ŠUTANOVAC O PREDLOGU DS: O promeni Ustava pričaću i s Jankovićem i Tadićem
Foto: Fonet

INICIJATIVA

ŠUTANOVAC O PREDLOGU DS: O promeni Ustava pričaću i s Jankovićem i Tadićem

Politika -

Predlažemo, između ostalog, i da se obezbede personalna i finansijska nezavisnost sudija i tužilaštva, kaže predsednik demokrata

Demokratska stranka formirala je tim stručnjaka za ustavno pravo u cilju definisanja predloga promena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, a njen lider Dragan Šutanovac kaže da bi na prvom mestu trebalo da se obezbede „personalna i finansijska nezavisnost sudija i tužilaštva“.

- Srbija po akcionom planu ima rok do kraja 2017. da obezbedi pretpostavke za funkcionisanje nezavisnog sudstva. Ova vlast već pet godina to potpuno zanemaruje jer im nezavisno sudstvo ni na jedan način ne odgovara. DS predlaže da se obezbede personalna i finansijska nezavisnost sudija i tužilaštva - objašnjava Šutanovac za Kurir.

A da li će ovaj predlog naići na podršku i drugih opozicionih lidera - Saše Jankovića, Borisa Tadića, Vuka Jeremića, Šutanovac kaže:

- Predlog je otvoren za javnu debatu i spremni smo da o tome razgovaramo sa svim političkim akterima, kolegama iz opozicije, predstavnicima akademske i stručne javnosti, ali i direktno sa građanima. Pitanje poput Ustava nije stvar samo stranaka, već temeljno društveno pitanje koje zahteva najširi konsenzus.

foto: Damir Dervišagić

Šutanovac kaže da vladajuća većina i predsednik Srbije Aleksandar Vučić već godinama „simuliraju da rade na raznim poljima, pa tako i na ovom“.

- Kad je reč o promeni Ustava, nisu uradili ništa od 2015, kada su najavili formiranje akcionog tima za promenu Ustava. Za razliku od njih, DS ozbiljno radi na pronalaženju sistemskih rešenja koja donose boljitak građanima i državi. Znajući prirodu Vučićeve vlasti, više je nego jasno da će i ovaj predlog čekati neka bolja vremena, kao i preko 20 predloga za promene zakona koje smo predložili, a poslanici većine apriori odbili.

Ekipa stručnjaka

ZORAN LUTOVAC VODI TIM

Kada je reč o stručnom timu DS, koordinator radne grupe je Zoran Lutovac, a njeni članovi su bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Dragoljub Popović i vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Tanasije Marinković.

Kurir / S. ÐURIĆ

Foto: Fonet, Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neviđena pljačka! Evo gde je završilo 7.000.000 evra građana Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track