Elčića, koji govori o haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, otkriva Kurir.Naš sagovornik tvrdi da su u pitanju dupli aršini.- I dok im je njima uz pretnje zabranjeno da reklamiraju film o Radovanu Karadžiću, s druge strane ministarka odbrane BiH Marina Pendeš nema nikakav problem da pominje i podržava snimanje filma o Anti Gotovini. Ona se javno hvalila da je od nje traženo da pruži svu moguću pomoć za potrebe snimanja filma o Gotovini. Nije govorila o detaljima, ali se priča da je reč o pomoći da filmska ekipa obiđe teren po BiH, kasarne, ali i da BiH finansijski pomogne snimanje - komentariše izvor Kurira.

Podsetimo, veliki skandal je izbio kada su mediji nedavno objavili da su ministar odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč, bez znanja zamenika ministra Borisa Jerinića, odobrili korišćenje opreme i resursa Oružanih snaga za snimanje filma: tenkove, topove, kamione... Procenjuje se da će film o hrvatskim generalu koštati preko milion evra.Radovanova ćerka kaže da je čula za zabranu svog oca na RTRS.- Šokirana sam tim nivoom demokratije koji ne dozvoljava najobičniju reklamu za neki kulturni događaj, i to u drugoj državi. Naime, premijera filma je zakazana za 11. april u beogradskom Sava centru - komentariše Sonja Karadžić.I Radovanov brat kaže da je šokiran zabranom.Direktora programa RTRS Milan Trbojević se nije javljao na telefon.Karadžić je posle hapšenja u julu 2008. isporučen Hagu.

Ljubomir TadićRADOVAN ME VODIO U BOLNICURadovana Karadžića u ostvarenju reditelja Dragana Elčića igra glumac Ljubomir Tadić. On je ispričao kako ga je upoznao:- Uspeo sam da polomim nogu na sceni. Karadžić me je odveo u bolnicu i čuvao me.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track