NEKI ĆE I DANAS DA GLASAJU: Izbori za odbornike u 5 lokalnih samouprava
Foto: Dragan Kadić

Zaječar, Vrbas, Odžaci, Kovin i Kosjerić

NEKI ĆE I DANAS DA GLASAJU: Izbori za odbornike u 5 lokalnih samouprava

Politika -

BEOGRAD - Lokalni izbori za odbornike Skupštine grada Zaječara i skupština opština Vrbas, Odžaci, Kovin i Kosjerić, održavaju se danas.

U Kovinu i Kosjeriću izbori su redovni, dok su izbori u Zaječaru, Vrbasu i Odžacima vanredni.

Lokalne izbore u tim opštinama raspisala je 27. februara predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Izbori u pet lokalnih samouprava su u nadležnosti organa za sprovođenje izbora, na osnovu odredaba Zakona o lokalnim izborima.

CRTA posmatračka misija "Građani na straži" najavila je da će danas posmatrati lokalne izbore u tom gradu i da će njihovi posmatrači biti raspoređeni na svih 69 biračkih mesta, dok će mobilni timovi pratiti izborni dan van biračkih mesta.

Kako je saopšteno, posmatrači će na biračkim mestima biti od početka priprema za otvaranje biračkih mesta, pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime će se obezbediti sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima tokom izbornog dana.

Opština Vrbas

Svih 36 biračkih mesta za lokalne izbore u opštini Vrbas otvorena su danas na vreme i bez nepravilnosti, potvrđeno je iz opštinske izborne komisije.

Prema prvim nezvaničnim podacima, do 9.00 časova odziv birača bio je 6,12 odsto, nešto manje u odnosu na predsedničke izbore 2. aprila ove godine

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije autobusa "Grmi turs" koji dovozi birače na biračka mesta u Starom Vrbasu.

U OIK kažu da su imali manji broj prijava o kućnim posetama i razvoženju birača.

Nepoznate osobe u automobilu sa novosadskim registarskim tablicama legitimisale su se članovima biračkih odbora identifikacionim karticama sa natpisom "Centar za praćenje izbora - obezbeđenje".

"Ne znamo o kome se radi jer se ta organizacija nije blagovremeno prijavila", rekli su opštinskoj izbornoj komisiji, a dodali su i da će biti provereno o kome se radi.

U opštini Odžaci prema nezavničnim informacijama do 9.00 sati odziv birača je oko sedam odsto.

U Kovinu je prvi presek izlaznosti najavljen za posle 11.00 časova, rečeno je u opštinskoj izbornoj komisiji.

Zaječar

Do 13 sati na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je 18,7 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je danas CRTA, posmatračka misija "Građani na straži".

Pravo glasa na lokalnim izborima u Zaječaru ima ukupno 53.288 građana, a na izborima u tom gradu učestvuje devet izbornih lista.

NEPRAVILNOSTI IZBORA U ZAJEČARU: Vođena kampanja na manje od 50 metara od birališta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track