SUMNJIVA SMRT U LIBIJI: Ambasador bio sam u autu, GDE JE PRATNJA?
Foto: Printscreen

Šta je sve sumnjivo u smrti Olivera Potežice

SUMNJIVA SMRT U LIBIJI: Ambasador bio sam u autu, GDE JE PRATNJA?

Politika -

Dragan Mišić, brat ubijenog vozača ambasade Jovice Stepića, kaže da mu je sumnjivo što je ambasador bio sam u kolima.

Podsetimo, Slađana Stanković i Jovica Stepić, službenici MSP, vezista i vozač ambasade u Tripoliju, oteti su 8. novembra 2015. u libijskom gradu Sabrati, kad je napadnuta kolona vozila u kojoj je bio i ambasador Potežica, za kog se spekulisalo da je bio meta tog dana. U zarobljeništvu su bili 104 dana, a poginuli su u američkom bombardovanju kampa islamista 20. februara prošle godine. Godinu i po dana kasnije Potežica je stradao na istom putu, dok je sam vozio kola.- Ne znam šta je istina u vezi sa njegovom smrću i da li je planiran atentat na njega, ko zna... Šteta za njegovu decu i suprugu. Oliver i Jovica su bili prijatelji, bar je on tako pričao. Šta se sve tamo dešavalo i šta su radili, sad više nema ni ko da ispriča, svi su pokojni - rekao nam je Dragan Mišić.

Nije došao na grobKako dodaje, okolnosti pod kojima je Potežica poginuo su sumnjive.- Desila mu se nesreća na istom mestu gde su oteli Jovicu i Slađu. To je sudbina, je l‘ tako? Ali opet, sve mi je sumnjivo. Imao je udes, a bio je sam. Pa kako je sada smeo da putuje bez pratnje? Potežica je objavio da onog dana kada su Jovica i Slađa oteti, da ih on nije zvao, nego da su se sami ponudili da ga isprate. Kako je sada onda smeo da ide bez pratnje, gde mu je bio vozač, pratnja... - pita se Dragan i dodaje:- Tada je jedan auto išao ispred, on u sredini, a Jovica i Slađa u trećem automobilu. Vi sami procenite.Mišić kaže da od Jovičine i Slađine smrti Potežica nije došao da zapali sveću svom prijatelju.- Verovatno je dolazio u Srbiju, bar jednom da se javio da kaže: „E, Jovica je bio moj prijatelj“, da je došao na grob. Ne, nije dolazio uopšte - navodi Mišić.Inače, automobil kojim je upravljao Potežica poslat je na veštačenje kako bi se utvrdilo da li je neko izazvao kvar. Iako se još ne odbacuje mogućnost da je bio meta terorističkih grupa, te da je poginuo prilikom pokušaja otmice, izvor Kurira tvrdi da nema mesta pričama o atentatu.Automobil na veštačenju- Istraga je, naravno, kao i posle svake nezgode u toku, ali kako sada stvari stoje, to je bio nesrećan slučaj. Auto je udario o metalnu ogradu i nekoliko puta se prevrnuo - rekao je naš dobro obavešteni sagovornik.

Ambasadorovo telo u utorak u Srbiji

Sahrana u sreduTelo Olivera Potežice, koji je preminuo u sredu ujutru, biće u utorak preneto u Srbiju. Sahrana će biti organizovana u sredu, ali porodica još nije odlučila da li će to biti u Beogradu ili rodnom Prijepolju. Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt sa porodicom Potežica, ali se na fiksni telefon javio sin i zahvalio na saučešću.- Hvala, ali ne dajemo izjave - rekao je sin.

Okršaj: Tadić traži hitnu Dačićevu smenu zbog smrti Ambasadora

Dačić Tadiću, sramota je to što radiš!

Lider SDS Boris Tadić izjavio je juče da ministar spoljnih poslova Ivica Dačić mora da bude hitno smenjen zbog direktne odgovornosti i za izgubljen život Potežice jer naša ambasada u Libiji nije zatvorena čak ni nakon pogibije službenika Slađane Stanković i Jovice Stepića 2015.- Neophodno je da Dačić bude odmah smenjen, jer je zbog neadekvatnog reagovanja na enormne rizike direktno odgovoran za otmice i pogibije naših diplomata. Dačić je opet pokazao da je neodgovorna neznalica i neverovatno je da se dozvoljava da njegovu nesposobnost plaćamo i dalje životima naših građana - naveo je Tadić i podsetio da je i nakon ubistva dvoje službenika tražio smenu Dačića.Dačić je uzvratio Tadiću rečima da je sramotno to što pogibiju ambasadora zloupotrebljava u političke svrhe:- Nije ni hrišćanski, a ponajmanje državnički. Svakome je dopušteno da me mrzi i da traži moju smenu, da napada Vladu, ali nosilac Gadafijevog ordena i čuvar Zelene knjige, koju mu je Gadafi poklonio dve godine pre pada, Boris Tadić morao bi da pokaže pijetet prema ljudima koju su radili za svoju zemlju i svoj narod.

PROKLETSTVO SRPSKIH DIPLOMATA U LIBIJI: Ambasador Potežica poginuo na mestu stradanja dvoje Srba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja