UPOZORENJE: Opomene iz Bele kuće shvatiti ozbiljno
Foto: Shutterstock

PITANJA IZ VAŠINGTONA TRAŽE OBJAŠNJENJE

UPOZORENJE: Opomene iz Bele kuće shvatiti ozbiljno

Politika -

Vidimo da Amerikanci znaju da su na vrhu mafijaške vlasti Vučić i njegov klan i da ona ima za cilj pljačku države i građana, kaže Zoran Živković

Škakljive teme koje su predsedniku Aleksandru Vučiću servirane tokom posete Vašingtonu, a o kojima je Kurir juče pisao, otkrivaju da se od državnog vrha Srbije očekuje da popravi i objasni neke veoma krupne stvari, poput upliva ruskog uticaja u srpsku politiku, ali i biznis.

Sagovornici Kurira upozoravaju da navode iz pisma upućenog potpredsedniku Majku Pensu iz Kongresa treba shvatiti ozbiljno.

foto: Nebojša Mandić, Marina Lopičić, Dragana Udovičić

Lider Nove stranke Zoran Živković napominje da dopis sadrži informacije iz „ dobro obaveštenih izvora“ i da pokazuje da i američka administracija zna da živimo u mafijaškoj državi.

- Oni znaju ono što znaju i građani Srbije, a to je da Srbija ima mafijašku vlast, koja ima za cilj da pljačka i državu i građane. Vidimo i da znaju da je na vrhu toga politika, odnosno Vučić i njegov klan, i da ta politika malo trči ka Moskvi, malo ka Briselu, malo ka Vašingtonu, čas su nacionalisti, a čas mondijalisti. Tamo gde nema pravne države idealni su uslovi za jačanje mafije - poručuje Živković.

Bivši direktor MSP Borko Stefanović upozorava da se Kongres nikako ne sme zanemarivati u bilateralnim odnosima.

- Dokaz za to su dva pisma koja su potpredsedniku Pensu stigla od kongresmena. Ne treba zaboraviti da svaki kongresmen ili senator može da predloži rezolucije štetne po Srbiju, uputi takva pisma predsedniku ili potpredsedniku SAD - smatra Stefanović.

Samostalna poslanica Dijana Vukomanović smatra da ovo otkriva da je Vučić upao u sopstvenu zamku.

- Pismo kongresmenke Džonson svedoči da je Vučić već ranije dao obećanja o rešavanju nekih spornih pitanja i da je strpljenje američke administracije na izmaku. Rekla bih da je Vučić upao u sopstvenu zamku, sindrom politike olako obećane brzine - izjavila je ona.

Prema rečima lidera Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, o svim navedenim pitanjima Vučić duguje objašnjenje pre svega građanima Srbije:

- Važno je da građani saznaju da li je istina, kako se u pismu navodi, da predsednikov brat Andrej, zajedno sa prijateljima i kumovima, kontroliše sve infrastrukturne poslove u Srbiji i rukovodi njima, jer bi to potvrdilo navode da se Srbija pretvara u burazersko-kumovsku privatnu državu. Važno je da saznamo i kakvi su njihovi odnosi s Babakovom, kao i šta je sve Aleksandar Vučić obećao američkoj administraciji.

foto: Nebojša Mandić

Saša Janković

OZBILJNA PORUKA VLASTI

Saša Janković ističe da nije prvi put da američki kongresmeni javno upozoravaju na kriminal, korupciju i mutnu ekonomsku i političku pozadinu naprednjaka:

- I prilikom prošle posete Vučića Americi kongresmeni su pisali upozoravajuća pisma. Njima se, na način na koji radi jedna složena i organizovana država, šalje ozbiljna poruka upozorenja Vučićevoj vlasti. Nažalost, ta poruka nailazi na gluve uši, jer se ta vlast upravo zasniva na pojavama na koje kongresmeni upozoravaju - kriminalu, korupciji i političkom konvertitstvu. Njih će biti dok je i te vlasti.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Nebojša Mandić, Dragana Udovičić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track