KURIR TV IZ VILE MIR, VUČIĆ POSLEDNJI PUT KAO PREMIJER: Nasledniku ostavljam punu kasu
Foto: Dragana Udovičić, Foto: Dragana Udovičić

PRED PREUZIMANJE FUNKCIJE PREDSEDNIKA

KURIR TV IZ VILE MIR, VUČIĆ POSLEDNJI PUT KAO PREMIJER: Nasledniku ostavljam punu kasu

Politika -

BEOGRAD - Odlazeći predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, održao je poslednju konferenciju za novinare kao premijer, u Vili Mir. U svom obraćanju, Vučić je poručio da nasledniku ostavlja punu kasu, a najavio je i da će se povući sa funkcije predsednika SNS, ali da će o tome blagovremeno obavestiti javnost.

Konferencija u Vili Mir je počela nešto posle 10 sati.

Na početku izlaganja premijer se podsetio nekih teških perioda za vreme njegove vladavine na čelu Vlade Srbije. Podsetio je na velike poplave koje su Srbiju zahvatile 2014. godine, a potom se okrenuo ekonomskim pitanjima.

" Posle teške 2014. godine ostvarili smo rast. Očekujemo rast od preko tri odsto do kraja godine. Ti brojevi moraju da budu i bolji i veći. Danas nemamo deficit u budžetu" rekao je Vučić i dodao da će disciplina u trošenju novca biti suština ponašanja i buduće Vlade Srbije.

" Nemamo problem sa likvidnošću, sa solventnošću", rekao je Vučić. "To otvara mogućnost za plate i penzije", dodao je.

foto: Kurir TV

Podsetio je i da smo šesta zemlja, po apsolutnim brojevima, po broju zaposlenih uz pomoć subvencija države, te da veruje da će takve investicije i zaposlenost rasti.

Ostvaren rast BDP

Odlazeći premijer podsetio je da je u 2016. ostvaren rast BDP za 2,8 odsto, da se u ovoj godini očekuje rast veći od tri odsto, a da su procene Svetske banke i MMF da će biti veći i od 3,5 odsto.

"To je veće od proseka rasta država članica EU, ali nama taj rast nije dovoljan. Potreban je veći kako bismo stigli najrazvijenije zemlje EU i zato ti brojevi moraju da budu veći", rekao je Vučić.

foto: Dragana Udovičić

"Očekujem da će se pojačati suficit u junu, jer je predviđeno da imamo pet milijardi suficita u tom mesecu", rekao je Vučić i konstatovao da narednom predsedniku Vlade ostavlja punu kasu.

Odlazeći premijer se zahvalio predsedniku Tomislavu Nikoliću na podršci i svima koji su vredno radili, a koji nisu kukali zbog smanjenja plata.

"Moramo još mnogo da radimo da bi imidž Srbije u svetu bio još bolji" i istakao da je bitna saradnja i sa Kinom i sa Rusoijom i sa SAD.

foto: Kurir TV

Premijer je tokom obraćanja podsetio i na teške dijaloge vođene sa Prištinom.

"Za vojsku i policiju smo uradili više nego u prethodnih 35 godina. Nastavićemo sa tim trendom i u narednom periodu jer su nam potrebni moderna vojska i policija", rekao je Vučić i naveo neke od radova u oblasti kulture koji su u toku, a koji će uskoro biti završene.

foto: Dragana Udovičić

Kao uspešnu sferu spomenuo je i sport gde smo osvojili mnogo medalja.

"Obično ne govorim o kulturi i sportu, a verujem da ćemo u narednom periodu kroz nauku, kulturu i sport, moći više da uložimo u obrazovanje. Kakve obrazovne profile želimo u budućnosti, kakvu nastavu želimo? Za odgovore na ta pitanja nam je potreban konsenzus celog društva", rekao je on.

Odlazeći premijer je novu šansu video u poljoprivredi i prerađivačko - pregrambenoj industriji.

