SKANDALOZNO: Jorgovanka Tabaković iznad zakona
Foto: Dado Đilas, Aleksandar Ilić

NEMOGUĆE ŽALBE NA GUVERNERKINU ODLUKU

SKANDALOZNO: Jorgovanka Tabaković iznad zakona

Politika -

Sudovi ne dozvoljavaju vlasnicima „Takovo osiguranja“ da se žale na odluku Narodne banke Srbije da im oduzme dozvolu za rad

Dva suda u Srbiji oduzela su pravo vlasnicima privatne imovine, osiguravajuće kuće „Takovo“, da se žale na odluku Narodne banke Srbije o oduzimanju dozvole.

Kakva se poruka na taj način šalje domaćim i stranim investitorima, pita se Aleksandar Ilić, advokat koji zastupa jednog od stranih akcionara „Takovo osiguranja“ i 150 od oko 400 radnika koji su ostali bez posla.

Odbijeni

Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS, 2014. oduzela je dozvolu za rad „Takovo osiguranju“, na šta su akcionari hteli da se žale, ali sudovi im to nisu dozvolili. Advokat Ilić kaže da sudovi nisu rekli da akcionari, domaća i strana fizička i pravna lica, nisu u pravu, odnosno da je NBS u pravu, a da oni greše.

- Ne, Upravni sud je 2015. rekao da akcionari ne mogu da se žale jer nisu stranke u sporu, a 2016. to je potvrdio i Vrhovni kasacioni sud?! Upravni sud je rekao da vlasnici „Takova“ nisu bile stranke u sporu prilikom oduzimanja dozvole, već je to bilo „Takovo“ kao pravno lice. Stranka u sporu bi, prema sudu, mogao da bude likvidacioni upravnik „Takovo osiguranja“ kog je postavila državna Agencija za osiguranje depozita. Akcionari su od njega tražili da se žali sudu, ali on nije hteo, što je delom i opravdano jer bi se država žalila na samu sebe. Zato su akcionari sami podneli tužbu, ali rečeno je da nemaju pravo da se žale - navodi Ilić.

Da bi dobili pravo na žalbu, akcionari su se žalili i Ustavnom sudu, čija se odluka očekuje. Ilić kaže da deoničari jedino žele da sudovi provere da li je odluka NBS bila ispravna.

Da podsetimo, NBS je oduzela dozvolu „Takovu“ jer mu je tehnička rezerva bila 91 odsto, a morala je da bude najmanje sto. Likvidacija je pri kraju pokazala da je imovina ovog osiguranja bila više nego dovoljna da se isplate sve obaveze.

- Suština je da je NBS koristila restriktivniji metod obračuna tehničke rezerve, pa je „Takovo“ imalo 91 odsto tehničke rezerve. Akcionari su odmah tvrdili da je procenat veći, što bi pokazao drugi metod obračuna, a to je kraj likvidacije i dokazao jer je imovina bila veća od obaveza. Takođe, kada je već NBS utvrdila da je tehnička rezerva 91 odsto, akcionarima je trebalo dati odgovarajući rok da je povećaju, a ne namerno kratak da ne bi mogao da bude ispunjen - navodi Ilić.

Traže pravdu

On ističe da akcionari ne bi dozvolili da ostanu bez dozvole zbog sredstava koja su beznačajna u odnosu na kapital društva i činjenicu da bi oko 400 radnika ostalo bez posla, a njihove porodice bez sredstava za život.

foto: Printscreen

Ignorišu problem

NBS BEZ KOMENTARA

U Upravnom sudu su za Kurir rekli da je postupajuće veće Upravnog suda razloge za odluku koju je donelo dalo u obrazloženju navedenog rešenja.

Narodna banka Srbije i Vrhovni kasacioni sud nisu imali komentar.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track