SENTA: Održan sastanak Vučić -Ader
Foto: Tanjug/Rade Prelić

dAN OPŠTINE

SENTA: Održan sastanak Vučić -Ader

Politika -

SENTA - Predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, sastali su se danas u Senti, gde se obeležava Dan opštine, a susret dva predsednika predstavlja nastavak saradnje dveju zemalja i potvrdu razvoja dobrih odnosa.

Predsednik Srbije dočekao je mađarskog kolegu ispred Gradske kuće, u kojoj su nakratko razgovarali, nakon čega će prisustvovati Svečanoj sednici SO Senta, kojoj, između ostalih, prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Mađarska je u prethodnom periodu izdvojila gotovo milion evra za tri kapitalna projekta u Senti, obnovili su lokalnu katoličku crkvu, dogradili zgradu gimnazije i Kamerno pozorište Dva predsednika imaće i bilateralni susret, a položiće i vence na Spomenik Senćanskoj bici i učestvovati na ceremoniji obeležavanja 320 godina od te bitke.

Mađarska prijatelj i saveznik na evropskom putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Senti, gde se sastao sa svojim mađarskim kolegom Janošem Aderom, da je Srbija danas snažna, da se razvija i da ima mnogo prijatelja u svetu, ali da se jedan izdvaja, a to je Mađarska, prijatelj i saveznik naše zemlje na evropskom putu.

Vučić i Ader, položili su danas vence na spomenik Senćanskoj bici i učestvovali su na ceremoniji obeležavanja 320 godina od te bitke. Ceremonija polaganja venaca i obelažavanja 320. godišnjice bitke održana je uz državne i vojne počasti uz prisustvo Garde i vojnog orkestra. Vence su položili i predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor i gradonačelnik Sente Rudolf Cegledu.

Bitka kod Sente odigrala se 1697. godine i najznačajnija je bitka Velikog turskog rata. Austrijski vojskovođa princ Eugen Savojski pobedio je Turke u toj bici, i to mu je bila prva pobeda koju je izvojevao kao samostalan komandant austriske vojske. Poraz Turaka kod Sente, a nešto kasnije i kod Beograda, početak su vidnog opadanja prestiža osmanlijske carevine i njene vojničke moći.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track