(KURIR TV) JANKOVIĆ PRVI PUT POSLE IZBORA: Formiraćemo pokret, idemo na sledeće izbore!
Foto: Zorana Jevtić

Iz Izbornog štaba u Palmotićevoj

(KURIR TV) JANKOVIĆ PRVI PUT POSLE IZBORA: Formiraćemo pokret, idemo na sledeće izbore!

Politika -

BEOGRAD - Bivši zaštitnik građana i predsednički kandidat Saša Janković danas se prvi put pojavio pred novinarima posle predsedničkih izbora, koji su održani 2. aprila.

Janković je najavio je da će narednih dana formirati politički pokret, koji će okupiti organizacije i pojedince koji su ga podržali u predsedničkoj trci.

Janković je, u prvom obraćanju javnosti od izbora za predsednika Srbije, rekao da će s tom političkom organizacijom izaći na sledeće izbore.

Demokratska stranka, koja ga je podržala u kampanji, nastaviće, kaže, svojim putem, rukovođena istim vrednostima za koje se i on zalaže. Rekao je i da je Nova stranka, koja ga je podržala na izborima, izrazila želju da se priključi njegovom pokretu.

Janković je u obraćanju uživo iz Izbornog štaba u Palmotićevoj poručio da će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije i da tu nema dileme, ali da će to biti silom, na nedemokratski i nelegitiman način.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Janković je u obraćanju rekao da je to postigao silom i to na sledeći način: silom nad medijima, silom nad institucijama poput raspuštanja Skupštine Srbije, zatim političkom silom poput vođenja predsedničke kampanje s mesta premijera, finansijskom ali i silom na dan samih izbora - u toku brojanja glasova i, kako je rekao, izbornom krađom poput ispeglanih biračkih listića.

- Ako nismo mogli da odbranimo 800 biračkih mesta po selima i manjim mestima, da li to znači da je legitimno krasti izbore... Izborna krađa ne sme da postoji... - rekao je Janković.

Janković o formiranju svog političkog pokreta

Janković je najavio danas da će narednih dana formirati pokret u kome će biti stranke, organizacije i pojedinci koju su podržali njegovu kandidaturu.Janković je na konferenciji za novinare rekao da je to odgovor na silu koju primenjuje Aleksandar Vučić i da će taj pokret gradjanima da nudi istinu umesto laži i državu umesto družine.On je rekao da će deo te organizacije biti oni koji su mu dali podršku na predsedničkim izborima, a da će Demokratska stranka nastaviti i dalje da paralelno i samostalno deluje, ali u istom pravcu i promovišući iste vrednosti.Janković je kazao da je Nova stranka od samog početka dala podršku pokretu i da ne vidi zašto i u budućnosti ne bi bila uz njega.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je dodao i da je Vučić silom prisvojio ove izbore i time lišio građane Srbije prava na drugi krug. "Ja ne želim da primenjujem bilo kakvu pretnju silom da vratim otete izbore, ali kad vlast kaže da se spremaju nemiri i neredi to treba čitati na drugi način", dodao je on.

On je dodao i da će narednih dana iskazati svoju ideju o parlamentu kao u kojem će poslanici razgovarati sa sindikatima, a ne o "Majinom parlamentu" koji Vučić, kao i druge institucije, gasi kad njemu odgovora.

- Vučić je bojkotovao parlament, ugasio parlament, ideja je da ga oživimo, a ne da gasimo institucije - rekao je Janković odgovarajući na pitanja novinara.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

O protestima

Janković je naglasio da podržava proteste građana Srbije na ulici koji su rekli ne diktaturi kao i da se povodom protesta nekoliko puta oglasio na Tviteru. On je dodao da poštuje volju organizatora da im se političke stranke i pokreti ne pridružuju jer su to protesti građana.

O (ne)priznavanju prebrojanih glasova

On je kazao i da neće priznati rezultate i brojanje glasova predsedničkih izbora. On je naglasio da se iz svega ovog vidi da za Srbiju ipak postoji alternativa, a posebno iz načina na koji je glasala dijaspora jer tamo nije bilo ni medijskog, ni političkog, a ni finansijskog pritiska.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

O saradnji sa DS i Novom strankom

- Demokratska stranka neće biti član pokreta odnosno političke organizacije koja se sada formalizuje, ali svaka saradnja je dobrodošla. Mi nastavljamo paralelnim putevima, a što se tiče Nove stranke ona je izrazila želju da se priključi i ne vidim razlog zašto to ne bi i bilo tako - kazao je Janković.

- Politika nije loša, ali je nužna i ovo što radim vidim kao civilizacijsku a ne političku stvar. Došlo je do raskida građana i političkih stranaka što govore i istraživanja mnjenja prema kojima im građani ne veruju. Političari su loši, izdali su svoje ideje - objasnio je Janković.

O Vuku Jeremiću

Sa Vukom sam u kontaktu, ali nije u planu da objedinimo političke snage - razjasnio je Janković.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track