JOHANES HAN IZ BRISELA PORUČUJE: Srbija je cenjeni ključni igrač u regionu
Foto: Stefan Jokić

JOHANES HAN IZ BRISELA PORUČUJE: Srbija je cenjeni ključni igrač u regionu

Politika -

BRISEL - Srbija je napravila izvanredan napredak u poslednjih par godina, zemlja je prošla dug put od izolacije, recesije i nestabilnosti, i danas je Srbija vrlo cenjeni ključni igrač u regionu, poručio je evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

On ističe da angažman u oblasti reformi već pokazuje rezultate:

"Srbija privlači međunarodne investitore, što otvara mogućnosti za nova radna mesta. Ona je angažovana na ambicioznim reformama koje imaju direktan uticaj na život građana Srbije. Srpska omladina bolje je pripremljena za potrebe tržišta rada. Srbija je sada bolje povezana uz mnoštvo projekata koji su u izradi, kaže Johanes Han.

Na ovakav napredak Srbije uticala je i evropska perspektiva koju država ima, primećuje Han i podseća da je EU "prvi ekonomski i politički partner" Srbije i najveći donator.

" To je ono što Srbija može da očekuje u nastavku svog evropskog puta - nastavak posvećenosti EU zajedničkoj budućnosti. EU je pošten partner regiona i to se neće promeniti", poručuje Han.

Evropski komesar zadužen za zemlje u koje su procesu pridruživanja EU u razgovoru naglašava da je Srbija, pogotovo pod vođstvom Aleksandra Vučića, napravila dobar napredak u ostvarivanju svog strateškog cilja, a to je članstvo u EU.Han kao uspehe Srbije na tom putu navodi implemetaciju ekonomskih i strukturnih reformi, pokazanu predanost saradnji u regionu, uključujući i EU agendu povezivanja.Takav "ozbiljno urađen posao", dodaje Han, doneo je Srbiji otvaranje osam pristupnih poglavlja i privremeno zatvaranje dva poglavlja.

" Ja znam da su građani nestrpljivi i da misle da se ovaj proces ne odvija dovoljno brzo. Ja njih razumem. Vi možete da računate na moju i podršku Evropske komisije na ovom putu. Ali, brzina pregovora je u rukama Srbije. Uslovi su jasni i nepromenjeni. Srbija mora nama da pomogne kako bi među zemaljma članicama došlo do pozitivne ocene i jednoglasne podrške otvaranju novih poglavlja. Predsednički izbori u Srbiji su iza nas i ja sam uveren da će sva energija u Srbiji biti posvećena implementaciji plana reformi, posebno u oblasti vladavine prava, što je ključno za napredak celokupnih pregovora. Isto važi i za predanost Srbije miru i stabilnosti u regionu, dobrosusedskoj saradnji i nastvaku dijaloga sa Prištinom. Gde god da ima problema, Srbija ne sme da iz vida izgubi jedno, a to je njen strateški cilj članstva u EU", kaže komesar Han.

On naglašava da se "budućnost EU ne može zamisliti bez Srbije i drugih zemalja u regionu, kao što se ni budućnost Srbije ne može zamisliti bez EU, čije je članstvo strateški cilj Srbije".

"Srbija nam je potrebna kao vodeća snaga u regionu, kako u oblasti privrednog rasta, tako i u promociji vrednosti EU i dobrosusedskih odnosa. To je ono što EU očekuje od Srbije", kaže Han.

Upitan za učestale krizne situacije u regionu i načine na koje EU može da utiče na spuštanje tenzija, Han ukazuje na činjenicu da EU u okviru procesa proširenja veliku pažnju pridaje dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji. EU, kaže Han, posreduje u kontaktima na regionalnom i bilateralnom nivou, u cilju prevazilaženja teškog nasleđa koje proizilazi iz konflikta u regionu, poput dijaloga Beograda i Prištine, za koji kaže da ima pozitivan uticaj na ceo region Istovremeno, EU radi i na povezivanju regiona kroz zajedničke projekte u oblasti transporta, energetike, ali i obrazovanja, medija, civinog društva.Kada su u pitanju izjave albanskih lidera i sve učestalije pominjanje ideje "Velike Albanije" u regionu, evropski komesar je jasan i kratak:

