BRUKA! AMERI ODUVALI VULINA! SAD neće da prime srpskog ministra odbrane na sastanak!
Foto: Aleksandar Jovanović

PEDALA

BRUKA! AMERI ODUVALI VULINA! SAD neće da prime srpskog ministra odbrane na sastanak!

Politika -

Čelniku resora vojske, ni pored intervencije predsednika, nisu uspeli da srede posetu SAD, tvrdi Šutanovac

Za aktuelnu američku administraciju Aleksandar Vulin očigledno nije dostojan i prihvatljiv sagovornik, a primer za to je poslednja poseta predsednika Srbije Vašingtonu, tokom koje je Aleksandar Vučić navodno pokušao ministru vojnom da sredi zvaničan prijem, što su Amerikanci nonšalantno odbili.

O tome je govorio i lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac u intervjuu za Nedeljnik.

- Moje informacije su da je predsednik Vučić u Americi tražio prijem za ministra Vulina, ali je odbijen za sastanak u Vašingtonu - izjavio je Šutanovac odgovarajući na pitanje novinara o promenama u srpskoj vojnoj politici i eventualnom zaokretu Srbije ka NATO.

Ko ugovara sastanke

Narodni poslanik Đorđe Vukadinović smatra da nije Vulin kriv što obavlja funkciju ministra odbrane.

- Nije tu kriv Vulin. Kriv je onaj koji ga je na to mesto postavio i ko vodi kadrovsku politiku neadekvatnih postavljenja. I ne samo kad je Vulin u pitanju nego i druge stvari. A to je predsednik Srbije - reči su Vukadinovića za Kurir.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da se takva vrsta sastanaka ne ugovara „tek tako“.

Vulin ćuti

- Amerikanci će da nastave po svom, čak će i da pritisnu više na saradnju s NATO, i tu nema spora. Ako se ministar uklopi, uklopi, ako ne, naći će se ko će. Americi stvarno jeste prvi interes da se NATO proširi na Balkan. Amerika će sarađivati pa makar u nekom momentu morala da ne radi s ministrom. Bio je period kada je NATO isključivo sarađivao s parlamentarcima preko takozvane parlamentarne skupštine NATO. Znate onda kada je Koštunica uveo političku neutralnost. Problem je to što vi sada sarađujete kao neko ko je povremeno neprijatelj, povremeno prijatelj, povremeno neutralan, pa vam se onda ne veruje, ali to se odnosi na celu Srbiju, ne samo na Vulina - tvrdi Janjić za Kurir.

Do zaključenja broja ministar odbrane Aleksandar Vulin nije odgovorio na pitanja Kurira da li su mu poznati razlozi zbog kojih je odbijen njegov sastanak u Vašingtonu.

Ekipa Kurira

Reagovanja

IGOR SALAK, DS JASNA PORUKA

Nije ni čudo što su Vulina odbili da prime na zapadu kad on sve vreme Srbiju vuče ka istoku. Vulin je Vučićevo drugo lice i zbog toga je to vrlo jasna poruka Vučiću. On svesno uništava vojsku i zloupotrebljava je u dnevno-političke svrhe.

Borko Stefanović, Levica Srbije

NISAM IZNENAĐEN

Ovo me ne iznenađuje. Vulin nije u stanju da se izbori sa zadatom politikom balansiranja između istoka i zapada s jedne strane i ogromne ljubavi prema vođi s druge. Zato ovo odbijanje Vulinu može samo da bude olakšanje, a našoj državi nevolja.

Sanda Rašković Ivić, Samostalna poslanica

PRIČAJU SAMO S „KAPETANOM“

Verovatno neće da pričaju s malim od palube, već s „kapetanom“. A od „kapetana“ Vučića očekuju da im isporuči KiM, jer je svašta naobećavao zarad dolaska na vlas i opstanka.

Janko Veselinović, Pokret za preokret

ZNAJU NJEGOVU BIOGRAFIJU

Bilo bi mi čudno da ga primi i predsednik kućnog saveta u nekoj zgradi u nekom gradu u provinciji. Njegova biografija je samo nekima u Srbiji nepoznata. Ako se to može nazvati biografija.

Tera oficire da kače slike

ŠLIHTA SE PREDSEDNIKU

Ministar vojni Aleksandar Vulin dokazao je da mu nema ravnog kad je reč o podilaženju. On je zvaničnim dopisom, pod oznakom hitno, predložio da se u službene prostorije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije postave fotografije predsednika republike Aleksandra Vučića, o čemu je Kurir juče pisao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja