PORUKA SRBIJI OD DOCENTA IZ ATINE: Ne odustajte od puta ka EU, to mesto vam pripada!
Foto: Shutterstock

Istrajnost u borbi sa novim zadacima

PORUKA SRBIJI OD DOCENTA IZ ATINE: Ne odustajte od puta ka EU, to mesto vam pripada!

Politika -

Docent Odeljenja za međunarodne studije Univerziteta Pandion iz Atine Marijaeleni Kopa izjavila je da Brisel stalno postavlja Srbiji nove zadatke i produžava rokove odlažući odluku o prijemu, ali i poručila Srbiji da ne odustaje od borbe za mesto koje joj pripada.

"Šokirana sam kada čujem pojedine izjave mađarskog premijera Viktora Orbana i Jaroslava Kačinjskog koje su direktno protivne osnovnim postulatima demokratije, a na koje Brisel ne reaguje. Istovremeno, uprkos svesrdnim nastojanjima Srbije da se integriše u EU, Brisel Srbiji stalno postavlja nove zadatke, podužava rokove, odlažući odluku o prijemu", kazala je ona naglašavajući da ta "hipokrizija mora da prestane".

Kopa je poručila Srbiji da na putu u EU ne odustaje od borbe za mesto koje joj pripada, naglašavajući da je ona svesrdni zagovornik integracije Srbije u EU.

"Godinama sam zastupala takav stav i u svojstvu izvestioca za Srbiju grupe partija socijalista i demokrata u evropskom parlamentu. Srbija ne treba da digne ruke od integracije u EU čak iako deluje da je proces proširenja zamrznut", kazala je Kope i naglasila da ne treba slušati glasove koji poručuju da postoje i drugi putevi .

"Ne slažem se sa stavovima Edi Rame, ali oni su posledica kada Evropa zastane sa integrisanjem ovog dela kontinenta, krene u nametanje sve novih zadataka državama koje svesrdno nastoje da se uključe u integraciju. Kada napustite viziju zajedništva svih, na scenu neminovno stupaju neizvesnost i nestabilnost", rekla je ona.

(Tanjug/Politika)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Šta će još Srbija preduzeti posle oslobađanja Haradinaja?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track