POLITIČARI PODVLAČE CRTU Danas rok za izveštaj koliko je ko potrošio na predsedničku kampanju
Foto: Dragan Kadić/Ilustracija

Dužni da prikažu sve prihode i troškove

POLITIČARI PODVLAČE CRTU Danas rok za izveštaj koliko je ko potrošio na predsedničku kampanju

Politika -

BEOGRAD - Političke stranke, grupe građana i koalicije koje su predložile kandidate za predsednika na nedavno održanim izborima imaju rok do danas da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave izveštaj o troškovima izborne kampanje.

"Svi politički subjekti koji su imali kandidate na prethodnim predsedničkim izborima u obavezi su da u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora podnesu Agenciji izveštaj o troškovima izborne kampanje.

Kako je izveštaj o konačnim rezultatima izbora objavljan 20. aprila tako svi politički subjekti imaju obavezu da izveštaj Agenciji podnesu do 20. maja", rekla je pomoćnica direktora Agencije Katarina Dakić.

Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Prema njenim rečima, kako je rok "pao" u subotu, 20. maja, on se pomera na 22. maj, odnosno do prvog radnog dana. Dakić je podsetila da je 11 političkih subjekata - političkih stranaka, koalicija i grupa građana, imalo svoje kandidate na izborima za predsednika i da su svi oni u obavezi da podnesu izveštaje o troškovima izborne kampanje.

Kako je rekla, na tom izveštaju politički subjekti su dužni da prikažu sve prihode i troškove, podatke o eventualnim kreditima koje su uzimali, izbornom jemstvu, odnosno sve ono što se odnosi na finansije izborne kampanje.

"Svi politički subjekti su u obavezi da preuzmu obrazac sa sajta Agencije, popune ga i podnesu ga i u elektronskoj formi, a zatim ga odštampaju zajedno sa dobijenim bar kodom i dostave pisanu verziju Agenciji", objasnila je Dakić.

Ona je navela i da će protiv svih onih koji ne budu podneli izveštaje Agencija podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Agencija podnosi i ako izveštaj nije podnet na način kako je predviđeno zakonom, odnosno, ako ne prikazuje sve podatke koje bi trebalo, ako politički subjekt nije otvorio poseban račun preko koga ide sav promet u izbornoj kampanji...

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ona je istakla da će Agencija, nakon provere ko je sve dostavio izveštaj, kontrolisati tačnost i istinitost navedenih podataka i to na osnovu prikupljenih podataka iz monitoringa izborne kampanje.Kako je navela, Agencija je i ove godine organizovala monitoring - mrežu posmatrača koji su prikupljali podatke na terenu i na propisanim obrascima dostavljali ih Agenciji.

"Prikupljamo podatke i od banaka, pružalaca usluga, fizičkih i pravnih lica koji su bili finansijeri", zaključila je Dakić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track