ANA BRNABIĆ: Ima prostora za povećanje plata i penzija, iza štrajka u Fijatu stoji loša namera
Foto: Fonet/Zoran Mra

mmf protiv

ANA BRNABIĆ: Ima prostora za povećanje plata i penzija, iza štrajka u Fijatu stoji loša namera

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je za povećanje plata i penzija, ali nije želela da precizira za koliko procenata bi bilo to povećanje.

Gostujući na RTS, ona je rekla da će o tome razgovarati sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, da se vidi u kolikom je to opsegu moguće i uz ostavljanje dovoljno novca za kapitalne investicije.

foto: Fonet/Zoran Mra

"Prethodna vlada je ostavila jako dobru situaciju u budžetu, da imamo fiskalnu stabilnost, makroekonomksu stabilnost i političku stabilnost - 2016. godina je prva u nizu u kojoj imamo primarni suficit u budžetu, to znači da, kada se platiil sve obaveze, bili ste u plusu", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da bi sadašnja vlada morala brzo da radi na jačem ekonomskom rastu.

Premijerka je rekla da smatra da je MMF protiv povećanja i dodala da Vlada ne ispunjava sve zahteve Fonda, već traži sredinu.

Brnabić: Blumberg preneo tumačenje moje izjave

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je strateški put zemlje bez sumnje Evropska unija, ali da Srbija u ovom trenutku nije članica EU i da bi bilo nerazumno i neracionalno da nema jake prijateljske i ekonomske odnose sa Rusijom.

foto: Fonet/Zoran Mra

Brnabić je za Radio-televiziju Srbije, povodom reakcija posle njenog intervjua američkoj agenciji Blumberg u kojem je prenet njen stav da bi Srbija izmedju Rusije i EU izabrala EU, rekla da "Blumberg nije preneo njenu izjavu, već tumačenje njene izjave".

Ona je dodala da misli da Srbija ne bi trebalo da bira izmedju EU i Rusije i da u medjunarodnim krugovima niko ne tera Srbiju da bira.

Govoreći o poslednjim slučajevima porodičnog nasilja i ubistvima u centrima za socijlani rad, Brnabić je rekla da će se raditi na boljoj koordinaciji svih službi koje se bave ovo problematikom i da će se Vlada time ozbiljno pozabaviti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u ekskluzivnom intervjuu za RTS ističe da Vlada najiskrenije i sa jasnim namerama pokušava da nađe rešenje za slučaj Fijata, čiji su radnici od 27. juna u štrajku, ali smatra da su oni izmanipulisani i da iza štrajka postoji ozbiljna loša namera.

foto: Fonet/Petar Mladenović

"Mislim da postoji politički interes iza ovoga i da su radnici izmanipulisani", naglasila je Brnabić, podsećajući da je ekspoze pred poslanicima iznela 28. juna, a da je štrajk počeo 27. juna.

"Zašto bi neko počeo štrajk kada vi nemate ni tehniču vladu?", upitala je Brnabić i napomenula da je u proteklih 10 dana njen šef kabineta imao više od 23 razgovora sa predsednikom Štrajkačkog odbora Zoranom Markovićem, od čega je 10 bilo u nedelju.

"Koja je tu namera – da kažete radnicima da Vlada nije tu za vas? Ušla sam u razgovore čistih namera, bili smo tu ako treba u sedam ujutru, ako treba uveče", istakla je Brnabić.

Šta je, osim pregovora opcija B, upitala je Brnabić: "Da se igramo ruskog ruleta sa Fijatom, pa da nemamo 42.000 plus beneficije, već nulu za kooperante i špediciju".

foto: Filip Plavčić

Prema njenim rečima, manevarski prostor vlade nije velik, ali da je dovoljan da se uradi nešto konstruktivno.

"Otkako je nova vlada izabrana, stalno radimo na rešavanju problema štrajka. Imali smo stalnu komunikaciju sa Štrajkačkim odborom, dolazili su kad god su pozvali", objasnila je Brnabić.

"Predsednik Štrajkačkog odora kaže da vlada preko medija komunicira, kaže da komuniciramo samo sa Fijatom, a ne sa odborom", ukazala je Brnabić i napomenula da su njoj to neverovatne stvari i da ne zna kome ide ta poruka.

Nismo uspeli da nađemo rešenje koje bi bilo pobeda za sve nas, rekla je Brnabić i ocenila da, nasuprot tome, postoji šum u komunikaciji sa štrajkačima.

(Kurir.rs/Tanjug, FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track