KOCIJANČIĆ: Brzina ulaska Srbije u EU zavisi od reformi i odnosa sa Prištinom
Foto: Printscreen Twitter

PORUKE IZ BRISELA

KOCIJANČIĆ: Brzina ulaska Srbije u EU zavisi od reformi i odnosa sa Prištinom

Politika -

BRISEL - Brzina i datum ulaska Srbije u EU zavise prvenstveno od napretka Srbije u primeni reformi i normalizacuje odnosa sa Prištinom, izjavila je portparolka EK Maja Kocjančić, istakavši da će EU raditi sa Srbijom na jačem i bržem pristupnom procesu.

"EU je snažno posvećena strateškom cilju Srbije - njenom članstvu u EU. Pozitivno smo razumeli nastojanja Srbije i radićemo zajedno kako bi ojačali i ubrzali pristupni proces", poručila je Kocijančić odgovarajući na pitanje o mogćem ubrzanju pristupanja Srbije EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je od šefice EU diplomatije Federike Mogerini zatražio ubrzan pristup i oročavanje ulaska Srbije u EU.

Na pitanje o uslovima za ubzranje pristupanja Srbije i mogućem okvirnom roku za ulazak naše zemlje u članstvo EU u Evropskoj komisiji napominju da je Srbija do sada napravila dobar napredak na putu ka EU otvarajući 10 pregovaračkih poglavlja uključijući "dva fundamentalna" - o vladavini prava i poglavlje 35 koje prati normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"Ulazak u EU je proces zasnovan na učinku. Brzina i na kraju sam datum pristupanja definisan je napretkom Srbije u procesu primene reformi kao i normalizacijom odnosa sa Prištinom", poručila je Kocijančić u pisanoj izjavi.

Kocijančić dodaje da je EU u više navrata potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, što je, prema njenim rečima, u interesu i same EU.

"Kvalitet je ono što se računa, ali nema ograničenja brzine kada je reč o ambicijima zemlje. Evropska komisija koristi sva raspoloživa sredstva kako bi podržala napore Srbije da brzo napreduje u pristupnom procesu, uključujući i programe pretpristupne pomoći", stoji u saopštenju portparolke Evropske komisije.

Zaključila je da su se reformski napori Srbije već isplatili, što se može videti po povećanju stranih investicija koje vode privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Tviter Printskrin)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Potresno, izvršitelji pokušali invalida da izbace na ulicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track