VULIN PRIZNAO: Tačno je, nisam služio vojsku!
Foto: Fonet

MINISTAR ODBRANE POTVRDIO PISANJE KURIRA

VULIN PRIZNAO: Tačno je, nisam služio vojsku!

Politika -

Novi čelnik resora sile ispričao da mu je neodlazak u armiju zbog velike dioptrije jedno od najvećih razočaranja u životu, a vojnicima na obuci u Valjevu poručio da mu je stalo do njih i da će ih čuvati

Ministar odbrane Aleksandar Vulin konačno je otkrio zbog čega je oslobođen vojske. Dve nedelje nakon što je Kurir objavio da novi ministar odbrane nije služio vojni rok, Vulin je otkrio da je to bilo iz zdravstvenih razloga, zbog slabog vida, istakavši „da ništa više nije želeo u životu“ i da je zbog toga doživeo veliko razočaranje. Ovo je, inače, u prošlosti bio jedan od glavnih izgovora za eskiviranje vojske.

Novi ministar odbrane juče je bio u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u poseti junskoj generaciji vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, koji su u završnoj fazi obuke. Vulin se poverio golobradim vojnicima i rekao im da je jedno od najvećih razočaranja kao mlad čovek doživeo u godinama kad je trebalo ići u vojsku, jer se tada suočio sa činjenicom da ga je komisija, zbog zdravstvenih razloga, proglasila nesposobnim za služenje vojnog roka.

Još uvek mu slab vid

- Za mladog čoveka je teško kad shvati da nešto ne može, a u godinama je kad misli da može sve. Imao sam dioptriju više od sedam, na jednom oku dva cilindra, a na drugom jedan - rekao je Vulin i dodao da mu je vid danas znatno slabiji.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je nakon jutarnje smotre i podizanja zastave Srbije Vulin pozdravio sve pripadnike, a posebno se zadržao u razgovoru s vojnicima na dobrovoljnom služenju, interesujući se za uslove života i rada u Drugom centru za obuku.

Zavidim mladim vojnicima

- Stalo mi je do toga šta vi mislite o meni, o vojsci i državi, jer ja nisam služio vojsku i beskrajno vam zavidim na tome što vi služite. Ništa u životu nisam više želeo nego da služim državi kao vi, u uniformi s oružjem, i žao mi je što nisam, ali to ne znači da svoju državu ne volim - rekao je Vulin i ponovio da nikad ne bi izbegao nijednu obavezu koju otadžbina traži od njega.

On je rekao vojnicima da mu je veoma stalo do njih, a da za roditelja nema većeg poverenja nego nekome poveriti dete.

- Nema veće obaveze za vaše starešine i za mene od te da vi budete dobro, kako bismo mogli u oči da pogledamo vaše roditelje, i da bi oni mogli da budu ponosni na vas, kao što je i Srbija. Vaša uniforma nije samo odeća, ona je stav, ona govori, i zapravo je ono što vi treba da uradite, da nas čuvate, kao što mi sad čuvamo vas - rekao je Vulin.

Podsetimo, Kurir je krajem juna prvi objavio da Vulin nije išao u vojsku, ali je ministar do juče odbijao da kaže razlog. Protiv njegovog imenovanja pobunili su se mnogi, naročito udruženja ratnih i vojnih invalida.

Gori Tviter

CRNI VULINE, ŠTO NE ĆUTIŠ?

Pošto je ministar vojni juče obelodanio svoju tužnu životnu priču - zašto nije mogao da služi vojni rok, a goreo je od želje da služi državi, Tviter se usijao. Svi su pravili šale i pisali viceve na račun Vulinove izjave da ga je u nameri da služi državi sprečila velika dioptrija. Osvrt je imao i reditelj Srđan Dragojević.

- A gle, ja sa dioptrijom minus pet normalno išao u vojsku. No, bio je to, uz „ludilo“, popularan način izbegavanja vojnog roka - napisao je Dragojević.

Kurir / K. B.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track