KRVAVI MILIONI VILIJAMA VOKERA: Lažirao Račak zbog para od oružja
Foto: Profimedia

Skriveni plan

KRVAVI MILIONI VILIJAMA VOKERA: Lažirao Račak zbog para od oružja

Politika -

Šokantno: U vreme kada je pravio izveštaj o „masakru nad Albancima“, na osnovu kog je doneta odluka o NATO bombardovanju, bivši šef OEBS na Kosovu i Metohiji radio je za firmu „Dajnkorp“, koja zarađuje ogroman novac od trgovine oružjem

Bivši šef verifikacione misije OEBS Vilijam Voker, u vreme kad je rukovodio lažiranjem dešavanja u Račku, usko je bio povezan s američkom firmom „Dajnkorp“, koja se bavi prodajom oružja i privatnim obezbeđenjem. Voker je, tvrde upućeni, stoga imao veliki interes da se Srbija bombarduje i sebi i ovoj kompaniji donese ogromnu zaradu.

„Dajnkorp“ je američka privatna firma koja po ugovoru radi uglavnom za američku vojsku, i to, kako zapadni mediji tvrde, mahom poslove zbog kojih oružane snage SAD ne smeju da uprljaju ruke. Kako je ranije objavio britanski Sandej tajms, Vilijam Voker za tu firmu radi još od kraja sedamdesetih, a čak je početkom osamdesetih godina pred američkim Kongresom odgovarao zbog afere prodaje oružja Iranu. Pojedini mediji išli su još dalje, pa su tvrdili da je Voker suvlasnik firme, uz bivšeg izaslanika za Balkan Roberta Geldbarda, ali i nekadašnjeg komandanta OVK Agima Čekua.

Teška zloupotreba... Ubijene teroriste predstavili kao civile
Teška zloupotreba... Ubijene teroriste predstavili kao civile

Plaćenici

Takođe, Voker je optuživan i da su zahvaljujući njemu, umesto profesionalnih posmatrača na Kosovu, u ime SAD i s parafom UN došli najobičniji „plaćenici“ s ratišta širom sveta. Njih je, kako je objavljivano, regrutovao i zaposlio upravo „Dajnkorp“. Činjenica je da je Voker vrhunac karijere doživeo baš na Kosovu, a očigledno je da je to slučaj i s karijerom u „Dajnkorpu“.Bivši ministar spoljnih poslova i diplomata Živadin Jovanović tvrdi da je Voker u krugovima trgovaca oružjem vrlo poznat.- Definitivno, Voker je vrstan poznavalac trgovine oružjem. Konkretno, on je bio zadužen za transport, odnosno za logistiku isporuke oružja još sedamdesetih godina u Latinsku Ameriku. Kasnije, osamdesetih, u Reganovoj administraciji bio je zadužen za tajne operacije, kako isporuke oružja, tako i za uspostavljanje lažnih humanitarnih operacija, švercovao je oružje kontrašima u Nikaragvi... Dakle, on je poznat kao čovek za tajno naoružavanje protivnika legalnih režima - otkriva Jovanović.Tražio helikopterZoran Baki Anđelković, koji je u vreme dok je Voker bio na čelu OEBS misije na Kosovu bio na čelu pokrajinskih institucija, za Kurir kaže da mu je poznata priča o oružju.- Znali smo mi da je Voker došao sa zadatkom da potpiruje, a ne da smiruje situaciju. Znalo se tada da je bio povezan s trgovcima oružjem. Njegovi sumnjivi poslovi nikada nisu ispitani, a trebalo je da budu. Sećam se i situacije kad mi je pretio Hagom i nameštanjem zločina jer sam odbio da mu obezbedim helikopter - kaže Anđelković.

Zoran Baki AnđelkovićRANTA NAM PRIZNALA DA NIJE BILO ZLOČINAZoran Anđelković se priseća razgovora sa istražiteljkom Helenom Rantom, kada mu je rekla da nije bilo zločina u Račku, a da je onda svega nekoliko sati kasnije na konferenciji za novinare bila primorana da ispriča da je srpska policija ubila civile.- Mom timu i meni donela je 20 knjiga sa obdukcionim izveštajima koji su se poklapali sa srpskim patolozima da su svi ubijeni bili pozitivni na parafinsku rukavicu i izveštaj na dve strane koji praktično dokazuje da nije bilo ratnog zločina. Ali međunarodnoj zajednici tada je trebao povod za bombardovanje, pa je ona na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i Voker ispričala potpuno drugu priču. Ona je to kasnije i potvrdila, ali su nas u međuvremenu bombardovali - priča Anđelković.

Ranta za KurirRAČAK JE ČIST SLUČAJHelena Ranta, šef finskih patologa koji su ispitivali „slučaj Račak“, u kratkoj izjavi za Kurir rekla je da je sve dokaze koje je imala dostavila Haškom tribunalu.- Taj slučaj je sada potpuno čist. A što se tiče Vokera, njega ne bih komentarisala - rekla je Ranta.

ČINJENICEU šta je sve bio umešan „Dajnkorp“učestvovao i u razvijanju naprednog biološkog oružjaučestvovao u dopremanjumunicije za američku invaziju na Iraksudelovao u tajnim probama američkog oružja u Meksikubio deo tajnog uništavanju polja kokaina u Kolumbiji, Ekvadoru, Bolivijiseks-afera zaposlenih u „Dajnkorpu“ u Bosni

Premijer VučićSTRAŠNE POSLEDICE RADA VOKERAU narednom periodu biće dosta reči o ulozi Vilijama Vokera i strašnim posledicama njegovog izveštaja, a obraćanje ministarke pravde pred UN sledeće nedelje je tek početak - rekao je sinoć premijer Aleksandar Vučić ocenjujući i da njegovo zalaganje za „veliku Albaniju“ može da izazove nestabilnost. Vučić smatra da je mnogo teže posledice po Srbiju Voker izazvao izveštajem o Račku pre 18 godina, kada je počelo bombardovanje SRJ.

ŠOKANTNO FINSKA FORENZIČARKA PRIZNALA Voker mi je diktirao izveštaj o Račku! Pisala sam pod PRETNJOM

D. Luković - S. Vojinović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV VESTI UŽIVO: Hoće li Vučić ubediti Kineze da ulažu u našu vojnu industriju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track