NAPREDNJACI GUBE KRAGUJEVAC: SNS pušta niz vodu Tominog sina Radomira
Foto: Nebojša Mandić

Panika

NAPREDNJACI GUBE KRAGUJEVAC: SNS pušta niz vodu Tominog sina Radomira

Politika -

Vrh stranke nezadovoljan je radom Nikolića jer su doživeli poraz na izborima za savete mesnih zajednica

Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, potpuno je politički skrajnut.

Naprednjaci Nikolića juniora lagano puštaju niz vodu, a poslednji minus zabeležen je pošto je SNS doživeo svojevrsni debakl na izborima za savete mesnih zajednica u Kragujevcu, održanim u nedelju.

Izlaznost je, naime, bila tek oko šest odsto, a opozicione stranke i pokreti, koji su inače bojkotovali te izbore, pozvali su Nikolića da podnese ostavku i raspiše vanredne lokalne izbore zbog „potpunog debakla“ gradskog odbora SNS. Uputili su poziv i Vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću da hitno reaguju „kako bi zaustavili sunovrat grada“ jer „izlaznost, koja je u pojedinim mesnim zajednicama bila i ispod jedan odsto govori da je gradonačelnik Nikolić izgubio legitimitet da vodi grad“.

- Posle višegodišnje serije pobeda SNS i na lokalnim izborima, kojima se pokazuje podrška našoj politici, zaista je zabrinjavajuća gotovo nezabeležena niska izlaznost. Do sada su čak i izbori za mesnu zajednicu, zbog jake stranačke infrastrukture u svim lokalnim sredinama, uspevali da privuku građane na birališta. Situacija u Kragujevcu pokazuje da Nikolić sa saradnicima nije uspeo, ili se nije ni potrudio, da animira i organizuje glasače kako bi partiji obezbedili vlast i na ovom nivou - priča izvor Kurira.

Pred bankrotom

Nikoliću izgleda ne pomaže ni to što je podržao Vučića, a ne svog oca za kandidata SNS pred predsedničke izbore.

- Vrh partije nema mnogo poverenja u Nikolića, niti ga vidi kao kandidata na nekim budućim lokalnim izborima - dodaje naš sagovornik.

Ne ide mu u prilog ni to što za protekle tri godine, koliko je na čelu Kragujevca, nije uspeo da reši finansijske probleme. Fiskalni savet je krajem juna upozorio da je Kragujevac pred bankrotom i „da će se raspasti ako Vlada ništa ne preduzme“.

foto: Stefan Jokić

Urednik NSPM Đorđe Vukadinović primećuje da Nikolić nije u SNS sjajno stajao ni dok je njegov otac bio predsednik države, a sada je praktično potpuno marginalizovan:

Upisan mu minus

- Pustili su ga niz vodu, politički je skrajnut. Nije isključeno da debakl na izborima za mesne zajednice ubrza zatezanje svilenog gajtana oko Nikolića. Iako ti izbori nisu mnogo važni, SNS voli da se hvali svojim uspesima, podrškom među biračima. Takođe, glasači SNS su poslovično tradicionalno disciplinovani, odanost partiji pokazuju i izlaskom na izbore, a sada očigledno nisu bili dovoljno animirani i na to se u vrhu SNS ne gleda blagonaklono. Nikoliću je upisan minus. Nije izvesno da će biti prevremenih izbora u Kragujevcu, ali je činjenica da se on nije dobro snašao.

Radomir Nikolić nije odgovorio na pitanje Kurira o razlozima loše podrške na nedeljnim izborima, niti o mogućnosti da zato „bude kažnjen“ u stranci. Na istu temu nije želeo da govori ni Nikolić senior.

Pokazatelj

ZABRINUTOST I ZBOG MOGUĆEG PADA POPULARNOSTI SNS

Radomir Nikolić označen je kao krivac za lošu podršku SNS na izborima za mesne zajednice u Kragujevcu, ali u toj stranci ne zanemaruju ni mogućnost da to istovremeno može biti pokazatelj pada popularnosti među građanima.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Nebojša Mandić, Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track