"Uveren sam da ćemo u spoljnoj politici nastaviti evropski put. U narednim mesecima očekujem otvaranje novih poglavlja na našem putu ka EU", rekao je Vučić.

foto: Dragana Udovičić

Ministarstvo finansija treba da reformiše poresku upravu, a kad to završimo, siguran sam, rekao je Vučić, da možemo da očekujemo još bolje rezultate u naplati prihoda, a rashode moramo velikom disciplinom da držimo pod kontrolom.

Vučić je rekao da će se nastaviti rad na poglavljima 23 i 24 u pregovorima o pristupanju sa EU, odnosno na propisima i zakonima koje traži EU, ali su pre svega u našem interesu.

foto: Kurir TV

Izgradnja puteva

On je potom na karti Republike Srbije pokazao neke od saobraćajnica koje su bitne za našu zemlju i podsetio na radovi koji se na njima odvijaju.

"Beograđani i Novosađani će moći od Lajkovca da se uključe i idu do Čačka auto - putem. Onda nam ostaje sledeća tačka Čačak - Požega. Odatle nam ostaje 170 kilometara do granice sa Crnom Gorom", rekao je Vučić i zahvalio ministrima Zorani Mihajlović i Aleksandru Antiću.

foto: Dragana Udovičić

Vučić je sumirao izvedene radove na Koridorima 10 i 11, ističući tunel Manojle, koji će biti dug dva kilometra i najduži u Srbiji, ali i dodao da će se deo od Čačka do Pojata raditi najbrže što je moguće "ključni autoput za Srbiju", koji spaja istok i zapad zemlje.

Podsetio je i na velike radove na sređivanju korita reka, sprečavanje bujičnih poplava i pohvalio saradnju sa pokrajinskom vladom u Novom Sadu.

Poručio je da će kao predsednik Republike istrajavati na izgradnji auto-puta Niš - Priština, jer, kako je objasnio, osim što će to povezati na desetine hiljada Srba na Kosovu i Metohiji, istovremeno će omogućiti građanima Srbije da odlaze u banje u južnu Srbiju, ali i investitorima da u tom kraju ulažu novac.

"Železnička pruga od Beograda do Subotice u sastavu pruge koja će ići do Budimpešte biće gotova krajem 2019. godine", podsetio je on.

foto: Dragana Udovičić

"Radili smo u teškim uslovima i teškim vremenima. Danas, moram da kažem da sam imao priliku da nekoliko godina radim najbolje moguće za moju zemlju. Uvek ću na profesionalan način da odgovaram, nikoga nisam tužio. Ali, nemojte da mi branite da govorim svojim pristojnim jezikom i govorim sve što mislim. Nikoga se nisam plašio do sada i neću se plašiti ni u budućnosti. Građanima Srbije sam rekao istinu. Ta bolja vremena dolaze. Danas u Beogradu imate 14 puta više gradilišta nego u martu 2014. godine", podsetio je Vučić.

"Ne bih da govorim o političkim protivnicima. Posebno sam zadovoljan podizanjem puteva. Jer, da biste mogli da ih gradite morate da imate pozitivan javni deficit", rekao je on i naglasio da ništa ne bi bilo moguće bez mira i stabilnosti uz postojanje javnih finansija.

foto: Dragana Udovičić

"Daću sve od sebe da pomognem vladi ubuduće da te stvari ostvarujemo. Najtežu planinu smo prešli", rekao je Vučić.

Odnosi u regionu

"Danas odnose u regionu karakterišu dve stvari. Imate mnogo tenzija, ali i jasno izražene probleme. Bar jedni druge ne lažemo, bar znamo na čemu smo sa Hrvatima. Verujem da smo sa BiH neku vrstu poverenja uspeli da izgradimo. Sa Crnom Gorom i Makedonijom ne mislim da su loši odnosi. Sa Prištinom nam predstoje teški razgovori, ali ma koliko da su teški, bolje je da razgovaramo", rekao je Vučić i ponovio da bi do 20. juna trebalo da se zna ime novog premijera.

foto: Dragana Udovičić

"Ni EU se nije baš pretrgla oko objašnjenja svoje uloge. Ja vidim budućnost Srbije kao članice EU. Želim da budemo motor rasta i razvoja da ljudi žive bolje, a onda neće biti opterećeni time da l ćemo mi negde da pripadamo...Mislim da je Evropska unija to razumela i da zbog toga želi svoj dodatni uticaj na regiju", rekao je Vučić.

foto: Dragana Udovičić

Odlazeći premijer je priznao da postoje stvari i kojima nije zadovoljan, a dogodile su se u vreme njegovog mandata.

