DOK PALMA NJIŠE VLADU Dragan Marković: Nisam u vlasti!
Foto: Nebojša Mandić

Žestoko uzdrmana koalicija posle odluke lidera JS

DOK PALMA NJIŠE VLADU Dragan Marković: Nisam u vlasti!

Politika -

Lider JS Dragan Marković juče kratko i jasno odgovorio na „pitanje od milion dolara“ Milana Krkobabića da li je JS vlast ili opozicija

Lider JS Dragan Marković Palma jedini iz vladajuće koalicije nije glasao za izbor nove vlade sa Anom Brnabić na čelu i tim presedanom su prvi put ozbiljno uzdrmani temelji koalicije na vlasti, pošto će partneri SNS pokušavati da svoju podršku vladinim predlozima, kako tvrde upućeni, uslovljavaju raznolikim prohtevima.

Marković je juče izjavio da nije u vlasti i tako razrešio nedoumicu lidera PUPS i ministra bez portfelja Milana Krkobabića, koji je prethodno rekao da je „pitanje od milion dolara“ da li je lider JS vlast ili opozicija, što treba upitati i predsednika SPS Ivicu Dačića.

- Nisam u vlasti, ali ćemo podržati sve što je dobro za Srbiju. Naš stav o tome zašto nismo glasali za premijerku Anu Brnabić je poznat odavno, a danas ni kancelarka Nemačke Angela Merkel nije glasala za zakon o istopolnim brakovima. U JS su porodični ljudi i nismo glasali za one koji nemaju porodicu. U redu je ako neko nema porodicu zbog neke medicinske kontraindikacije, ne daj bože, ali ovde je nešto drugo u pitanju - rekao je Marković.

Njegov koalicioni partner i šef diplomatije Ivica Dačić juče nije želeo da odgovori na „pitanje od milion dolara“, niti da otkrije da li je sada ugrožen savez SPS i JS.

Čelnici SNS su, pred glasanje za izbor nove vlade, poručivali da svako ko ne glasa za Brnabićevu u stvari ne podržava Vučića.

Analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je Marković napravio presedan.

- Palma je bespogovorno podržavao sve odluke vlade i za to imao svoj deo tala - funkcije državnih sekretara ili mesta u upravnim odborima javnih preduzeća, a sada to verovatno neće dobiti. Ne verujem da će odluka Markovića dati vetar u leđa ostalim „manjim“ strankama u vladajućoj koaliciji da ucenjuju SNS po principu „kad može Palma, hoćemo i mi“, jer umesto principa političari uvek izaberu fotelje.

Biljana Bojić

foto: Tanjug

Premijerka Brnabić poranila

SMENILI SEKRETARE, OSTAVILI NEDIĆA

Premijerka Ana Brnabić juče je prvi put predsedavala sednici Vlade, koja je počela u 7.30 sati, pošto je preksinoć s članovima svog kabineta položila zakletvu u Skupštini. Iako su juče poranili, ministri su usvojili zaključak da se redovne sednice ubuduće održavaju četvrtkom u 13 časova. Doneto je i rešenje o postavljenju Novaka Nedića za generalnog sekretara Vlade i konstatovan prestanak dužnosti državnih sekretara u svim ministarstvima. Usvojen je zaključak kojim se povlače iz skupštinske procedure predlozi zakona i drugih akata koji su dostavljeni parlamentu pre izbora nove vlade.

foto: Tanjug

Branko Ružić preuzeo resor od Brnabićke

POKLONIO JOJ APARAT ZA KAFU

Novi ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić preuzeo je juče resor od prethodnice i premijerke Ane Brnabić. On joj je poklonio aparat i filtere za kafu, jer će „raditi puno i imati mnogo neprospavanih noći“, dok je njemu Brnabićeva predala izveštaj šta je urađeno u prethodnih 10 meseci i upoznala ga s budućim obavezama. Ružić je obećao da će predano raditi.

- Pokušaćemo da budemo bolji, što će biti veoma teško.

I ministar poljoprivrede Branislav Nedimović predao je dužnost novom ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu, kome je izrazio punu podršku u vođenju novoformiranog resora.

Vučić o Palminoj odluci

SVAKO BIRA SVOJ PUT

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić rekao je juče, povodom Palmine odluke da ne glasa za izbor vlade premijerke Ane Brnabić, da „svako bira svoj put“.

- Svako razmišlja kako da zadobije poverenje građana, svako bira svoj put i ja to poštujem - rekao je Vučić.

OVAKO SU NAPREDNJACI GOVORILI O PALMI

JADRANKA JOKSIMOVIĆ, ČLANICA PREDSEDNIŠTVA SNS

Jedno od najvažnijih pitanja jeste i da li će dati podršku mandataru ili ne. U odnosu na to vi se i pozicionirate na političkoj sceni. (19. 6. 2017)

ALEKSANDAR MARTINOVIĆ, ŠEF POSLANIČKE GRUPE SNS

Onaj ko ne glasa sam sebe je isključio iz koalicije sa SNS. Sa tačke gledišta elementarne političke logike nelogično je da ne glasate za izbor vlade, a da budete deo vladajuće koalicije. (19. 6. 2017)

MILENKO JOVANOV, POTPREDSEDNIK SNS

Glasanje za izbor vlade, uz glasanje za budžet, jeste kondicio sine kva non da bi neka stranka bila deo vladajuće koalicije. U tom smislu, mislim da će sam gospodin Marković i njegova stranka svojim glasanjem odrediti svoju poziciju, odnosno da li su deo vladajuće većine ili su u opoziciji. (19. 6. 2017)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track