ČEDA O VUČIĆU, OPOZICIJI, IZBORIMA U BG...  Kandidovaću politiku koja je Beogradu i Srbiji potrebna
Foto: Aleksandar Jovanović

Lider LDP sprema se za beogradske izbore

ČEDA O VUČIĆU, OPOZICIJI, IZBORIMA U BG... Kandidovaću politiku koja je Beogradu i Srbiji potrebna

Politika -

SARAJEVO - Lider LDP Čedomir Jovanović najavio je da će na izborima u Beogradu kandidovati politiku koja je Beogradu i Srbiji potrebna.

On je rekao da izbore u Beogradu vidi kao prekretnicu i priliku da se afirmiše politika koja je Srbiji potrebna, a koju na svojim leđima može da iznese samo LDP.

"Nemam prava da u takvom poslu statiram i moja dužnost je da u te izbore unesem ozbiljnost, političku kilometražu koju imam iza sebe i kandidujem politiku koja je i Beogradu i Srbiji potrebna", rekao je Jovanović odgovarajući na pitanje da li će biti kandidat za gradonačelnika Beograda.

foto: Dragan Kadić

On je ocenio da su beogradski izbori šansa da se drugačijim jezikom progovori o problemima koje Srbija ima i da se umesto komunalne politike, koja je u fokusu svima kada dođu ovakvi izbori, ponudi opcija i ljudi, koji će, kako kaže, građanima izgledati kao protivteža onome što radi vlast.

"Umesto političkih rovova i trošenja energije ljudi, koje imaju još vrlo malo, želim da društvu ponudim koncept koji će garantovati, pre svega, povratak u politiku onih najvrednijih među nama, što je preduslov svakog drugog plana i ideje", poručio je Jovanović ocenjujući i da se opozicija u Srbiji već pet godina nalazi u "slobodnom padu".

Jovanović je ocenio da Aleksandar Vučić ima priliku koju je imao malo koji predsednik Srbije pre njega, da uz podršku koju je dobio na poslednjim izborima promeni spoljnopolitički kurs zamlje i konačno pomiri Srbiju sa susedima.

foto: Aleksandar Jovanović

"Kao zemlja, ne možemo više izdržati da sa svim susedima imamo nerešene probleme koji opterećuju svakodnevni život ljudi. Posebno mesto u tom programu rada Vučića mora imati Bosna i Hercegovina", kazao je Jovanović.

Lider LDP smatra da Srbija mora biti vrlo pažljiva kada u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i svesna svojih grešaka koje su ostavile trajne posledice, pre svega u odnosu Srba i Bošnjaka.

Jovanović se osvrnuo i na odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Republike Srpske Milorada Dodika, uz poruku da se nada kako će "Vučić razumeti da politička saradnja s Miloradom Dodikom ne podrazameva Dodikovu zloupotrebu tog odnosa".

"Stalno Dodikovo pozivanje na Srbiju i traženje partnera u Beogradu umesto u Sarajevu, loša je politička praksa koja mora biti prekinuta, i moja obaveza je, prvenstveno, da podržim Vučića u slučaju da zakorači u taj prostor konačnog pomirenja koji bi nam svima olakšao živote", rekao je Jovanović.

Govoreći o dešavanjima na srpskoj političkoj sceni, on je ocenio da se opozicija u Srbiji već pet godina nalazi u "slobodnom padu" i ne uspeva da stvori alternativu koju bi ponudila gradjanima odgovor na ono što čine Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka.

"Iza nas su predsednički izbori iz kojih je društvo izašlo još podeljenije nego pre njih, i trenutno se nalazimo u vremenu kada je nestao politički dijalog, i tu deo odgovornosti ima i sama opozicija", kazao je Jovanović.

(Kurir/Tanjug/Beta/Dnevni avaz/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja