GRČKE DIPLOMATE: Zabrinuti smo posle povlačenja srpskih diplomata iz Makedonije
Foto: AP

Pomno prate razvoj događaja na Balkanu

GRČKE DIPLOMATE: Zabrinuti smo posle povlačenja srpskih diplomata iz Makedonije

Politika -

ATINA - Grčke diplomate zabrinuto su pratile razvoj događaja na Balkanu, nakon što je Srbija povukla celokupno osoblje iz svoje ambasade u Skoplju, piše grčki list Katimerini u onlajn izdanju.

Katimerini ističe da je Beograd povukao osoblje iz ambasade nakon što je optužio Makedoniju za "ofanzivno delovanje" protiv Srbije. Grčki sajt navodi da je Beograd izgleda besan, jer Skoplje unapređuje odnose s Prištinom.

Katimerini primećuje da je spor usledio u vreme kada Makedonija pokušava da oživi svoju kandidaturu za pridruživanje Evropskoj uniji i NATO, nakon perioda koji su obeležila politička previranja.

foto: Ekathimerini printscreen

Naglašava i da Grčka insistira da se spor sa Makedonijom oko imena te zemlje reši pre nego što se ta država pridruži međunarodnim savezima. Makedonska vlada saopštila je ranije danas da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u Unesku uzeti u obzir stavove većine zemalja EU, iako je Zaev pre samo tri i po meseca izjavio da će Skoplje prilikom glasanja biti neutralno.

Vlada Zaeva danas je, međutim, saopštila da "razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama", da u slučaju otvorenih pitanja "vodi politiku dobrosusedske i regionalne saradnje", ali da će, što se tiče glasanja za članstvo Kosova u UNESCO "uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije".

foto: AP

Posle najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesco, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da bi i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Dogorelo do nokata! Radnici Goše protestovali pred Vladom Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track