PREMIJER VUČIĆ O STRAHOTAMA U JASENOVCU: Klali su Srbe sa zanosom, a neki su bili samo deca!

Da se ne zaboravi

PREMIJER VUČIĆ O STRAHOTAMA U JASENOVCU: Klali su Srbe sa zanosom, a neki su bili samo deca!

Politika -

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da su svi narodi na Balkanu dužni da se pokaju i postide, a posebno oni u čije ime i za čiju korist su počinjeni zločini u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima.

Vučić je juče sa patrijarhom Irinijem i predsednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao obeležavanju Dana sećanja povodom 72 godine od zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini u Spomen-području Donja Gradina u RS.Banalnost zla- Dužni su, jer veći zločin od državnog ne postoji, dužni su jer im je Jasenovac bio mali, nedovoljno produktivan i zato što su im jame u koje su nas bacali bile plitke. Ubijali su Srbe za zanosom, bez trunke osećaja krivice. Hteli su mnogo više, da Srba u Hrvatskoj i Bosni jednostavno više nema. Nije reč samo o tome koliko je ljudi ubijeno već da je to ubijanje zvanično bilo opravdano, dopušteno i poželjno. Ubijanje Srba bio je master plan, državni i zvanični, za čitav jedan narod, zato što je neko imao platformu da će drugi narod, kada istrebi taj nepodobni, neprijateljski, sam postati bolji, bogatiji i uspešniji - istakao je Vučić.On je rekao da u Hrvatskoj „i danas postoje oni koji žele da u njoj nema Srba“ i njihovih kulturnih, verskih i ostalih obeležja, dodavši da Srbija želi i mora da sarađuje „s normalnom Hrvatskom“, u kojoj ljude neće gledati po tome da li su drugi i drugačiji.- Možeš da zaobiđeš Jasenovac i Donju Gradinu, možeš da okreneš glavu kad pored njih prolaziš, možeš i dan-danas da kačiš table s ustaškim pozdravima na njima, ali ne možeš da pobegneš od banalnosti tog zla, od njegove običnosti i prosečnosti, i nisi postao bolji zato što ogromnog broja Srba više nema - kazao je Vučić.Kako je naveo, svedoci smo pokušaja povampirenja ustaške ideologije.- Mi smo sposobni da oprostimo, ali poručujemo da su Srbi tu i da će ostati ovde i da nikada nećemo biti prosečni, banalni i osrednji, jer narod koji je ovako klan i ubijan, ne može da bude običan i zato što narod koji se iz te krvi digao tako nešto ne može da zaboravi.On je ponovio Srbija nikada i nikome više neće dozvoliti „Bljesak“ i „Oluju“, dodavši da Srbija i RS takođe treba da se suoče s vlastitim greškama, sa zlom u kojem su činjeni zločini u ime Srba. Premijer Srbije je istakao da se treba suprotstaviti svima onima koji žele da menjaju granice na Balkanu, koji bi da prave „veliku Albaniju“ i neke druge države, „ne pitajući ostale, a pogotovo Srbe, čiju teritoriju bi da otmu“.Ne tražimo tuđe- Naš posao je da ih pobedimo politički, bez rata, bez sukoba. Naš posao je da celom svetu objasnimo koliko je važno braniti mir i slobodu u ovom delu sveta - upozorio je Vučić.

Spaljivali, klali, bacali u rekuJEDINI LOGOR ZA DECUJedina država u kojoj su tokom Drugog svetskog rata u Evropi postojali specijalni logori za decu bila je Hrvatska. Od aprila 1941. do maja 1945. godine 73.316 dece ubijeno je u ustaškoj NDH. Najmlađa su bila još u kolevkama, dok su najstarija bila oko 14 godina starosti. Prema nekim navodima, srpska deca su prva ubijana, čak i ako su ih majke još dojile. Ustaše bi dovukli malu decu u Savu, vezujući nekoliko njih u džak i bacajući ih u reku. Odvođena su u ciglanu zaprežnim kolima i spaljivana. Oko 400 dece je poklano. Umirali su od bolesti, gladi i mučenja.