"Nekoliko puta smo jasno stavili do znaja da ne prihvatamo izjave koje se odnose na menjanje granica ili drugu vrstu zapaljive retorike." Upitan da li se pored trenutne situacije na Zapadnom Balkanu, ali i u pojedinim EU članicama, može govoriti o "srpskom ultranacionalizmu", kao nečemu što se često prebacuje Srbima, Johanes Han odgovara da je ultranacionalizam opasan fenomen bez obzira gde se pojavljuje i dodaje:

"Želim da budem jasan: niko u EU ne govori tim rečima o srpskom narodu. Lično, kada god sam putovao u Srbiju, a to je često, bio sam impresioniran ljubaznošću i otvorenošću srpskog naroda. Srbija ima veoma human tretman, recimo prema izbeglicama. Isto tako Srbija je konstruktivna u tzv. Berlinskom procesu. Sve to nema ništa sa ultranacionalizmom. Upravo suprotno - Srbija postavlja primer. Srbi su ponosni na svoj identitet, na svoju istoriju, mesto koje njihova zemlja ima u svetu. Oni imaju puno pravo da se tako osećaju i ne trabe da zaziru od EU kojoj je moto 'ujedinjeni u različitostima'".Evropski komesar za pristupne pregovore dodaje da je ipak zabrinut zbog činjenice da je i na Zapadnom Balkanu, ali i šire, u usponu populizam i pomovisanje "jednostavnih rešanja za kompleksne probleme".

Prema njegovim rečima, izolacija i "traženje krivca" nisu odgovor koji nam je potreban."Svi mi Evropljani dovoljno smo propatili zbog razarajućeg uticaja populizma u mračnim vremenima naše istorije i ne bi želeli da nam se to ponovi. Izazovi koji su pred Srbijom, regionom i EU su opšti izazovi - nezaposlenost, migracije, terorizam, bezbednost, zaostavštine prošlosti. Jedini način da ih rešimo jeste da radimo zajedno, kroz saradnju, a ne kroz eskalaciju retorike i pretnje", zaključuje komesar Han.

Johanes Han se sa posebnom pažnjom osvrnuo na ocene pojedinih analitičara koji smatraju da EU zarad stabilnosti u regionu često "žmuri" na kršenje demokratskih principa od strane vlasti i lidera država Zapadnog Balkana pa i Srbije.Han ponavlja da su demokratske vrednosti, vladavina prava, dijalog sa civilnim društvom i sloboda medija i izražavanja osnovne evropske vrednosti i ključ za prijem u članstvo EU i da oko koga "nema pregovaranja".Istovremeno, kaže Han, i očuvanje mira i stabilnosti u regionu jesu prioriteti EU.

" Stvarnost je da ta dva fundamentalna pristupa ne mogu jedan bez drugog. Ne možete da imate stabilnost bez ekonomskog rasta. Ekonomski rast dolazi izgradnjom pozitivne klime za investicije, poštovanjem vladavine prava. I na drugu stranu: bez stabilnosti, demokratija i vladavine prava ne mogu da napreduju. Niko u EU ne žmuri na pitanja vladavine prava u Srbiji. Ja bih to poslednji uradio. Vlasti u Srbiji su vrlo svesne ključnih uslova na putu Srbije ka članstvu u EU, a ja ću nastaviti da podržavam njihove napore u cilju mira i stabilnosti", poručuje evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Na pitanje da li su vojna neutralnost Srbije i neuvođenje sankcija Rusiji uticale na odsustvo veće podrške Srbiji unutra EU, komesar Han ocenjuje da EU podržava Srbiju, da je evropska perspektiva Srbije "čvrsta i realna", baš kao i partnerstvo između EU i Srbije.

"To dokazuje da su potpuno neosnovane sve optužbe o tome da EU vidi vojnu neutralost Srbije i njene veze sa Rusijom kao prepreku. Ono što mi očekujemo od Srbije, kao zemlje kandidata, jeste da na putu do prijema u članstvo, progresivno stavlja interese EU na prvo mesto. Ništa više, niti manje od toga. A kada govorimo u tom pravcu, kao činjenicu vidim da je Srbija konstruktivan partner EU u prevashodnom cilju povećanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, da je Srbija sve prisutniji partner EU i međunarodnim mirovnim snagama u mirovnim misijama i da Srbija trenutno razmatra svoje bezbednosne i vojne strategije kako bi ih uskladila sa globalnom strategijom EU. Ubeđen sam da će se Beograd tokom procesa pristupanja uskladiti sa svim EU merama", zaključuje evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track