VUČIĆ NAJAVIO DIJALOG O KOSOVU U SRBIJI, A TAČI KRAJ BRISELSKOG DIJALOGA: Hašim najavio istorijski sporazum Srbije i Kosova, da li to znači priznanje?
Foto: Fonet AP, Zorana Jevtić

šta obuhvata normalizacija odnosa

VUČIĆ NAJAVIO DIJALOG O KOSOVU U SRBIJI, A TAČI KRAJ BRISELSKOG DIJALOGA: Hašim najavio istorijski sporazum Srbije i Kosova, da li to znači priznanje?

Politika -

PRIŠTINA - Predsednik privremenih institucija na Kosovu Hašim Tači tvrdi da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako kaže, istorijskog sorazuma dve strane.

Tači je to rekao po povratku iz Brisela, gde se uponedeljak nakon gotovo pola godine sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Federike Mogerini, šefice evropske diplomatije.

foto: Profimedia

U intervjuu Ej-Bi-Si njuz, a prenosi pristinska Gazeta expreš, Tači je pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu dijaloga.

Tači je ocenio da je došlo vreme da se "ponovo otvori nova faza dijaloga, na višem političkom nivou", ali i za snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka, kako kaže, kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Pirštine i ljudi na tim prostorima, ali i "dobrosusedskim odnosima i pomirenju među ljudima", prenosi prištinska Epoka e Re.

Uveren je da na Kosovu neće biti institucionalne krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, i izrazio uverenje da će nove institucije biti formirane u zakonskim okvirima. Tači smatra da Kosovu treba stabilna, multietnička vlada sa evroatlanskim duhom.

foto: Zorana Jevtić

"Vidim volju pobedničke koalicije (čiji je kandidat za predsednika Ramuš Haradinaj) da uspostavi nove institucije u rekordnom roku, čemu se i ja nadam", rekao je Tači.

Vučić traži dijalog o Kosovu u Srbiji

Treba podsetiti da je samo nekoliko dana ranije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da želi da otvori društveni dijalog o Ustavu i odnosu prema KiM.

On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da će tako da se vidi "gde je naša politika", gde vidimo Srbiju u narednom periodu, i dodao i da odluke po pitanju Kosova treba da budu usaglašene sa životnim problemima, sa onim što tišti Srbe na Kosovu i Metohiji i što su prava Srbije.

foto: Zorana Jevtić

- Ali da zaboravimo da smo mi jedini koji odlučuju. Da znamo kakva je uloga Albanaca. Da stvari postavimo u racionalnu ravan, na nacionalni nivo i da na takav način o tome razgovaramo. Brinem za budućnost Srbije. I lepo sam juče rekao: poštujem ja svaku crkvenu zajednicu. Ali naš je posao da brinemo o zemaljskom životu, o nekom nebeskom neka brinu neki drugi - rekao je Vučić.

I premijerka Ana Brnabić se uključila u raspravu o Kosovu i juče je rekla da "napredovanje ka normalizaciji veza s okrajinom sada zavisi od toga da li će Kosovo dati odredjenu autonomiju Srbima koji žive na severu bivše pokrajine, a ukupno pitanje statusa će biti odlučeno na samom kraju putovanja".

(Kurir.rs/Agencije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo dokaza da Vučić strahuje od Kurira i da preti distributerima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track