Istoričar Marković o žrtvamaI S NAJMANJIM BROJKAMA NAJKRVAVIJI LOGOR NA SVETUJasenovac je bio jedan od najvećih koncentracionih logora na svetu, čak i kada se u obzir uzme najmanja procena broja žrtava u njemu, kaže istoričar Predrag Marković. On je objasnio da se s brojem žrtava spekuliše i zbog toga što su ustaše bile „aljkava vojska“, pa je tako npr. deo žrtava, pogotovo sa Kozare, pobijen bez uvođenja u knjige, a i arhive su u dva navrata uništavane.- Broj žrtava je sigurno veći od stotinak hiljada imena u muzeju u Jasenovcu. Ali i najmanja procena ga čini jednim od najvećih logora... To su toliko veliki brojevi. I u najnižoj proceni mogućoj još uvek je u društvu najvećih logora u Poljskoj - rekao je Marković za N1.On je objasnio da je Jasenovac bio poznat i po tehnologiji ubijanja, koja je čak i naciste iznenađivala.

ČINJENICEKrvava istorija* Logor Donja Gradina poznat je i kao logor VIII jasenovačkog sistema ustaških koncentracionih logora za masovno istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u NDH pod komandom Ante Pavelića.* Logor Donja Gradina nije bio logor u pravom smislu, već glavno stratiœte u kom su ubijani zatočenici iz logora III ciglana.* Oformljen je 1942. godine, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. i sloma NDH.* Nalazi se na obali reke Save u Donjoj Gradini, Republika Srpska, preko puta logora Jasenovac u Hrvatskoj, blizu uœća reke Une u Savu.

Sve nezamislivo ustaše su radileDRALI KOŽU, ODSECALI UDOVE, SILOVALI ĆERKE PRED MAJKAMAUstaše su logoraše srpske, romske i jevrejske nacionalnosti ubijali na najrazličitije načine. Zatvorenike u Jasenovcu klale su posebno oblikovanim noževima ili ubijali sekirama, maljevima i čekićima. Neki su živi spaljivani u usijanim pećima, kuvani u kazanima ili davljeni u reci Savi, streljani ili vešani po drveću ili banderama.Korišćeni su razni oblici mučenja - metalnim predmetima čupali su nokte na rukama i nogama, ljude su oslepljivali zabijajući im igle u oči, meso su im kidali, a zatim solili. Ljude su žive drali, odsecali im noseve, uši i jezike sekačima za žicu i šila im zabadali u srce. Ćerke su silovali pred očima majki, a sinove mučili pred očima njihovih očeva.

Službena komemoracijaOD KOLINDE NI TRAGAPremijer Hrvatske Andrej Plenković, u pratnji nekoliko ministara, predvodio je juče u Jasenovcu državnu komemoraciju u znak sećanja na žrtve logora. Kao i prethodnih godina, na komemoraciji nije bila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Ona je u zvaničnoj poseti Kataru, a prošle godine je u to doba bila u Americi. Predstavnici Jevreja, Srba i antifašista bojkotovali su službenu komemoraciju zbog izostanka reakcije vlasti na spomen-ploču u Jasenovcu „Za dom spremni“, koju su postavili ratni veterani, a vlada nije odlučila da je ukloni.

Patrijarh IrinejRANA NIKAD NEĆE BITI ISCELJENANezavisna država Hrvatska je zločinima u ustaškom logoru Jasenovac srpskom narodu nanela ranu koja nikad neće biti isceljena. Posebno je tragično što je zločine u Jasenovcu odobravala, a i podsticala Katolička crkva. Posebno nas zabrinjava što i danas čujemo neke povike, neke izjave koje su ravne apokaliptičkim danima našeg naroda. Nadamo se da će dobra strana sveta u kom živimo pobediti.

Milorad DodikJASENOVAC JE MESTO GENOCIDAJasenovac treba da se obeleži kao mesto genocida nad srpskim narodom, a ne kao mesto žrtava rata. Srbi su narod koji je najviše stradao u 20. veku. Ovaj vek treba da bude vek našeg okupljanja, ne da bismo se drugima revanširali, već da nam se više nikada ne bi desilo stradanje kao ono u Jasenovcu. Živeti u logoru u Jasenovcu na hrvatskoj strani bilo je gore nego smrt, zato su mnogi smrt smatrali svojim spasenjem, a to je bilo 500.000 Srba i nekoliko desetina hiljada Roma i Jevreja.Da smo 1941 godine imali Republiku Srpsku, ne bismo doživeli Jasenovac, i zato je Republika Srpska i stvorena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track