POLITIKOLOG ZORAN STOJILJKOVIĆ: Partije su okupirale državu, vlada sistem partijskog kapitalizma
Foto: Marina Lopičić

Uoči Prvog maja

POLITIKOLOG ZORAN STOJILJKOVIĆ: Partije su okupirale državu, vlada sistem partijskog kapitalizma

Politika -

BEOGRAD - Profesor na Fakultetu političkih nauka i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković ocenio je, povodom 1. maja - Praznika rada, da je za mnoge zaposlene u Srbiji pojam tri osmicepostao neka vrsta bajke ili basne o dobrom životu.

"Nažalost, sada za Prvi maj, ovde ćemo ponovo imati užasno aktuelne one "tri osmice" za koje se radnički pokret zalagao krajem 19. veka i kada je napravljena prva prosava Prvog maja", rekao je Stojiljković za Srnu.On je dodao da je "za mnoge zaposlene ovde osam sati rada, pristojnog ugovorenog i na vreme plaćenog, osam sati odmora i osam sati slobodnog vremena postala neka vrsta basne ili bajke o dobrom životu".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Dva veka kasnije opet imamo aktuelne te tri osmice", naveo je Stojiljković.

Govoreći o sistemu u kojima žive radnici na prostorima bivše Jugoslavije, uključujući i Srbiju, on je rekao da je to "razorna kombinacija fariserijskog neoliberalnog modela, gde je neoliberalni model još rigidniji u interesu prikupljanja profita", i partijskog kapitalizma.

"Ono što imamo na svom terenu je sistem partijskog kapitalizma i partijskog zapošljavanja, gde su partije i koalicije na vlasti koje se menjaju, okupirale države i pretvorile je u svoj sistem, zapošljavajući, postavljajući svoje ljude na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru", rekao je Stojiljković.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je ocenio da su rat i ratna dešavanja u regionu prosto otvorili prostor da to bude još rigidnije sa većim nivoom siromaštva i bede.

Stojiljković je naveo da su pozicija zaposlenih, stopa nejednakosti, zaostatak zarade u odnosu na profite i povlačenje sindikata opšta konstanta, samo što to ima još rigidnije vidove na čitavom bivšem jugoslovenskog prostoru, sa delimičnim izuzetkom Slovenije. On je dodao da je Slovenija pokazala, ipak, neku vrstu spremnosti da poštuje socijalne i evropske vrednosti i da gradi socijalno-tržišni model i da ne ukida praksu zaštićenosti kolektivnim ugovorima, što je rezultiralo relativno održanom stopom sindikalne unisionisti i visokim pokrivenosti zaposlenih kolektivnim ugovorima.

Foto: FoNet Božidar Petrović
Foto: FoNet Božidar Petrović

"Volim da citiram švedske socijaldemokrate iz 70-ih godina, koji su otprilike rekli - radnik može imati solidnu platu, može kupiti kuću na kredit, može imati i svoja kola. Ja bih dodao i svoj plazma televizor. Ali, to je jednako nebitno, kao što se plebs nije pitao ni za vreme Rimskog carstva", naveo je Stojiljković.

Kada je reč o zakonskim okvirima u vezi sa pravima radnika, on je rekao da oni ostaju u okviru evropskih pravila, jer se formalno makar teži evropskim integracijama i evropskim vrednostima, ali da to u praksi ostaje daleko ispod nivoa zakona.

Foto: Beta
Foto: Beta

"U sindikatima moramo da pokažemo veliko umeće organizovanja i da kombinujemo i elemente protesta i vođenja socijalnog dijaloga, ali i lobiranja među građanima i organizacijama civilnog društva za promene", naveo je Stojiljković, dodajući da socijalne zahteve, treba da prate i politički.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track