(FOTO) SKUPŠTINA SRBIJE: Incident na posebnoj sednici, konstatovana ostavka Vučića, na redu zakletva
Foto: Marina Lopičić, Foto: Marina Lopičić

Nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem

(FOTO) SKUPŠTINA SRBIJE: Incident na posebnoj sednici, konstatovana ostavka Vučića, na redu zakletva

Politika -

BEOGRAD - U Domu Narodne skupštine održana je posebna sednica na kojoj je konstatovana ostavka predsednika Vlade Srbije i izabranog predsednika Aleksandra Vučića. Sednicu, koja je prethodila polaganju predsedničke zakletve, obeležio je i jedan incident.

foto: Dado Đilas
foto: Printscreen/RTS
1 / 47 Foto: Printscreen/RTS
foto: Marina Lopičić

Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović držali su transparente na kojima je pisalo da Aleksandar Vučić nije njihov predsednik. Njih dvoje su ga optužili za potpisivanje Briselskog sporazuma, a iz SNS su odreagovali rekavši da je danas veliki dan za Srbiju i da je sramota da se tako nešto dešava kao i da će Aleksandar Vučić biti predsednik svih građana Srbije jer je ubedljivo pobedio na izborima.

foto: Printscreen

Martinović je rekao da su njih dvoje bruka, sramota i uvreda za građane Srbije.

foto: Marina Lopičić

Vučić će zakletvu položiti oko 12 sati, nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

foto: Marina Lopičić

Vučić će zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

foto: Marina Lopičić

Polaganjem zakletve počinje da teče njegov petogodišnji mandat. Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

foto: Marina Lopičić

Nakon toga, Vučić će otići do zdanja na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika Republike, a ispred zgrade će biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

foto: Marina Lopičić

Kako je planirano, Nikolić će sačekati Vučića na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu gde će u svečanoj sali oko 13.10, biti održana ceremonija stupanja Vučića na dužnost predsednika.

foto: Marina Lopičić

Planirano je da odlazeći predsednik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat, kao i posebnu zastavu.

(Kurir.rs/Sanja Đurić/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja