INTERVJU VITALIJ NAUMKIN ZA KURIR: Hoće da smene Trampa jer želi normalizaciju odnosa sa Rusijom, ali mi nastavljamo zajedničku borbu protiv terorista!
Foto: Marina Lopičić

direktor Centra za orijentalne studije gost tribine u Beogradu

INTERVJU VITALIJ NAUMKIN ZA KURIR: Hoće da smene Trampa jer želi normalizaciju odnosa sa Rusijom, ali mi nastavljamo zajedničku borbu protiv terorista!

Politika -

BEOGRAD - Vitalij Naumkin, direktor Centra za orijentalne studije Ruske akademije nauka, ističe da dupli standardi evropske politike po pitanju Kosova i Krima pokazuju da se zapadu ne može verovati, ali i jasno podvlači da je posredi isključivo antisrpska politika koja povod nalazi, između ostalog, i u dubokim istorijskim sponama Srbije i Rusije.

foto: Marina Lopičić

Naumkin u intervjuu za Kurir podseća da su zapadni mediji u potpunosti ignorisali egzodus Srba 90-tih godina, što kako smatra, ima veze sa jedinstvenim mentalitetom i kulturom našeg naroda, ali se osvrće i na duple standarde Severnoatlantske alijanse kada su u pitanju status Kosova i Metohije sa jedne i Krima sa druge strane.

- 2008. godine, prilikom samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, zapadne sile su rekle da je to “jedinstven slučaj”. Šest godina kasnije, upravo te prestonice, optužile su Rusiju za aneksiju Krima. Da li se nepoštovanje međunarodnog prava obija o glavu Severnoatlantskoj alijansi?

- U vašem slučaju, u pitanju je antisrpska politika, Srbi su diskriminisani. Primer za to je kako su zapadni mediji ignorisali egzodus Srba, a fokusirali se samo na muslimane i nesrpsku populaciju. To ima neke veze sa mentalitetom i kulturom Srba koji su jedinstveni u Evropi, ali i sa dubokim istorijskim sponama sa Rusijom kroz vekove i našom podrškom Srbiji.

foto: Marina Lopičić

Ovi dupli standardni evropske politike pokazuju da se njima ne može verovati po pitanju Kosova, jer je Srbima onemogućeno da brane nacionalni interes. A isti ti koji sprovode takvu politiku onda osporavaju aneksiju Krima, iako nećemo koristiti reč "aneksija", jer mi samo ponovo uspostavljamo istorijsku pravdu po kojoj je Krim oduvek bio deo Rusije. U tome imamo punu podršku ruskog naroda. O tome sam razgovarao i sa svojim kolegama iz Amerike i začuđujuće je kako neki ne shvataju da je Krim zauvek deo Rusije. Uskoro će doći vreme kada će morati da se pomire s time.

- Od izbora Donalda Trampa za predsednika SAD u novembru prošle godine odnosi Amerike i Rusije mogli bi se opisati toplo-hladno. Ipak, posle susreta ruskog i američkog lidera, dogovoreno je primirje na jugu Sirije. Da li ste optimista da Moskva i Vašington posle dužeg vremena mogu politički da približe stavove?

- Optimista sam iako po prvi put u modernoj istoriji SAD imamo neuobičajeno podeljenu atmosferu unutar nje. Mnogi žele da smene Donalda Trampa ili da upropaste njegove planove u vezi sa normalizacijom odnosa sa Rusijom. Uprkos tome, prisutna je inicijativa gospodina Trampa u zajedničkoj borbi protiv terorizma sa Rusijom i pronalasku rešenja za krizu u Siriji. Postoji nada da na tome možemo zajednički da radimo.

foto: Marina Lopičić

Primera radi, već smo uspostavili prekid vatre i omogućili implementacije rezolucija Ujedinjenih nacija, pre svega Rezolucije 2254. Želimo da zaustavimo neprijateljstvo, obezbedimo dolazak humanitarne pomoći i da narodu Sirije omogućimo da u skorijoj budućnosti organizuje nove izbore. Samim tim što je Tramp pomenuto istakao kao svoje prioritete, čini našu saradnju mogućom, jer su to i naši prioriteti", ocenjuje direktor Centra za orijentalne studije.

- Bili ste gost CIRSD i Vuka Jeremića na tribini o situaciji na Bliskom istoku. Koliko ste zadovoljni dosadašnjom saradnjom i kako je vidite u budućnosti?

- Mislim da je moj prijatelj Vuk Jeremić veoma bistar i kreativan stručnjak. Dobro je poznat još iz vremena kada je bio ministar spoljnih poslova Srbije, ali ne samo po tome. Sada je veoma cenjen zbog sposobnosti da predvodi organizaciju CIRSD.

foto: Beta/Milan Obradović

Upoznao sam ga na brojnim visokim međunarodnim skupovima van vaše zemlje, a da nisam ništa znao o njegovoj organizaciji. Cenim njegov kontruktivni i vidljivi doprinos važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. To mi je delovalo veoma važno i korisno, pa sam odlušio da razvijam naš odnos i vidim svetli prosperitet naše saradnje.

Razgovarala: Milica Jeremić

Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću,konačno si priznao,da je za tebe ljudski život bezvredan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track