"Nisam zadovolja iskorišćavanjem novca za kapitalne investicije u svim ministarstvima. Ne možemo da se izlečimo od tih boljki, tendera...Ono što me je najviše pogodilo i što je moj najveći uspeh uz Železaru i Kontinental, a istovremeno i najveća žal što to nije ranije završeno je KC Niš. Ne mogu da razumem ni Ministarstvo zdravlja. Trebalo je lopatu po lopatu da unose...Jedem se što nisam tamo bio, što se nisam preselio četiri meseca u Niš da ih nateram da to urade. Kad bude završeno nećete verovati da je to bolnica u Srbiji, izgledaće kao bolnica u Švajcarskoj. Imao sam pritisak preko 200 zvog toga. Ne mogu sebi da oprostim što su me namagarčili.

foto: Dragana Udovičić

Poruka sebi, kao novom predsedniku

"Probaću da radim još više, bolje, uspešnije za Srbiju. Ako ne budem mogao to će za mene biti fijasko".

Premijer je rekao da je i on od ministara dobio poklone, kao na primer od Ivice Dačića i Rasima Ljajića.

Vučić je najavio da će uskoro saopštiti i od kada više neće biti predsednik SNS.

"Odavno više nisam neko ko je stranački čovek", rekao je Vučić ali je dodao da će SNS davati podršku i ubuduće, ako u toj stranci misle da im njegovo ime nešto znači.

foto: Dragana Udovičić

O Velikoj Albaniji

Govoreći o sve češćem pominjanju ideje Velike Albanije, Vučić je rekao da uprkos pričama da su to bajke i izmišljotine on misli da taj cilj itekako postoji, jer nije slučajno to što se ta ideja tako često pominje.

"Ako nešto ponovite milion puta, a priča se da su to bajke i izmišljotine, onda vam to, ipak, nešto znači. Ipak vam je to cilj, mada ja mislim da je neostvariv. Daćemo sve od sebe da se ne ostvari", rekao je Vučić.

foto: Dragana Udovičić

Promena Ustava uz društveni konsenzus svih

Novoizabrani predsednik je izjavio da Srbiji predstoji promena Ustava ukazavši da je to neophodno da se uradi uz društveni konsenzus svih a nikako "protiv volje naroda".

Vučić je rekao da promenu najviše pravnog akta države vidi kroz raspravu uz postizanje "širokog drštvenog konsezusa", a najavio je i da će u tom cilju pozvati političke stranke i nevladine organizicije kao i sve zainteresovane u društvu.

Prema njegovim rečima, promena Ustava je pitanje gde i kako vidite Srbiju u narednih 20 do 30 godine a ne gde vidite sebe u naredne dve il tri godine.

"Ako može, promena Ustava će se radi uz društveni konsenzus... Ali, neće biti rađena protiv narodne volje", rekao je.

Vučić bi u sredu trebalo da položi zakletvu pred poslanicima u Skupštini Srbije i da preuzme dužnost predsednika države.

foto: Dragana Udovičić

Vučić zna koga će predložiti za gradonačelnika

Premijer je, pozvan da porkomentariše naredne izbore u Beogradu rekao:

"Siniša Mali je, uprkos glupostima koje svakodnevno slušam, čovek koji je uradio najviše za Beograd u modernom periodu. Napravio je najveći projekat u jugoistočnoj Evropi. Imao sam sreću što smo zajedno radili i želim da mu odam priznanje. Jer, kad sednemo uveče i gledamo šta nije u redu, nameštamo svetlo...Zbog najpokvarenije kampanje u koju je uloženo mnogo novca spolja, urušeno je ono što je radio Siniša Mali. Sećate se onih izmišljotina da čovek u Bugarskoj ima 24 stana? Imam ideju za gradonačelnika. To će biti odgovorna osoba koja će pokušati da dostigne Sinišu Malog", rekao je Vučić i poslužio vino novinarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track