ADVOKAT VLADIMIR GAJIĆ ZA KURIR: Da je Kurir bilten vlasti, niko vam ne bi pretio!
Foto: Dado Đilas

INTERVJU NOVOIZABRANI PREDSEDNIK ADVOKATSKE KOMORE BEOGRAD

ADVOKAT VLADIMIR GAJIĆ ZA KURIR: Da je Kurir bilten vlasti, niko vam ne bi pretio!

Politika -

Novoizabrani predsednik Advokatske komore Beograd priča o pritiscima izvršne vlasti na pravosuđe, o medijskim slobodama, ali i o raskolu unutar AKB...

Vladimir Gajić, novoizabrani predsednik Advokatske komore Beograd (AKB), u otvorenom razgovoru za Kurir priča o pritiscima izvršne vlasti na pravosuđe, o medijskim slobodama, ali i o raskolu unutar AKB.

Izbore za predsednika AKB obeležili su svađe, vređanje, obijanje prostorija, pa maltene i fizički obračun. Kakva je sada situacija?

- Verujem da je nešto bolja. Pravno je nesumnjivo da je skupština koja je održana 10. juna legalna, za razliku od one 13. maja, na kojoj je za predsednika AKB izabran Jugoslav Tintor. Što se tiče legitimiteta, na skupštini 10. juna bilo je skoro 200 advokata više, a ja sam dobio mnogo više glasova nego Tintor.

Očekujete li neke incidente kad vi budete imenovani za predsednika?

- Tintor je preuzeo korake koji su za mene lično zapanjujući. Nečuveno je da advokati razvaljuju vrata, drže prostoriju predsednika komora u okupaciji, zauzimaju svečanu salu, stavljaju okove i rešetke... To je jedno samovlašće. Meni ne pada na pamet da učestvujem u nekim incidentima. Nadam se da će s ovom praksom prekinuti, da će se zaustaviti stvaranje daljeg haosa i da ćemo mi kao advokati početi pravno da tumačimo naše unutrašnje propise.

Hoćete li eventualno pokrenuti disciplinski postupak protiv ovih advokata?

- Protiv sam drastičnih mera. Tintor je prešao crvenu liniju, ali mislim da ima prostora da se to reši i da se bavimo pitanjima koja su stvarno važna za advokaturu.

Koji će biti vaši ciljevi kao predsednika Komore? Šta mogu da očekuju advokati?

- Nakon konsolidacije AKB, pokrenućemo teme koje su važne za advokaturu. Advokatura treba da se nalazi u poglavlju 23, a ne u poglavlju 3. Takođe bi trebalo da se odupremo tome da nas kao profesiju tretira zakon o uslugama, kao i predlogu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Advokati koji su me podržali ne slažu se ni sa zakonom o javnom beležništvu i izvršenju i obezbeđenju, koji direktno idu na štetu sudova, advokature i građana.

Ministar policije Nebojša Stefanović je nazvavši Aleksandra Rodića, predsednika „Adrija medije grupe“, reketašom i kriminalcem, prekršio zakon i zloupotrebio svoju funkciju. Na taj način on mu je otvoreno pripretio i postavio ga za laku metu.

- Stefanović kao potpredsednik SNS može o Rodiću da priča bilo šta, ali on je pre svega ministar policije. Kada sa te pozicije izjavi ono što je izjavio, on mu praktično preti.

Verujete li da će zakon u ovom slučaju biti ispoštovan i da će Stefanović biti sankcionisan zbog zloupotrebe položaja?

- Kada bi naše tužilaštvo bilo nezavisno i samostalno, odmah bi na takvu izjavu ministra policije reagovalo. Na ovaj način, kao što je kod nas i ranije bio slučaj, medijski se priprema teren da neko bude procesuiran. Ovo je obaveštenje policiji i tužilaštvu da je neko postao laka meta. Kod nas postoji samo izvršna vlast, te ne verujem da će iko reagovati. Kada bi vaše novine služile kao informativni bilten izvršne vlasti, niko im ne bi pretio.

Prethodnih dana BIA je bila angažovana da prati Sašu Jankovića, ali i Rodića i urednike u Kuriru. Koliko je to opasno po državu i demokratski sistem?

- U Srbiji je još 1945. instalirano partokratsko društvo i od tada se ništa nije promenilo. Kod nas su od tada na čelu službi bezbednosti političke ličnosti, a ne profesionalci. Bratislav Gašić nije izuzetak. Službe kao što je BIA su neophodne svakoj državi, ali u Srbiji im je osnovna funkcija kontrola unutrašnjih političkih neprijatelja, pa ne čudi što se na to mesto postavljaju politički lojalni ljudi. Ružica Kantar

Srbija drugačije funkcioniše

DA SMO U FINSKOJ, STEFANOVIĆ BI PODNEO OSTAVKU

Smatrate li da bi Stefanovićeva ostavka bila prirodan sled stvari nakon kršenja zakona?

- Finski ministar saobraćaja pre nekoliko godina je uhvaćen da je prekoračio brzinu. Dok je došao do posla, podneo je ostavku. Kod nas je malo drugačija situacija.

Kurir / Ružica Kantar

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pristalice SNS-a napale novinare i starijeg čoveka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track