USVOJEN KODEKS: Stroža pravila za poslanike
Foto: Nebojša Mandić

Kodeks o komentarisanju sudskih postupaka

USVOJEN KODEKS: Stroža pravila za poslanike

Politika -

Usvajanje kodeksa obeležile su svađe, kazne, isključivanje mikrofona i napuštanje sale

U Skupštini Srbije juče je usvojen novi kodeks ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka. Uprkos burnoj raspravi i neslaganju predstavnika SRS i LDP, vladajuća većina prihvatila je nova pravila ponašanja koja podrazumevaju da poslanici neće moći više nekažnjeno da se izjašnjavaju o sudskim postupcima.

Usvajanje kodeksa obeležile su svađe, kazne, isključivanje mikrofona i napuštanje sale. Naime, Administrativni odbor parlamenta formirao je radnu grupu za izradu ovog akta za koju su sve poslaničke grupe, osim SRS i LDP, predložile svoje predstavnike. LDP i SRS smatrali su da, umesto na kodeksu, poslanici treba da rade na izmeni poslovnika o radu parlamenta.

Predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović iz SNS tvrdio je da nikome od poslanika neće biti umanjena prava ovim kodeksom, ali je poslanik radikala Nemanja Šarović replicirao da je to laž i predložio da se donese jos jedan kodeks koji bi zabranio „političku prostituciju“, kako se ne bi preletalo iz jedne u drugu stranku.

Martinović mu je zatim isključio mikrofon i izrekao najpre jednu, a potom i drugu opomenu zbog „narušavanja dostojanstva odbora“. Šarović i Milorad Mirčić su negodovali, a zatim i napustili sednicu. Kako bi ukazao na „besmislenost kodeksa“, salu je napustio i poslanik LDP Nenad Milić. Ipak, članovi odbora su, doneli odluku kojom se usvaja Kodeks.

J. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track