Čanak: Dačićevo rešenje o Kosovu LSV predložila pre deset godina
Foto: Dragana Udovičić

Kosovsko pitanje

Čanak: Dačićevo rešenje o Kosovu LSV predložila pre deset godina

Politika -

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je danas da predlog ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju na Kosovu i Metohiji kasni "bar deset godina", jer je stranka koju on vodi već predlagala slično rešenje za kosovsko pitanje.

Čanak je podsetio na predlog LSV koji je ta stranka predstavila pre deset godina prilikom rasprave o Predlogu rezolucije o pravednom rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Poslanici LSV su tada predložili da Vlada Srbije pripremi i potpiše "ugovor" sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) o priznavanju "Pećke države", koji bi usvojila Narodna skupština.

LSV je tada predložila da suverena "Pećka država" ima suverenitet nad svim crkvama i manastirima SPC i nad njihovom imovinom, a ugovor o formiranju te države za osnovu bi imao onaj kojim je formirana suverena država Vatikan.

Jula 2007. godine taj predlog LSV odbijen je sa 205 glasova protiv, a kako Čanak navodi u pisanoj izjavi, amandman nije podržao ni ministar Ivica Dačić.

Deset godina kasnije, nešto što liči na predlog LSV je svojevrsna slamka spasa. Ministar Dačić je pozvao na kompromisno rešenje i poseban status za SPC i njene manastire na Kosovu. Sada je sasvim jasno koliko je politika zabijanja glave u pesak koštala Srbiju", kazao je Čanak.

-

Čanak je dodao da bi situacija bila mnogo bolja da je "ozbiljnosti političke elite bilo i pre deset godina".

"Tada je umesto ozbiljnosti usledila neozbiljnost srpske političke elite. Naknadni razum je poželjan, ali bojimo se da je sada kasno za njega", dodao je Čanak.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track