MOSKVA: Lažne vesti o prodaji S-300 Hrvatskoj sa ciljem narušavanja odnosa Rusije i zemalja Balkana
Foto: MORH

MSP Rusije reagovalo

MOSKVA: Lažne vesti o prodaji S-300 Hrvatskoj sa ciljem narušavanja odnosa Rusije i zemalja Balkana

Politika -

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je večeras da je cilj tekstova u hrvatskim medijima o navodnom ruskom snabdevanju Zagreba oružjem tokom embarga u periodu od 1991. do 1995, uključujući raketne sisteme protivvazdušne odbrane S-300, da se potkopaju odnosi Moskve sa balkanskim zemljama, prenosi TASS.

"Cilj propagande izgrađene na opakim spekulacijama oko gore pomenih lažnih vesti je prilično očigledan - zadatak je da se našteti saradnji Rusije sa prijateljskim zemljama na Balkanu, pre svega sa Srbijom", piše u saopštenju ovog ministarstva, povodom pisanja zagrebačkog Večernjeg lista.

Ministarstvo je navelo da je Rusija bila posvećena embargu na snabdevanje oružjem zaraćenih strana u Jugoslaviji, nametnutom u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

"Nije tajna da su u tom vremenskom periodu zemlje centralne i istočne Evrope, kao i bivše sovjetske republike, imale velike količine sovjetskog oružja, municije i vojne opreme. Prema našim saznanjima, Hrvati koji su na nepošten način stekli novac iskoristili su ovo kako bi snabdeli Zagreb. Naravno da Ruska Federacija nikada nije imala nikakve veze s ovim", dodaje se u saopštenju.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da su spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije "laž i provokacija".

Njihov cilj je, ističe Čepurin u izjavi za Tanjug, da se nanese šteta Srbiji, koja čuva i razvija prijateljstvo sa Rusijom, te da se oslabi poverenje između srpskog i ruskog naroda."Još jednom izjavljujem da Rusija nije nikad isporučivala naoružanje kršeći međunarodne norme i embargo na isporuku naoružanja za zemlje bivše Jugoslavije, koji je bio uspostavljen od strane Saveta bezbednosti UN", rekao je Čepurin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track