(VIDEO) PLJUŠTE KAZNE ZBOG HALJINA I FARBI ZA KOSU: Mirčiću (SRS) 7.000 dinara penala što je rekao ministarki Zorani da joj je haljina prekratka
Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas

Uvrede se neće tolerisati

(VIDEO) PLJUŠTE KAZNE ZBOG HALJINA I FARBI ZA KOSU: Mirčiću (SRS) 7.000 dinara penala što je rekao ministarki Zorani da joj je haljina prekratka

Politika -

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno - imunitetska pitanja odredio je danas novčanu kaznu poslaniku SRS Miloradu Mirčić u visini od 6.829 dinara zbog komentara o haljini ministarke građevine Zorane, što je iznos u visini od 10 odsto njegove zarade Mirčić je, naime, na sednici parlamenta 3. jula zamerio Mihajlovićevoj da joj je haljina prekratka.

- Ako bi mogla buduća ministarka Zorana Mihajlović malo ovu haljinu da povuče, Znate, provokativno to deluje. Ne znam kako to vama izgleda, ali ja sam čovek od krvi i mesa - rekao je tada Mirčić.

foto: YOUTUBE PrintScreen

Sednicom Odbora na kome je određena novčana kazna predsedavao je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović. Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković je rekla da je novčana kazna za Mirčića opravdana zbog neprimerenog komentara upućenoj Zorani Mihajlović.

- Za ovako nešto nema mesta u Skupštini, potrebne su nam žene u politici. Teško je pametne žene nagovoriti da uđu u politiku. Znate li da postoji direktna veza između nasilja nas ženama i komentara o haljini, rekla je Stamenković. Ona kaže da bi uz novčanu kaznu Mirčić trebalo da pohađa kurs na kome bi se naučio da poštuje žene.

Mirčić je rekao je besmisleno ga optuživati da mrzi ženski rod pošto je otac dve ćerke i optužio predsedavajućeg parlamenta na sednici kada mu je izrečena kazna Vladimira Marinkovića da je bio pod uticajem peroksida koji se nalaze u farbi za kosu. Mirčić kaže da je Marković zbog tih supstanci bio uznemiren i agresivan.

SUVI GENIJE: Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković završio doktorske studije za 11 meseci!

foto: Youtube Printscreen

Mirčić je rekao da je komentar o Zoraninoj haljini izneo u žaru političke atmosfere na sednici kada se birao predsednik vlade i dodao da su bile povećane tenzije.

Na negodovanje poslanice Stamenković tokom sednice odbora, Mirčić je poručio - samo vi koleginice budite strpljivi i nemojte da mlatite rukama, jer od preteranog mlaćenja rukama možete da poletite.

- Pojedini elementi peroksidi mogu da utiču na raspoloženje poslanika - nastavio je Mirčić, koji je kasnije napustio sedicu pošto mu nije bilo odboreno obraćanje na osnovu replike.

Goran Ćirić iz DS je rekao da će ta stranka glasati za kaznu Mirčiću jer se tako pokazuje dosledan stav prema ženama i prema Zorani Mihajlović, koju treba zaštiti u tom slučaju kao kao ženu i građanku.

Odbor je danas odredio i kaznu za poslanika i lidera Dveri Boška Obradovića od 13.659 dinara ili 20 odsto od plate, kao i za poslanika Dveri Srđana Noga od 6.829 dinara ili 10 odsto od plate.

Nogo je rekao da se Dverima često uskraćuje pravo da slobodno izraze svoj politički stav i da im je čast što se zbog toga kažnjavaju, kao i da će nastaviti da kritikuju i parlamentu.

- Često nam se isključuje mikrofon. Kada smo pričali o Briselskom sporazumu mi smo ga kritikovali, da li mi imamo pravo na političko mišljenje? Zagarantovano nam je pravo da možemo slobodno politički da razmišljamo i delujemo. Nastavićemo ovako i čast nam je meni i Bošku što stradamo zbog političkog mišljenja - naveo je Nogo.

Ćirić je rekao da će glasati neće glasati za kazne za Obradovića i Noga pošto su iznosili kritički stav, bez uvredljivih tonova i ličnih diskreditacija. Odbor je usvojio predlog Odluke da članovi Nacionalnog saveta za kulturu dobijaju naknadu 27.000, a predsednik 40.000 dinara.

Martinović je rekao da članove Saveta za kulturu bira Narodna skupština i da je pošao od toga kolika su primanja narodnih poslanika.

- Morao sam da vodim računa da li su i u kolikom iznosu planirana sredstva u budžetu Srbije. Mogao sam da predložim i veće sume, ali to bi bilo neozbiljno budući da tog novca u budžetu nema. Tako da je odluka realna. Nelogično je da članovi Nacionalnog saveta za kulturu imaju veća primanja u odnosu na poslanike, naveo je on.

Članica Odbora Dušica Stojković iz SNS je rekla da je većinom glasova usvojen taj predlog Odluke i da od 2016. nije bilo pravnog osnova za utvrđivanje nadoknade.

- Nadam se da će Savet i u narendom periodu dobro obavljati svoj posao i da će članovi dobiti adekvatnu nadoknadu za svoj rad. Nakande su u visini naknade poslaničkog paušala koji primaju svi narodni poslanici u Skupštini Srbije - rekla je Stojković.

Sednica je počela minutom ćutanja zbog poslanika SRS Jove Ostojića, koji je preminuo, pa je Odbor konstatovao prestanak mandata. Takođe Odbor je usvojio ostavku poslanika Branka Ružića iz SPS pošto je imenovan za ministra državne uprave.

Odbor je doneo saglasnost da poslanik Zoran Dragišić može da obavlja drugu javnu funkciju - člana Saveta Vojno-medicinske akademije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DOK VI SPAVATE JA SE PRETURAM NOĆU! Zbog koga Sulejman Ugljanin nema sna?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja