POVRATAK NA MESTO ZLOČINA: Vilijam Voker poručio da radi na projektu za ujedinjenje Albanaca
Foto: Printscreen Youtube

Udružio se sa Haradinajom

POVRATAK NA MESTO ZLOČINA: Vilijam Voker poručio da radi na projektu za ujedinjenje Albanaca

Politika -

PRIŠTINA - Radim na projektu za ujedinjenje Albanaca. Oni su se ujedinili 90-tih kako bi oslobodili Kosovo, ali sada je vreme za poslednji korak - poručio je nekadašnji ambasador misije OEBS, Vilijam Voker sa Kosova, prenose prištinski mediji.

On je, kako navode, govorio na svečanosti organizovanoj povodom 17. godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova, koju predvodi Ramuš Haradinaj. Tako je nastavljena serija najnovijih prolećenih izjava zvaničnika i javnih ličnosti o ujedinjenju Albanaca.

"Cilj ovog projekta na kojem radim - je za sve Albance na Kosovu, u dijaspori, u Albaniji. Radim na zajedničkom projektu za njihovo ujedinjenje. Tako da sam došao ovde i osnovao ovaj projekat, koji sve Albance, gde god da su, dovodi u jedan zajednički projekat, kako bi se Albanci ujedinili. Albanci u svetu su se ujedinili 90-ih, isključivo u jednu svrhu - oslobađanje Kosova. Ja sam bio sa njima kada su proglasili nezavisnost, svi Albanci su se okupili i zajedno slavili. Sada je, posle nezavisnosti, vreme za poslednji korak, a to je da se svi vi ujedinite i materijalizujete sva ta dostignuća," rekao je Voker, prenosi Kosovapress.

Foto: Beta AP
Foto: Beta AP

On, međutim, o ostalim detaljima svog "projekta ujedinjenja", kako ga je i sam nazvao, nije govorio, ali je dodao da Kosovo neretko posećuje posle rata sa ciljem da "vidi kako korača koracima na koje svi čekaju od 1999."

Ovaj bivši američki diplomata, po sopstvenom priznanju, često boravi na Kosovu. Tako je početkom marta prisustvovao protestu u Prištini, organizovanom zbog privođenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj, po poternici iz Srbije, zbog ratnih zločina. On je i januara boravio na Kosovu, kada je povodom 18. godina od slučaja "Račak", u ovom mestu, otkrivena statua sa njegovim likom.

Voker je i tada osudio privođenje Haradinaja u Francuskoj, navodeći da je sramota što srpske poternice još uvek važe u ovoj zemlji.

Foto: FoNet AP
Foto: FoNet AP

Voker je i 2015. godine prisustvovao obeležavanju godišnjce slučaja "Račak", kada su mu u Dečanima uručene dve nagrade - "Nagrada narodnog heroja Škeljzena Haradinaj.

Voker inače, za Srbe važi za jednog od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika, i njegovo ime se na Balkanu pre svega povezuje sa tzv. slučajem "Račak" - oružanim sukobom između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca, tokom akcije policije u opštini Štimplje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999. - kako i danas tvrde srpski izvori, odnosno "masakrom nedužnih civila", kako je tada naveo tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker.Upravo je ovaj Vokerov navod nagovestio i poslužio kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

(Kossev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track