VIDEO OVAKO JE GOVORIO MICOTAKIS: Sloba mi je prijatelj, bio mi je gost u kući, a kao čovek je...
Foto: Youtube Printscreen

Nekadašnji grčki premijer o Miloševiću posle 5. oktobra

VIDEO OVAKO JE GOVORIO MICOTAKIS: Sloba mi je prijatelj, bio mi je gost u kući, a kao čovek je...

Politika -

BEOGRAD - Nekadašnji grčki premijer Konstantin Micotakis preminuo je danas u 98. godini okružen, kako je saopštila njegova porodica, ljudima koje je voleo i koji su njega voleli...

Micotakis, koga mnogi u Srbiji pamte iz vremena devedesetih, bio je poslanik i počasni predsednik najveće grčke opozicione stranke - Nove demokratije.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Sada već davne 2000. godine, tačnije 18. oktobra, desetak dana pošto je dotadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević izgubio vlast posle promena 5. oktobra, Micotakis je izjavio da Slobodan Miloševic ostaje njegov prijatelj koga bi ponovo ugostio.

Naime, pokojni grčki političar je baš u to vreme u intervjuu za "VIMAgazin" otkrio kako se osećao "kada se sve to dešava s Miloševićem" (5. oktobra) koji je bio ne samo njegov "politički prijatelj" nego i gost u kući.

On je oktobra te 2000. naglasio da "Milošević još igra ulogu u Srbiji".

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

"Slučaj Miloševića nije kao slučaj Čaušeskua otpadnika koga je narod obesio. Milošević je imao uz sebe bar 35 odsto srpskog naroda i zato smatram da će on i ubuduće imati ulogu", rekao je Micotakis.

Na pitanje o tome kakav je Milošević kog je dobro upoznao, Micotakis je rekao da je bivši predsednik SRJ "tvrd, inteligentan, ali pre svega efikasan" i ocenio da je "Milošević svoju ulogu igrao pravilno".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Podsetimo, Micotakis je rođen 1918. godine, a napustio je politiku 2004. povukavši se iz parlamenta kao poslanik s najdužim stažom u Grčkoj. Bio je konzervativac i predsednik grčke vlade od 1990. do 1993, a poslanik je bio od 1946. sa desetogodišnjim prekidom tokom i neposredno nakon perioda vlasti vojne hunte u Grčkoj od 1967. do 1974. godine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tokom Drugog svetskog rata bio je aktivni pripadnik pokreta koji se borio protiv nacističke okupacije njegovog rodnog ostrva Krit. Vojna hunta ga je 1967. uhapsila, ali je uspeo da pobegne u Pariz gde je živeo u egzilu do povratka u Grčku nakon ponovnog uspostavljanja demokratije 1974. godine.

Dvoje dece uveo u politiku

Mnogi ne znaju da je čak dvoje od četvoro Micotakisove dece krenulo tatinim putem i pronašlo hleb u politici - sin Kirjakos Micotakis (49), lider očeve Nove demokratije i lider grčke opozicije, koji je rastao u egzilu, u Francuskoj, u koji su ga roditelji poveli kao bebu od samo šest meseci.

Foto: AP
Foto: AP

Manje je poznato i da je lepoj grčkoj političarki Teodori Dori Bakojani devojačko prezime bilo Micotakis i da je to njegova nastarija ćerka. Dora će u grčkoj istoriji ostati upamćena kao prva žena gradonačelnik Atine i kao prva žena šef grčke diplomatije.

Foto: AP
Foto: AP

(EPK/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track