PROTEST, 19. DAN: Demonstranti i večeras šetali, novo okupljanje zakazano za sutra u 17h ispred SANU
Foto: Kurir

PROTEST, 19. DAN: Demonstranti i večeras šetali, novo okupljanje zakazano za sutra u 17h ispred SANU

Politika -

BEOGRAD - Studenti i građani koji učestvuju u Protestu protiv diktature okupili su se i danas, po 19. put, ispred Skupštine.

20.40 Učesnici protestne šetnje su stigle do Skupštine Srbije. Završen je protest. Novo okupljanje zakazano je za sutra u 17 časova ispred zgrade SANU.

20.25 Kolona je krenula Nemanjinom i skrenula u Resavsku ulicu. Demonstranti skandiraju "Vrati babi penziju!".

20.20 Kolona je stigla do Vlade Srbije, a učesnici protesta su posedali na asfalt.

20.10 Demonstranti su ulicom Kneza Miloša krenuli ka zgradi Vlade Srbije.

20.00 Protestna kolona je stigla do zgrade RTS. Demonstranti su održali minut ćutanja za poginule radnike RTS tokom bombardovanja 1999.

19.40 Tokom šetnje u Svetogorskoj jedan učesnik je pogođen jajetom koje je bačeno sa zgrade u toj ulici.

19.30 Kolona se zaustavila isred zgrade Politike, a učesnici skandiraju "Zašto ćutite?".

19.05 Protestna šetnja krenula je ka Terezijama, učesnici duvaju u pištaljke i skandiraju "Građani, napolje!".

19.05 Jedan demonstrant je upozoravao druge učesnike da su juče bili provocirani tokom šetnje i pozvao ih da ne reaguju na to.

18.55 Za večeras je planirana šetnja dana preko Terezija, Kolarčeve, Svetogorske do zgrade RTS, a odatle do zgrade Vlade Srbije.

18.45 Demonstranti se spremaju da krenu u protestnu šetnju centrom Beograda. Predsednik udruženja porodica nestalih na KiM Sima Spasić i danas je došao na plato ispred Skupštine i uzvikuju na megafon "porodice traže pravdu".

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

18.40 Deo učesnika protesta predložio je da uđu u zgradu Skupštine i tako iskoriste poziv koji im je uputio lider Nove stranke i poslanik Zoran Živković.

18.20 Deo okupljenih građana popeo se pred ulaz u Skupštinu Srbije. Tu su se zadržali neko vreme, a potom su sišli na plato ispred zgrade.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Kao i prethodnih dana učesnici protesta krenuće u šetnju beogradskim ulicama, ali trasa za sada još nije poznata jer se prethodnih dana zbog padavina menjala i vremenski skraćivala.

Foto: Nemanja Gavrilov
Foto: Nemanja Gavrilov

Jučerašnji protest obeležili su incidenti kada je nekolicina učesnika pokušala da svoje nezadovoljstvo izrazi dolaskom do vrata Skupštine Srbije, gde je u toku bilo zasedanje. Takođe tokom jučerašnjeg proesta Simo Spasić, predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosmetu, koje ispred Skupštineima pano sa slikama kidnapovanih i ubijenih Srba, verbalno je napao demonstrante. Razmenjen su teške reči, ali na svu sreću sukob nije prerastao u fizički.

Foto: Nemanja Gavrilov
Foto: Nemanja Gavrilov

Takođe, tokom šetnje kroz Svetogorsku na ćetače sa jedne od zgrada bačena je glavica kupusa.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track