DANAS KADA POSTAJEM... Srbija tačno u podne dobija novog predsednika
Foto: Foto: Marina Lopičić

ZAKLETVA

DANAS KADA POSTAJEM... Srbija tačno u podne dobija novog predsednika

Politika -

Aleksandar Vučić će u Skupštini položiti zakletvu nad posebnim primerkom Ustava, ispod kojeg je replika Miroslavljevog jevanđelja, čime započinje petogodišnji mandat

Srbija dobija novog predsednika tačno u podne, kad će na svečanoj ceremoniji u Domu Narodne skupštine položiti zakletvu izabrani šef države Aleksandar Vučić, čime počinje njegov petogodišnji mandat.

Vučić je prvi predsednik koji se zaklinje za govornicom u parlamentu nad posebnim primerkom Ustava Srbije, ispod kojeg je verna replika Miroslavljevog jevanđelja, teška oko deset kilograma. Vučić zakletvu polaže držeći desnu ruku na Ustavu, koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

foto: Foto: Nebojša Mandić

Peške na Andrićev venac

Nakon ceremonije, Vučić iz Skupštine peške odlazi na Andrićev venac, gde će ispred zgrade Predsedništva biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije - kopnene, RV i PVO i rečne flotile. Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković podnosi raport novom predsedniku, a zatim sledi svečana primopredaja dužnosti odlazećeg predsednika Tomislava Nikolića i Vučića.

Od Tome državni pečat

Svog naslednika Nikolić dočekuje ispred glavnog ulaza u zgradu predsednika Republike, a predviđeno je da u svečanoj sali Predsedništva uruči Vučiću državni pečat, što takođe do sada nije bio slučaj, kao i posebnu zastavu. Nakon toga će uslediti kraći sastanak starog i novog predsednika.

foto: Foto: Zorana Jevtić

Aleksandar Vučić juče je podneo ostavku na funkciju predsednika Vlade, koju će kao v. d. preuzeti i vršiti prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, sve dok Vučić ne dodeli mandat budućem premijeru, za šta ima rok od 30 dana.

Miroslavljevo jevanđelje najznačajniji spis

RUSKI MONAH UKRAO LIST, PUTIN NAM VRATIO KOPIJU

Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani spis na ćirilici, čiju je izradu krajem 12. veka poručio humski knez Miroslav, brat Stefana Nemanje. Knjiga je ispisana na 181 listu pergamenta, na staroslovenskom jeziku, a sadrži i 296 crteža perom bojenih crvenom, zelenom, žutom i belom bojom i ukrašenih zlatom. Očaran lepotom spisa, ruski kaluđer, kasnije vladika kijevski, tokom posete Hilandaru 1845/46. krišom je isekao list - 166. po redu, i odneo ga u Rusiju.

Kad je 1891. Svetu goru posetio kralj Aleksandar Obrenović, u znak zahvalnosti monaha Hilandara, kojima je darovao znatan novac, knjiga je preneta u Beograd. Danas se čuva u posebnoj komori ispod zgrade NBS, a ukradeni list još uvek nedostaje. Iako je bilo najava da će ga Vladimir Putin vratiti Tomislavu Nikoliću, uručena mu je samo kopija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track