VESIĆ PRIZNAO DA JE DEZERTER: Podmetačinom pokušao da pobije činjenice!
Foto: Dragana Udovičić

DNO

VESIĆ PRIZNAO DA JE DEZERTER: Podmetačinom pokušao da pobije činjenice!

Politika -

Najomraženiji dosovac uprkos zameni teza nije uspeo da opovrgne činjenicu da je ignorisao poziv za mobilizaciju tokom bombardovanja 1999.

Menadžer Grada Beograda Goran Vesić brutalno se obrušio na list Kurir zbog toga što je objavio još jednu mrlju u njegovoj problematičnoj biografiji. Vesić je nevešto pokušao da negira činjenicu da je, kako je naš list juče otkrio, zbog neodazivanja na vojni poziv 1999. osuđen na dve godine zatvora!

Ovaj najomraženiji dosovac, a danas uticajni naprednjak podmetnuo je javnosti svoje objašnjenje koje ne potire nijednu tvrdnju koju smo objavili o njegovoj epizodi u ratnoj 1999. godini. Vesićevo „pranje“ svodi se na klasičnu zamenu teza, pa on demantuje da je pravosnažno osuđen, dakle nešto što nije ni pomenuto u tekstu Kurira.

- Povodom teksta koji je objavio Kurir, a čija je suština „da sam zbog neodazivanja na vojni poziv 1999. godine osuđen na dve godine zatvora“, želim jasno da istaknem da nikada u životu nisam pravosnažno osuđen za bilo koje delo - navodi Vesić.

Crno na belo

U našem tekstu precizno je dokumentovan postupak suđenja Vesiću pred sudom u Užicu, a o ovom slučaju pisao je i Helsinški odbor za ljudska prava, čiji izveštaj smo i citirali u ovom tekstu.

- Komanda Vojnog odseka Kraljevo podnela je 17. aprila 1999. postupak protiv Gorana Vesića za krivično delo neodazivanja vojnom pozivu. Poziv nije uredno uručen. Jedini dokaz za gonjenje je kopija poziva i kopija poruke uručioca da je poziv ostavljen ispod vrata. Vojni tužilac podiže optužnicu protiv Vesića, vojni sud određuje pritvor za optuženo lice i donosi rešenje o tome. Sve se ovo dešava u toku trajanja intervencije NATO u Jugoslaviji. Glavni pretres održan je 15. juna 1999. u Užicu pred većem od tri sudije... Vojni sud okruga Užice donosi odmah i presudu, kojom se Vesić Goran proglašava krivim zato što kao vojni obveznik bez opravdanog razloga nije u određeno vreme došao u svoju jedinicu, iako mu je bio saopšten ratni raspored i mada je bio pozvan pojedinačnim mobilizacijskim pozivom, čime je izvršio krivično delo iz člana 214, st. 1, u vezi s čl. 223, st. 1 KZ SRJ. Zbog učinjenog dela, sud ga osuđuje na dve godine zatvora, koje bi morao izdržati nakon pravosnažnosti presude. Optuženi je takođe obavezan da plati sudske troškove u vrednosti od 1.000 dinara. Vesić još nije u zatvoru, jer nije „dostupan nadležnom organu“ - navodi se u izveštaju Helsinškog odbora koji smo objavili.

Uz pravdanje da nikada nije počinio nijedno krivično delo, preletač Vesić je u pisanom reagovanju na naš tekst ipak priznao da je tokom bombardovanja 1999. morao da se skloni u Crnu Goru „posle ozbiljnih upozorenja da nisam bezbedan“.

Preti tužbom

Vesić, koji je tokom 1999. bio odbornik DS u Skupštini Beograda, toliko se uvredio zbog ovog podsećanja na njegovo dezerterstvo da je u pismu medijima podsetio i na svoje vojničke dane - da je „kao patriota i sin oficira JNA čitav vojni rok odslužio 1988/89, i to u Somboru, Zagrebu i Zemunu, i na to sam ponosan“. Aktuelni gradski menadžer najavio je da će protiv nas podneti tužbu za navodnu klevetu.

Ekipa Kurira

Momir Stojanović

SVE JE TO VESIĆEV KARAKTER!

Momir Stojanović, bivši načelnik VBA, kaže za Kurir da Vesićevo ponašanje 1999. i današnje pravdanje govori o njegovom karakteru:

- On tvrdi da nije pravosnažno osuđen, što u stvari znači da potvrđuje da se nije odazvao pozivu. To je jasno iz njegove izjave. Sve to govori o Vesićevom karakteru, o njegovom odnosu prema ustavnim obavezama, njegovom sistemu vrednosti. Eto šta on misli o najuzvišenijoj dužnosti koju državljanin svake države s ponosom preuzima. Zamislite da je neki Amerikanac bežao kao Vesić? Pa to je nezamislivo, a kod nas su ovi što su bežali od ovih obaveza, na najodgovornijim državnim funkcijama.

FAKTI KOJE JE KURIR OBJAVIO:

- Komanda Vojnog odseka Kraljevo podnela je 17. aprila 1999. postupak protiv Gorana Vesića za krivično delo neodazivanja vojnom pozivu

- Vojni tužilac podiže optužnicu protiv Vesića, vojni sud određuje pritvor za optuženo lice i donosi rešenje o tome

- Glavni pretres održan je 15. juna 1999. u Užicu pred većem od tri sudije

- Zbog učinjenog dela, sud ga osuđuje na dve godine zatvora, koje bi morao izdržati nakon pravosnažnosti presude

NEVEŠT POKUŠAJ OPOVRGAVANJA ISTINE:

- Želim jasno da istaknem da nikada u životu nisam pravosnažno osuđen za bilo koje delo (Kurir nije ni objavio da je presuda postala pravosnažna)

- Tokom bombardovanja 1999. morao sam da se sklonim u Crnu Goru posle ozbiljnih upozorenja da nisam bezbedan (priznao da se nije odazvao pozivu za mobilizaciju)

- Kao patriota i sin oficira JNA čitav vojni rok odslužio sam 1988/89, i to u Somboru, Zagrebu i Zemunu, i na to sam ponosan (niko mu nije ni spočitavao redovan vojni rok)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Dogorelo do nokata! Radnici Goše protestovali pred Vladom Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track