AKCIJA PALATA 2017: Dižu vojsku i policiju za Vučićevu gala žurku
Foto: Vladimir Milovanović

POSLEDNJE PRIPREME ZA VELIKU FEŠTU

AKCIJA PALATA 2017: Dižu vojsku i policiju za Vučićevu gala žurku

Politika -

U obezbeđenje i zaštitu posebno će biti uključene specijalne snage MUP i Vojske - Žandarmerija i Kobre, kao i BIA

Na dan inauguracije Aleksandra Vučića koja će biti održana 23. juna u zgradi Palate Srbije na Novom Beogradu mere obezbeđenja biće podignute na najviši mogući nivo, a na okolnim soliterima i zgradama biće raspoređen veliki broj snajperista, otkriva Kurir.

Naš sagovornik iz bezbednosnih struktura tvrdi da će postojati tri prstena obezbeđenja oko Palate Srbije i da će biti angažovano, direktno ili linijski, od 3.000 do 5.000 specijalaca.

- Združena akcija svih bezbednosnih službi u organizaciji i obezbeđenju inauguracije ima šifrovano ime „Palata 2017“. Akcijom će rukovoditi Uprava za zaštitu ličnosti i objekata MUP i postojaće dva štaba - u Palati Srbije i u zgradi PU za Grad Beograd. U obezbeđenje i zaštitu ne samo Palate već i trase kojom će se gosti kretati posebno će biti uključene specijalne snage MUP i Vojske - Žandarmerija i Kobre, kao i BIA. Biće angažovane i policijske uprave po Srbiji pošto će neki od gostiju iz regiona, kako su najavili, doći automobilima.

Po okolnim soliterima i zgradama biće raspoređeni snajperisti, a biće angažovano i posebno vozilo koje će ometati signale mobilne telefonije neposredno pre prolaska pojedinih gostiju - priča izvor Kurira.

Prema rečima Kurirovog sagovornika bliskog Organizacionom odboru, očekuje se dolazak više hiljada zvanica u Beograd, a pored četiri hotela s novobeogradske strane, za njihov smeštaj biće obezbeđene i neke državne vile na Dedinju.

- Iako je bio planiran dolazak oko 2.500 zvanica, taj broj se povećao, pa se pretpostavlja da će inauguraciji prisustvovati do pet hiljada ljudi, od kojih su 500 VIP zvanice. Iako su neki od njih izrazili želju da sami snose troškove svog smeštaja, većina će ipak odsesti u hotelima „Kraun plaza“, „In“, „Hajat“ i „Falkenštajner“ o trošku Vlade Srbije, odnosno Ministarstva spoljnih poslova.

Uglavnom su bukirane standardne sobe, ali ima i rezervacija deluks soba i apartmana. U pitanju su dve noći i zasad nema posebnih zahteva. Kada je reč o hrani, pored šest tona mesa, biće obezbeđeno i oko tri tone ostalih đakonija, uključujući i specijalitete od ribe - otkriva izvor Kurira.

Podsetimo, inauguracija je zakazana za petak, s početkom u 18 časova u zgradi Palate Srbije, dok će uveče za sve zvanice biti priređena i svečana večera na Topčideru u Domu garde. Inače, dan ranije sve bitnije goste na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekaće šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji će im do početka svečanosti biti domaćin.

Izmene u saobraćaju

ZATVORENO POLA NOVOG BEOGRADA

U petak će u periodu od 16 do 22 časa za saobraćaj biti zatvoren Bulevar Nikole Tesle, u oba smera, na delu od Brankovog mosta do Ulice Trešnjin cvet. Biće zatvoren i Bulevar Mihajla Pupina, u oba smera, od Ušća do Ulice Trešnjin cvet, kao i od Brankovog mosta do Bulevara Nikole Tesle.

Saobraćaj i linije gradskog prevoza iz pravca Brankovog mosta biće preusmerene na trasu: Bulevar Mihajla Pupina - Ulica Milentija Popovića - Bulevar Zorana Đinđića - Ulica Trešnjin cvet, odakle se vraćaju na redovne trase. Saobraćaj iz pravca Zemuna ka centru grada odvijaće se istom trasom.

Javna parkirališta u zoni Sava centra, otvorenog tržnog centra i kod Ušća neće moći da se koriste od šest časova do završetka manifestacije. Inače, u 18 časova tim Protiv diktature pozvao je građane na protest na Trgu republike, u isto vreme kad je zakazana inauguracija.

foto: Zorana Jevtić

Da šljašti

ŠMINKANJE PALATE

Da su radovi oko zgrade Palate Srbije u punom jeku, juče se uverila i ekipa Kurira koja je na licu mesta zatekla radnike koji sređuju ceo prostor oko zgrade. Pored toga što uređuju zelene površine, orezuju drveće i kose travu, majstori užurbano betoniranju okolne stazice, ali i otklanjaju sve nedostatke na ovom objektu.

foto: Aleksandar Jovanović

Na nivou

HOR, TRUBAČI, ANSAMBLI...

Na početku programa dečji hor će izvesti himnu Srbije „Bože pravde“. U kulturno-umetničkom programu učestvovaće ansambl Vrelo, KUD „Kolo“, trubači Dejana Petrovića... Gosti će potom obići sve salone u Palati Srbije, a svaki od njih simbolizovaće po jednu regiju Srbije - od južne, istočne, centralne i zapadne Srbije, preko Vojvodine, Kosova, Raške oblasti, do Beograda.

Kurir / S. Vojinović - S. Đurić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track